A megszolgált bizalom - Malatinszky Csaba kóstolóján jártunk

Vancsik Ivett
2017. június 30., 20:09


Péntek este 6 óra. A Boscolo New York Palota Vörös és fehér szalonja meleg fényeit visszatükrözik az asztalokon sorakozó kristálypoharak. Malatinszky Csaba személyesen fogad minden érkezőt, a terem pedig lassan megtelik.
 A megszolgált bizalom - Malatinszky Csaba kóstolóján jártunk
Az idén 18. alkalommal kerül sor a villányi Malatinszky Kúria hagyományos en primeur kóstolójára, ahol az előző év szüretének borait ismerheti meg a közönség és – bordeaux-i mintára – elővételben le is jegyezheti a tételeket, amelyek majd csak akkor kerülnek forgalomba, amikor a borász késznek ítéli azokat.

Jelent-e kockázatot a bor vásárlásának ezen módja? Természetesen igen, hiszen a bor jelenlegi állapota alapján kell a vásárlónak egy, a jövőre vonatkozó döntést meghoznia, a bor fejlődési potenciálját felmérve. A válasz azonban ennél összetettebb: ha egy borász 18. alkalommal hívja törzsvásárlóit egy ilyen bemutatóra, az azt jelenti, hogy borai eleddig nem okoztak csalódást; nem beszélve arról, hogy a vásárlók jelentős része kóstolás nélkül, Malatinszky Csaba borkészítési filozófiájára, szakértértelmére, tapasztalatára hagyatkozva rendeli meg a borokat évről évre. A megszolgált bizalom, a beváltott ígéret működteti a rendszert  - és ró komoly felelősséget is a borászra, hiszen az ő személye a minőség garanciája.

Fontos-e az, hogy milyenek voltak az előjegyezhető borok? A fentiek alapján mondhatnánk azt is, hogy nem, hiszen az érleléssel még sokat fog változni fog karakterük – nem csupán a hordóban, de majd az évek során a palackban is. A Malatinszky-borok híresen jól érlelhetők, az érleléssel pedig újabb és újabb oldalukat képesek megmutatni. Az en primeur kóstolón pedig nem csupán a két új, előjegyezhető tétellel ismerkedhettünk meg, de két 2007-es és egy 2003-as bort is megnéztünk. Ha lett volna kétségünk afelől, hogy egy tízéves villányi bor felveheti-e a versenyt egy hasonló korú burgundi chardonnay-val vagy bordeaux-i vörössel – nos,
a szavak elillannak, a bor beszél…
 
 A megszolgált bizalom - Malatinszky Csaba kóstolóján jártunk
 
Mindenképp említést kell tennem a kóstoló három frissebb évjáratú, 2015-ös boráról is. Érkezéskor a Noblesse Serena 2015 és a Noblesse Rozé 2015 került a poharakba – és míg az előbbi könnyedén hozta a kiváló alapanyagtól és a hozzáértő borásztól elvárható minőséget, utóbbi teljesen elvarázsolt különleges karakterével. Ezt a bort mindenkinek meg kellene kóstolnia; lenyűgöző magabiztossággal írja felül a rozékkal kapcsolatos összes hitet és tévhitet. Színe silleresen mély és telt; a koncentrált illat és a krémes íz kandírozott narancshéjat, csipkebogyót, gyógynövényeket idéz, egy kis karamellás csavarral, a lecsengés enyhe kesernyéje pedig csak hozzáad a komplexitáshoz. A bor hordóban erjedt és finomseprőn érett; mindösszesen 1200 palack készült belőle. Egyedi és felejthetetlen. A 2015-ös Merlot-ban pedig minden megvan, amit a fajtától várunk: lágy, kedvesen gyümölcsös korty, zamatos rumos szilvával díszítve, érett, puha tanninnal kerekítve.

Jöjjenek tehát az érettebb tételek – és természetesen az este fénypontja, a két 2016-os csúcsbor.
Malatinszky Kúria Chardonnay 2007 – magnum palackból
Préselés nélkül, színléből erjesztve; tulajdonképpen három, különböző iskolázású bor házasítása. Az újhordós érleléstől kapta teltségét és vajasságát; a tartályos érlelés pedig a frissesség megőrzését szolgálta. Korát meghazudtolóan fiatalos szín; illatában gesztenye, érett fehér húsú gyümölcsök; a savszerkezet feszes, a korty telt, a magas mésztartalmú termőhelynek köszönhetően kifejezetten ásványos; vajas-krémes és szinte végtelenül hosszú. Igen, ilyen is lehet egy magyar chardonnay.

Malatinszky Kúria Kövesföld 2007
Cabernet franc és cabernet sauvignon házasítása egy meleg évjáratból; az optimális érésben szüretelt szőlőből szűretlen cuvée készült. Vitathatatlanul nagy bor: tipikus „bordeaux-i” illattal nyit, az érlelési jegyek és a hordóhasználat határozza meg az aromatikát. Ízében koncentrált, magas extrakt tartalommal; érett (de nem lekváros), gazdag gyümölcsösség, szilva, meggy, áfonya íze, gyönyörűen integrált tannin – ez a bor épp most van a csúcsán, teljes szépségében.

Malatinszky Kúria Cabernet Sauvignon 2003
A bor mind illatában, mind ízében érezhetően idősebb a 2007-es Kövesföldnél: a gyümölcsösség inkább az aszalt vonalat hozza, és főtt-vegetális jegyek is mutatkoznak, bár a savak még mindig jól tartják a bort, a rengeteg tannin pedig haraphatóan vastaggá teszi.
 

Az előjegyzés borai


Malatinszky Kúra Cabernet Franc 2016
Kirobbanó, lehengerlő primőr gyümölcsösség – csak úgy árad a pohárból a friss, fűszeres feketeszeder, a meggy, a kékáfonya illata. Tökéletesen érett alapanyagból készült „franc pure” – tankönyvi fajtajelleg, oktatni lehetne, minden cabernet franc rajongó bakancslistáján ott a helye. A bor - túlzások nélkül - brutális potenciált mutat; már most élvezetes, de az érleléssel újabb rétegei mutatkoznak majd meg.
 A megszolgált bizalom - Malatinszky Csaba kóstolóján jártunk

Malatinszky Kúria Kövesföld 2016
70% cabernet franc és 30% cabernet sauvignon házasítása. Komplex illat: cassis, szilva, meggy, keleti fűszerek kavalkádja – mindez elegáns szikársággal párosulva. Az előző borhoz képest visszafogottabb, ugyanakkor fejlettebbnek érződik; nem a gyümölcsösség vezeti a kortyot, inkább az egyensúly. Nem is fér kétség ahhoz, hogy az érlelés ideje alatt tovább nemesedik majd.

És hogy megéri-e ez a két bor a palackonkénti nettó 5000 Ft-os árat? A válasz egyértelmű: élvezeti értékük már most is ennek többszöröse. Július 8-án zárul az előjegyzési időszak, a borok pedig 2018 végén kerülnek palackba – én a hazai mezőnyből nehezen tudnék olyan bort mondani, amit szívesebben nyitnék ki 2 év múlva.
 
 
 
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé