A tipikus borok mellett igazi kuriózumokkal érkeztek a borászok

Borda Krisztina
2024. június 17., 13:48


A Budapest szívében, az InterContinental Corso teraszán megrendezett Winelovers Summer Opening Party-val hivatalosan is megérkezett a nyár.
A tipikus borok mellett igazi kuriózumokkal érkeztek a borászok
A Borkollégium Alapfokú kurzusán Kielmayer Kristiantól tanultam, hogy borkóstolás előtt a pezsgő remek „belövő” ital lehet. Ezt a tanácsot azóta mindig megfogadom, és igyekszem buborékokkal ráhangolni a szám belső felületét a további borokra.
 
A tipikus borok mellett igazi kuriózumokkal érkeztek a borászok
 
Ennek tükrében első utam a soproni Steigler bio borászathoz vezetett, ahol egy 2023-as Pét Nat zöldveltelinivel nyitottam az estét. Az érett körte, lime, zöldalma aromák variációja, citrusos, ásványos lecsengése engem levett a lábamról, a láthatóan nem csak én voltam ezzel így. A pét nat-nak óriási divatja van manapság, és úgy tűnik, a soproni pince jól eltalálta a stílust, amivel meghódíthatja a borkedvelőket.
 
A pét-nat az úgynevezett méthode ancestral, vagyis ősi, eljárással készült pezsgő. A bort az erjedés lezajlása előtt palackozzák le. Szintén a pét nat sajátossága, hogy nem történik seprőtelenítés, azaz degorzsálás, az erjedés során képződött üledék benne marad a palackban, tehát szűretlen. A Steigler Pince azonban alkalmazkodva a fogyasztói igényekhez, annyi csavart tett a bor elkészítésébe, hogy mégis degorzsálta azt, így küllemre is maximálisan megfelelt a fogyasztói  igényeknek.
 
A tipikus borok mellett igazi kuriózumokkal érkeztek a borászok
 
A soproni pincészet egyébként 2020 óta készít organikus borokat a Fertő-tó közelében. A szőlőtermesztés legészakibb határvonalánál található a borvidék a Soproni-hegység lankái közt, az Alpok adta klimatikus viszonyokat is élvezheti. Bio bor szortimentjükben megtaláljuk a pinot noir, kékfrankos, cabernet franc és a merlot tételeket is.
 
A tipikus borok mellett igazi kuriózumokkal érkeztek a borászok
 
Még a buboréknál maradva az Egersoul Extra Brut pezsgőjét sem szerettem volna kihagyni. Az olaszrizling - zengő párosításból eredő illat és ízjegye a bornak igazán egyedinek mondható. A zengő ritkán kóstolható önmagában, inkább házasításokhoz használják. Illatában akác, mezei virágok törnek fel a pezsgőben, amitől igazán frissítőleg hat ezen a kora nyári estén.
 
A tipikus borok mellett igazi kuriózumokkal érkeztek a borászok
 
Egy 2023-as superior Egri Csillaggal folytattam, ami az estém első fehér bora, és egyébként a birtok első Egri Csillaga. Olaszrizling alapon, hárslevelű, furmint, zengő és chardonnay szőlőfajták teszik “egrivé” ezt a Csillagot. A bor kortyolgatása közben megtudtam, hogy az egerszóláti borászat 2017 óta épül, szépül. Úgy tartják, Egerszólát Magyarország Toscana-ja. Csodálatos panorámájuk az Eged hegyre, a Mátrára és a Bükk hegységre tekint. A letisztult elegáns grafika a palackokon, a környezet, és a hat számon tartott tételükkel beteljesülni látszik az a vágyuk, hogy megmutassák magukat a nagyvilágnak, és széles körben népszerűsítsék a boraikat.
 
A tipikus borok mellett igazi kuriózumokkal érkeztek a borászok
 
Somló is képviselte magát az eseményen, méghozzá egyik legfiatalabb pincészetével, a Kancellár Birtokkal. Kínálnak furmintot, hárslevelűt, egy reduktív és egy hordós juhfarkot is ugyanabból a tartályból.  Utóbbi kettőre egyből lecsaptam, izgalmas összehasonlításnak néztem elébe. 
A több száz éves múltra visszatekintő juhfark mára szinte kizárólag Somlóra szorult vissza. A neutrális fajtákhoz tartozik, markáns karakterével remekül közvetíti a termőhely jellegzetességeit. Magas savtartalmát még a meleg évjáratokban is megőrzi, sőt éppen emiatt alkalmas akár édes borok alapanyagának is. Aromavilágára a fehér húsú és csonthéjas gyümölcsök, citrus, zöldfűszerek és sósság jellemző. Találunk kizárólag tartályban készített tételeket, de általánosabb, hogy kap egy rövidebb-hosszabb ideig tartó fahordós érlelést, és a palackos pihentetés is jól áll neki. 
 
