Villányi borvidék

Az ország legdélibb borvidéke. A villányi borok Európán kívül a XIX. században eljutott Amerikába és Brazíliába is.

Villány már a történelem előtti időkben lakott volt, amit bronzkori leletek is tanúsítanak. A szőlőművelés eredete bizonyíthatóan a rómaiakig nyúlik vissza. A Szársomlyó hegy oldalában feltárt római kori oltárkő felirata 50 ha szőlőtelepítést dokumentál.

A tatárdúlás után a magyarság elsősorban a várak (ezen a borvidéken Siklós és Szársomlyó) környékén művelte a szőlőt.

A török uralom alatt Villány teljesen elpusztult, de a szőlőtermesztés nem szűnt meg, mert a közeli falvak lakói a villányi szőlők egy részét tovább művelték. A faluba a törökök szláv, rác népességet telepítettek. Ők hozták magukkal a Kadarka fajtát, és a héjon erjesztéses vörösborkészítés technológiáját. Az 1687-es győztes nagyharsányi csata után újabb rác (szerb) nemzetiségű lakosokat telepítettek be. A betelepített nemzetiségek magukkal hozták a portugieser azaz a kékoportó szőlőfajtákat.

A falvak közelében pincesorok épültek. A filoxéra ezeken a területeken is pusztított. A rekontrukció után a villányi térségében a vörös-, Siklós határában pedig a fehérborszőlő-fajták lettek az uralkodóak.

Jellemző szőlőfajták
olaszrizling, hárslevelű, portugieser, cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, syrah

Földrajz, éghajlat
A borvidék talaja lösz, meszes, köves részekkel. Az éghajlata szubmediterrán jellegű. Meleg nyár, enyhe tél sok napsütéssel. Hosszú tenyészidő a jellemző. Hőösszegben és fényben a leggazdagabb borvidékünk. A több oldalról védett lejtők melegét a Földközi-tenger vidékéről beáramló meleg levegő felerősíti.

A borvidék területe
1890 hektár

Meghatározó borászatok
 • Bock Borászat
 • Gere Attila Pincészete
 • Gere Tamás és Zsolt Pincészet
 • Kiss Gábor Szőlőbirtoka és Pincészete
 • Malatinszky Kúria Organikus Szőlőbirtok
 • Polgár Pincészet
 • Sauska Pincészet
 • Tiffán Ede és Zsolt Pincészete
 • Vylyan Pincészet
Települések
 • Villányi körzet: Kisharsány, Nagyharsány, Palkonya, Villány, Villánykövesd,
 • Siklósi körzet: Bisse, Csarnóta, Diósviszló, Harkány, Hegyszentmárton, Kistótfalu, Márfa, Nagytótfalu, Siklós, Szava, Túrony településeknek a szőlőkataszter szerint I. és II. osztályú határrészei.
Harkány
Vizének gyógyhatását kb. 150 évvel ezelőtt fedezték fel. Különösen alkalmas reuma gyógyítására, balesetek utáni mozgásszervi utókezelésre. Az ivókúra a garat, légcső és légutak, valamint a gyomor és bélrendszer hurutos megbetegedéseire hatásos. A víz átlaghőmérséklete nyáron 35-37 ºC, télen 30-35 ºC között van. A fürdőtelepen többek között termál tófürdő és reumakórház is található. A község református temploma 1802-ben épült.

Nagyharsány
Lotharingiai Károly serege itt aratott győzelmet a törökökön 1687-ben. Fő látnivalója a XV. századi gótikus templom, melyet 1782-ben részben átépítettek. A közelben római telep maradványai találhatók.

Siklós
A római időkben Serea néven már lakott hely volt. A siklósi várat 1294-ben említik először, mai formáját a XV. században nyerte. A Ferences templom XV. századi eredetű, melyet a XVIII. században barokk stílusban alakítottak át. A görög-keleti szerb templom szintén a XVIII. századból való. Feltárták egy török dzsámi maradványait is. A várhoz közeli fürdő vize reumatikus megbetegedésekre hatásos.

Villány
A Villány-Siklósi borvidék központja. XV. századi templomát a XVIII. században átépítették. Az egykori Teleki pincében Bormúzeum van.

Villánykövesd
A falumúzeumban szőlészeti és borászati -, valamint a német nemzetiség történetét bemutató kiállítás található. A XIX. századi pincesor védett.