Borlexikon



A chardonnay DNS profilja alapján a pinot noire és a goulais blanc természetes keresztezéséből jött létre. Viszonylag korán fakad, és érési ideje sem tartozik a későinek mondott időszakhoz. A világfajták közül talán a legjobban képes alkalmazkodni. Itt a természeti környezetet és a különféle termesztési módokat éppúgy értjük, mint a szőlőfajta változatosságát. A fagyot a tenyészidőszak egyik szakaszában sem kedveli. A legszebb borokat száraz iskolázásban adja, különösen szereti a meszes, krétás talajokat. Kiválóan alkalmas nagy terroir-ok bemutatására is, legelegánsabb változatai Burgundiában, kissé hűvösebb klímán teremnek, legjobb szerkezetű borainak élettartama évtizedekben mérhető. A hordós érlelésű száraz borok egyik etalonját a chardonnay adja, de a pezsgőkészítésben is megkerülhetetlen tényezővé vált Champagne-ban. Itthon főként az Etyek-Buda régióban, és Balatonboglár környékén használják pezsgő alapborként, de Eger meszes és Csopak permi homokkővel borított kőzete szintén remek termőhelyei a fajtának.