A balatoni fíling belefér egy pohárba is

Varga Andrea
2018. május 23., 08:00


Tizenegy balatoni pincészet több mint 45 borát kóstolhatta a nagyérdemű a Winelovers Afterwork soron következő rendezvényén, amelynek most a Makifood Főzőiskola/Loffice adott otthon. Több szinten veszhettünk el a magyar tenger menti csendes és buborékos borokban, egészen izgalmas merítést kapva az új évjáratokból.
A balatoni fíling belefér egy pohárba is
Fotók: Benkő M. Fanni
 
A Bezerics Borház 2017-es Szexi Irsai gyöngyözőborával kezdtünk (amiről később kiderült, a közönség kedvence is lett - a szerk.); hozta a jól ismert arcát. Igazi nyári történet: könnyed, frissítő, jó bubik, fajtajelleges illat és korty, virágokkal, citrusokkal. Majd áttértünk a Nektár 2017-re, azaz a Hipszterre: barackos, kerek, puha, jó savakkal, citrusokkal, finom kesernyével a végén. Egész hosszú. Egy napja volt palackban a Chardonnay 2016 (tartályos erjesztés, 1 év barrique hordóban): fehér húsú gyümölcsök, kevés mandula, szép szerkezet, nyáron mindenképp vissza kell kóstolni. Aznap került a palackba az új syrah: és már most tudom, szép lesz! Sok ribizli, sok lendület, jó savak. Ígéretes tétel.

A Kristinus Borbirtokon folytattuk a sort. Két tételt emelnénk ki, elsőként a ’17-es Selection sárgamuskotályt, szárazra kierjesztve. Van benne cucc, telt korty. Savak lendületesek, picit sós, fehér húsú gyümölcsök, citrusok illatban és a kortyban. Hosszan időzik a szájban. Egyik kedvencünk volt az este folyamán. A másik pedig a rozé volt, zweigeltből: piros bogyós gyümölcsökkel, játékossággal, viszonylag hosszú kortyokkal, sok ribizlivel: nagyon nyári.
 
Az est során a vacsorafalatokat és a három különböző meleg fogást a Kristinus Gasztro Műhely séfje, Klaus Deutschmann készítette. Az osztrák sztárséf 15 évesen kezdte a szakmát; az azóta eltelt 26 évben a szerelemből hivatás és országokon átívelő karrier lett. Egészséges, friss, helyi alapanyagokból dolgozik. Az alábbi borkorcsolyákat kóstolhattuk (a jegy ára tartalmazta): Sajt keksz, szarvasgomba, rukkola, fenyőmag; Ropogós baguette, paradicsom salsa, mozzarella, bazsalikom pesto; Tramezzini mini bacon kolbász roló. Az étlapon pedig további három fogás szerepelt: Sáfrányos halleves; Sült sertéscsászár, kuszkusz saláta, alma cider; Hideg túrógombóc, levendula, marinált vaníliás eper, ropogós édes morzsa 
 
A balatoni fíling belefér egy pohárba is
Ezt követően átugrottunk Balatonboglárra; a Bujdosó Pincészet Siroccoja következett, amely egy bordói házasítás (cabernet franc-cabernet sauvignon-merlot), fekete bogyós gyümölcsökkel és fűszerekkel kényeztette kóstolóját. Érett, közepesnél hosszabban marad a szájban.

A Homola Pincészet magával hozta az egész balatoni nyarat: a 100% sorozat idén is szépre sikeredett. A 100% rizlinggel kezdtünk: kerek, lendületes, kellemes, friss, fajtajelleges, tényleg jó inni. A citrusok, fehér húsú gyümölcsök mellett szép savak is vannak. A 100% szürkebarát szintén kifejező fajtajelleggel bír; főleg a citrusok uralják, és nagyon jól csúszik. A 100% Balaton ugyancsak slágergyanús: 50% tramini, jól is áll neki. Nem tolakodik, simul. Barackos, virágos, citrusos. Jó szerkezet, szép savak, játszik, már-már kacérkodik. Pici mattság. Rozéból a buborékosat emelném ki: csupa eper és málna. Hipp-hopp, el is tűnik a pohárból: újratöltésért kiált.

A Liszkay Borkúria ’15-ös Giulia-ja hozta a szokott arcát: érett fekete bogyós gyümölcsök, csokoládé, leheletnyi fűszer. Igen érett vörösbor a Balaton északi partjáról. 
 
Dörgicsére érkezve a Pántlika Pincészet friss rozéja került a poharainkba: 60% zweigelt, 40% kékfrankos. Friss, ropogós, lendületes. Ízében, illatában ribizli, cseresznye és meggy. Könnyen érthető és szerethető. A Bársony cabernet franc 2015 piros és fekete bogyós gyümölcsökkel teli; csokoládé az előtérben, majd fahéj és kakaópor. Közepesen telt és hosszú kortyok. 
 

Ezután Csopak következett: a Petrányi Pince ’16-os Olaszrizlingje finoman sós, ásványos. Karakteres bor, lendülettel, szép szerkezettel. Hosszan játszik a szájban. 

Őt követte a badacsonyi Sabar Borház ’17-es BalatonBora: őszibarackos, mandulás, sós. Lendületes, könnyen érthető, szerethető. A ’16-os olaszrizling pedig, amelynek fele hordós, fele tartályos, szép fajtajelleges. Fehér húsú gyümölcsök, alma, körte, őszibarack, lágy sósság. Jó szerkezete és szép íve van a közepesnél hosszabb kortynak.

A Szent Donát Birtok #talajsztori hármasából (Rosé, Blanc 2017 és Olaszrizling 2017) kedvencem az olasz volt. Terroir. Izgalom. Citrusok. Főleg grépfrút, pici kesernyével a korty végén. Aztán fehér húsú őszibarack. Mattság. Ásványok. Viszonylag hosszú kortyok, telt, remek savak.
 
Majd Somlón kalandoztunk a Tornai Pincészetnél. A 2016-os Prémium Juhfark férfias tétel. Sós, citrusok, kevés dohánnyal. Komolykodó, a szó pozitív értelmében. Fajtajelleges, ám Somló is visszaköszön benne. Hosszan jelen marad a szájban.
 
A balatoni fíling belefér egy pohárba is

Badacsonyban zártuk az estét, mégpedig a Villa Sandahl négy rajnai rizlingjével: "Tie Mania" Rajnai Rizling 2016, "Tussilago Farfara" Rajnai Rizling 2015, "Wet Stones" Rajnai Rizling 2015, "Count Down" Rajnai Rizling 2013. Igen jó tapasztalás volt őket így, ebben a sorban kóstolni. Nagy kedvencem a ’13-as volt: méz, hárs, dohány. Komoly karakter. Hosszú. Szép. Körte. Aszalványok. Savak a helyükön. Stílusos.

Összefoglalva a kóstoltakat, idén sem kell tartanunk attól, hogy nem lesz mit leemelni a polcokról, ha egy kortynyi Balaton-fílingre vágyunk. Mind a könnyedebb, mind pedig a komolyabb vonalat tekintve találhatunk hangulatunknak megfelelő tételt, legyen szó egy kerti sütögetésről, vagy pedig egy nyáresti balatoni stéges beszélgetésről. A balatoni borok között meg fogjuk találni a nekünk valót. 
Winelovers borok az olvasás mellé