Küzdelem három hegyen

Geri Ádám
2017. november 02., 08:00


Hogy lehet három egymástól távoli borvidéken egyszerre sikeresen szüretelni? Ha valaki, Zsirai Kata, a Zsirai pincészet társtulajdonosa biztosan tudja a választ.
 Küzdelem három hegyen
Tokajban, Somlón és Villányban egyaránt van szőlőtök. Vegyük sorba: milyen a 2017-es év a három borvidéken?

Villányban és Somlón, ahol már végeztünk, jó szüreteket zártunk, leszüreteltük, amit szerettünk volna és eddig Tokajban is minden rendben van. Nehézséget az jelentett, hogy szeptember végén Villányban és Somlón volt egy esősebb időszak, ami miatt kicsit megijedtünk, de aztán rendben sikerült a száraz borokhoz valót leszüretelni. Az eső Tokajban is okozott némi fejfájást, azt hittük, nem fog elállni, mint 2016-ban, de aztán nem tartott sokáig és utána újra gyönyörű napos idő következett. Az aszú termés nagyon jó, már szedtünk is rengeteg aszúszemet, és még fogunk is. Most már csak az édes borok alapanyagára várunk, és aszúszemekre, a száraz borok, és az aszú alapja már a pincében van.
 
Hogy lehet három egymástól távoleső borvidéken a szüretet összeegyeztetni?

Nem egyszerű. Rajtam kívűl két borász van a cégnél, egyikük velem Tokajban a másik pedig Villány és Somló között ingázik. Az ő feladatuk az is, hogy egyeztessenek a emberekkel, az alkalmi munkásokkal  a szüretről. Éppen ezért Villányban és Somlón nem is tudunk egyszerre szüretelni, ezért előfordult sajnos, hogy egyik helyen az utolsó pillanatban szüreteltünk.
 
Neked pedig három szüret között kéne elvileg ingáznod...
 
Igen, idén a somlói szüretre nem is tudtam lejutni. Eredetileg úgy volt, a juhfark szüreténél, amire idén korábban került sor, ott leszek, de idő közben úgy alakultak a dolgok, hogy Tokajban is neki kellett állni a szüretnek. A villányi rozénk alapanyagának szüreténél nem szokott gond lenni, hogy jelen legyek, mert az van a legkorábban, akkor Tokajban még nincs dolgunk.
 
 
Kollégáink nemrég jártak nálatok a Kerülőutak rovatunkba beszámolót írni. Akkor azt mondtátok, 2016 után valószínűleg idén sem lesz száraz sárgamuskotályotok. Ez eldőlt mostanra?
 
Igen, idén édes bort készítünk belőle, az egyik felét már megfelelő mustfokkal le is szüreteltük, és most várjuk, hogy a másik is hasonlóan szépen beérjen. Mindössze egy hektár muskotályunk van, annak nem lenne értelme, hogy 600 palack szárazat és 600 édeset készítünk. Inkább minden szüret előtt eldöntjük, mihez kezdünk vele abban az évben.
 
Szamorodnit se készítetek minden évben. Idén lesz?
 
2012-ben és 2015-ben készítettünk, idén nem célunk.  Inkább aszút készítünk a bementett aszúszemekből. A kint maradt szőlőből késői szüretelésű bort szeretnénk, de ebbe még az időjárás sajnos beleszólhat. 
Winelovers borok az olvasás mellé