A robosztus tanninok ideje lejárt - Szekszárdi borbemutató a PIM-ben

Sztanev Bertalan
2013. május 30., 13:11


Summarium - Egy évtizede még teljesen szokatlan volt, hogy egy borvidék reprezentatív termelői Budapestre jönnek borbemutatót tartani. Ma már inkább az tűnik fel, ha ebből a sorból valamelyik borvidék kimarad. A nagyobb borvidékek számára egy ilyen megmozdulás könnyebben megy, jobb szervezettségi háttérrel, profi módon képesek a fogyasztókat elérni. A kisebb borvidékek számára a mérethátrányt a nagyobb lelkesedés szokta kipótolni.
A robosztus tanninok ideje lejárt - Szekszárdi borbemutató a PIM-ben
 
A robosztus tanninok ideje lejárt - Szekszárdi borbemutató a PIM-ben
Szekszárdi borbemutató a PIM-ben (fotó: Németh Richard)
Egy lelkes borászokból álló csapat mutatta meg magát egy májusi pénteken a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM). A borászok mellett a térség gasztronómiai és turisztikai kínálatából is kóstolót kaphattak a kóstolásra érkezők. Ha valaki mostanában gondolna arra, hogy megismerkedjen a vörösborok világával, akkor bátran ajánlhatom Szekszárdot.
Szekszárdi sikerek
Volt is kíváncsiság az eseményre érkezők részéről, hiszen az utóbbi hetekben többször is felkaphatták fejüket a borszeretők a Szekszárdi borvidékről érkező hírek hallatán. Az egyik hír arról szólt, hogy a világ egyik legjelentősebb nemzetközi borversenyén, a Challenge International du Vin nemzetközi borversenyen az egri és a tokaji termelők mellett a Szekszárdi borvidék termelői értek el komoly sikereket.
A robosztus tanninok ideje lejárt - Szekszárdi borbemutató a PIM-ben
Heimann Zoltánék két tétele is bekerült a Pannon Bormustra csúcsvörösei közé: a Barbár Cuvée 2009 és Szekszárdi Bikavér 2011. Utóbbi a legjobb bikavérnek járó, Gál Tibor emlékdíjat is elnyerte (fotó: Németh Richard)
Ennél is nagyobbat szólt az idei Pannon Bormustra eredménylistája, ahol a vörös csúcsborok kategóriájában Szekszárd gyakorlatilag lesöpörte az egész mezőnyt, mivel a 15 csúcsvörös közül 9 e bortermő-vidékről származik.
Gyümölcsösség, érthetőség
A borszeretők ilyenkor lázas munkában próbálják érzékszerveikkel a híreket utolérni, és megérteni a sikert. Az elért sikerek nem egy bizonyos jól sikerült évjárat eredménye, hanem egy nagyon tudatos munka gyümölcsei. A Szekszárdi borvidék talaja kedvez a gyümölcsösebb, mégis kellően tartalmas borok készítésének, s az itteni termelők valószínűleg már tudják, a robosztus tanninok ideje lejárt. A fogyasztók az érthetőbb, de tartalmas borokat keresik, ahol a gyümölcsös jelleg, a zamatok gazdagsága jobban érvényesül. A borok jobb érthetőségét segíti a nagyon tudatos hordómenedzsment. A nagyobb hordók és a hosszabb idejű érlelés lehetővé teszi a borok megfelelő fejlődését, a csersavak élvezetes lekerekedését.
A robosztus tanninok ideje lejárt - Szekszárdi borbemutató a PIM-ben
Bősz Kadarka '11 - a szekszárdi gyümölcsbomba (fotó: Németh Richard)
Örülünk Kínának
Több bortermelő is arról számolt be, hogy a jó bort vadászva kereső kínai üzletemberekkel milyen sikeres üzleti kapcsolatot alakítottak ki. Jelentősebb mennyiségben kerül a kínai borfogyasztók elé a szekszárdi bor, melynek becse elsősorban abban keresendő, hogy nagyon jó ár-érték arányban kerülhetnek ki a kínai polcokra a világ más borvidékeinek boraihoz képest. Természetesen a borvidék, de még Magyarország ezután is csak egy csepp marad az óriási kínai bortengerben. Mégis jóleső volt hallani, hogy több termelő is elismerően, elégedetten számolt be a kínai kapcsolatról.
Szekszárd egy szerethető, kedves borvidék. Az elért nemzetközi eredmények azt mutatják, hogy boraik nem csak itthon egyre népszerűbbek, de a sokat kóstolt, nemzetközi kínálaton nevelkedett ítészeknek is bejön. Hajrá Szekszárd!
 
Winelovers borok az olvasás mellé