Ahová az első jó időkkel érkezünk

Varga Andrea
2015. november 27., 21:47


Szekszárdi túránk alkalmával felkerestük az Iván-völgyben található Tüske Pincét is, ahol Halmai Csaba, és Egon, a golden retriever látott vendégül minket. Festői terasz, kadarka, kékfrankos, bikavér… Mi kellhet még?
Ahová az első jó időkkel érkezünk
Halmai Csaba
Szekszárdot nagyon szeretjük, ez nem vitás. Bortúráink során próbálunk minden egyes percet kihasználni, hogy a legtöbb pincészethez eljussunk, kicsikhez, nagyokhoz egyaránt, hiszen tapasztalataink alapján kijelenthetjük, hogy mindenhol kincsek rejtőznek a pincében, tüzesek, virgoncak, teltek, olyan tipikusan szekszárdiak. Túránk meghatározó állomása a Tüske Pince volt, ahova kora délután érkeztünk.

Az Iván-völgy aljában elhelyezkedő pince tetején lévő kellemes teraszon kezdtük látogatásunkat Halmai Csabánál, a Tüske Pince borász-tulajdonosánál. Az őszi, szokatlanul meleg napsütés utolsó perceit kihasználva egy pohár szép kékfrankossal a kezünkben ültünk ki a padokra, ahol először a számok beszéltek. 
Csaba felesége nagyapjától örökölte a Tüske nevet és a pincét, a régit, a több mint 100 éveset, mely az Istifángödrében található. Ott, a löszbevájt pincében zajlik a hordós érlelés mai napig. A ’90-es évek elején már az elsők között palackozott bort, akkor még csak 4 hektár volt a tulajdonában. A területek az évek során szép lassan 11 hektárra nőttek, a gépek, berendezések is megújultak, megfontoltan, precízen, lépésről-lépésre haladt céljai elérése felé. Jelenleg 30 ezer palackba kerül bor évente, mely 40-45%-a rosé, a többi fajtabor illetve bikavér. Az ültetvényeken kékfrankos, merlot, cabernet franc, kadarka terem, jövőre pedig cabernet sauvignonnal bővül a sor, a terep rendezése már zajlik.
 
Ahová az első jó időkkel érkezünk

Az egyre csípősebbre váltó novemberi idő bezavart minket a négy fal melege közé, ahol Csaba mellett a borok is meséltek, no, és persze a hatalmas fehér medve: Egon, a golden retriever, bár ő legfőképp simogatásért reklamált, amit, persze, meg is kapott. A borok nem csupán a fajtáról, évjáratról árulkodtak, hanem a borász ízléséről, hitvallásáról, munkája iránti feltétlen alázatáról. A ’12-es kékfrankoson kívül kadarka és bikavér került a poharakba 2013-ból, 2012-ből pedig merlot kóstoltunk. A borok feszesek voltak, elegánsak, nem akartak hivalkodni, savhangsúlyosak, telis-tele gyümölcsökkel, leheletnyi fűszerrel. Jó volt inni őket. Olyan igazi szekszárdiak voltak, kicsit buják, de mégis nagyon határozottak. Mindegyiket másért szerettük, de az egyenesség, jól megkomponáltság közös jelzőjük volt.
 
Ahová az első jó időkkel érkezünk
 
Majd a címkéről mesélt a borász. Meg is lepődtünk, hogy majd 10 éve változatlan a megjelenése. Ízléses, modern, az öreg tőke stilizált képe látható rajta. Itt nem csak a szőlőre és a borra asszociálhatunk, hanem benne van a T és a P betű is, utalva a pincére és annak nevére. A Bikavér címke bővül még egy kis bika rajzával is. Ez Csaba ötlete volt, erről az altamirai  barlangrajzok jutottak az eszünkbe, de akár egy mai tetoválás is lehetne.
 
Zárásképp a tervekről mesélt Csaba, estleges területvásárlásokról, új telepítésekről, jövőképről - mindezt pedig a rá jellemző megfontoltsággal, precizitással végezve. A kóstolt borokból kiindulva nagy kíváncsisággal várom az új cabernet sauvignon ültetvény borát - Csabát ismerve izgalmas tételre számíthatunk. Búcsúzásképp pedig megfogadtuk, hogy jövőre az első jó időkkel mi is visszatérünk, nem csak az új borok miatt, hanem a terasz miatt is: szerettünk ott nagyon.
Winelovers borok az olvasás mellé