A tipikus borok mellett igazi kuriózumokkal érkeztek a borászok
 
A Kancellár Birtok képviselője elmondta, hogy mindkét juhfark Berlinben és Ázsiában is nyert érmet. A mellettem éppen szintén a 2020-as juhfarkot kóstoló hölggyel egyetértettünk abban, hogy remek reduktív iskolázású juhfarkot kóstolhattunk, a hordóban 6 hónapot érlelt tételnél pedig Somló köves talaja visszaköszön a bor karakterjegyeiben, megfűszerezve egy kicsit édes, aszús jelleggel. 
 
A tipikus borok mellett igazi kuriózumokkal érkeztek a borászok
 
A Varga Pincészetnél a limitált mennyiségben elérhető friss chardonnay-val kínáltak meg, ami nem mellesleg az egyik kedvenc fehérszőlőfajtám és a Winelovers Summer Party-n debütált. Idén az Aranymetszés sorozat 2023-as tételeit kóstolhattuk, köztük Irsai Olivért, sauvignon blanc-t, valamint egy kései szürkebarátot.
 
A tipikus borok mellett igazi kuriózumokkal érkeztek a borászok
 
A Varga pincészet nemcsak Badacsonyban, hanem az egri borvidéken is 60 hektáron gazdálkodik. Többek között a sauvignon blanc, a cabernet sauvignon és hárslevelű fajtákból készített boraik otthona a legmodernebb technológiákkal felszerelt, a legmagasabb műszaki és automatizálási szintet képviselő feldebrői birtok. Innen jött a chardonnay is, az időjárási viszonyok miatt kevesebb mennyiségben. A passiógyümölcs és a zöldalma ízjegyeket, az élénk savakat az erjedésből visszamaradt szén-dioxid még jobban kiemeli. A friss, laza, illatos gyümölcsös karaktereket hozza, ami egyébként nem jellemző a chardonnay-ra. Szeretem az ilyen borélményeket.
 
A Trifecta furmintja az estém utolsó fehér bora. Azt hiszem méltóbb elköszönést nem tudtam volna választani. A Trifecta Wines tokaji borászatnál leghangsúlyosabban a furmint szerepel a repertoárban. A Trifecta Wines Tokaj 2016-ban alakult, csodás birtok várja az odalátogatókat. A furmint egyébként nem volt hordóban, mégis kiválóan hozza az igazi furmint jegyeket. Összetett fajtáról beszélünk, jellemzően testes tételeket produkál. Két igazi furmint rajongóval elegyedtem beszélgetésbe, akik nem győztek betelni a poharukból áradó elképesztő aromákkal.
 
A tipikus borok mellett igazi kuriózumokkal érkeztek a borászok
 
Kezd besötétedni, jöhetnek a vörösborok - gondoltam. Az utam egyenesen a Maul Pincészethez vezet. A standnál nagyon jó kis társaság gyűlik össze. Korábbi furmint kedvelő vendég társaimat Maul fehér színű Cabernet franc-jával, a 2022-es Blonde-al csábítom el a villányiakhoz, azonban mielőtt megnyitnám az este „vörös” részét, én is megkóstolom. Megtudjuk, hogy az úgynevezett „glash” vagyis halványrózsaszín színt  az aktív szénszűrő használata hozza, valamint az, hogy a bor nem volt héjon tartva. Egy fűszeres és markáns, nagyon egyedi fehérborral koccintunk. A 2020-as Latorral folytatom; cabernet franc; meggyes, erdei gyümölcsös, avaros, bőrös férfias karakterrel érkezik az első vörös korty. Érett tanninokkal, hosszú, selymes lecsengést hoz. Egy 2020-as merlot, vagyis a Hedonista a következő, egészen más; a fahéj, a szerecsendió, a kardamom illata babonáz meg bennünket. A savak is majdnem édesnek hatnak. Ez a tétel a Winelovers Awards ezüstérmese volt 2023-ban.
 
A tipikus borok mellett igazi kuriózumokkal érkeztek a borászok
 
A bronzérmes 2020-as Démon egy syrah, nagyon intenzíven fűszeres, szinte keserű csokis, vaníliás jegyekkel. Ez syrah a javából! A fás aromák itt is megjelennek, csak úgy, mint a merlot-nál.
 
A szortiment és az „este teteje” ahogy Maulék fogalmaznak, a „Dávid” premium selection. Nem csak azért, mert a férjemet is így hívják, de ez a bordói házasítás „nagyon ott van”.  Cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, fűszeres, kakaós aromákkal. Íze érett fekete ribizli, málna, szilva. Komplex és magával ragad. Ezt igazán lehet értékelni, csak ajánlani tudom!
 
A tipikus borok mellett igazi kuriózumokkal érkeztek a borászok
 
Csodálatos pesti estét zárhattunk a Winelovers Summer Partyn, alig várom a következőt!
 
Fotók: Kovács Dávid 
instagram.com/davidkovacsphoto
 
Winelovers borok az olvasás mellé