Aki forradalmasította a piemonti borászatot

Knap Gábor
2013. március 12., 20:43


VinCE Budapest 2013 - Angelo Gaját nem kell bemutatni annak, aki ismerős az olasz borászat történetében. Ő az, aki modernizálta a piemonti régió borait és legendássá tette a Barbaresco bort, ezzel pedig a települést is.
Aki forradalmasította a piemonti borászatot
 
Aki forradalmasította a piemonti borászatot
Angelo Gaja
A VinCE Budapestre Angelo Gaja lánya, Gaia Gaja jött el, hogy bemutasson öt tételt a cég borászatainak termékeiből. Ca’Maracanda nevű pincészetük 2010-es tétele, a Magari egy igen friss, gyümölcsös tétel. Intenzív fűszeres bor, amely sok savval, és viszonylag vékony tanninnal rendelkezik. Gaia, aki csak néhány éve kezdett dolgozni a családi borászatban, elmondta, hogy ükapja több mint 150 éve készítette első borát. Akkoriban mindössze 2 hektár szőlővel rendelkezett a család, ám mára több borászatot is vezetnek, három birtokon.
Montalcinoban a Pieve Santa Restituta pincét vezetik, amelynek termékeiből egy 2007-es Brunellot ismerhetett meg a VinCE közönsége. Az egykori egyházi bitrokon készült bor valódi különlegesség, azoknak, akik szeretik a kifinomult olasz borokat. Igen fűszeres, cseresznyés, lekváros jegyek mutatkoznak benne, és emellé érkezik a sangiovese hatalmas tanninja és sava. Parádés.
Évtizedekkel ezelőtt a barbarescoi bor a baroloihoz képest lenézett, kevésbé keresett cikk volt. Mára az jócskán megváltozott – köszönhető ez Gaia édesapjának, Angelonak. Barbarescoban a 600 lakosra 300 borászat jut, amelyekben többnyire a Barolohoz képest könnyedebb, a mai divat szerint elegánsabb borokat készítenek. Jól iható borok ezek, csakúgy mint a bemutaott 2009-es Barbaresco. A nagyon hosszú lecsengésű bor élénk, már-már édeskés illatokkal indít, élénk illatú, és kellemes tannintartalmú.
A Gaja borok mára státusszimbólummá váltak, a legfelső polcon a helyük a legmenőbb champagne-ok, vagy a legjobb bordeaux-i borok bellett. Gaia Gaja –a kiváló borok kóstolása mellett – számos történetet megosztott a hallgatósággal a család életéből is. Köztük például olyanokat, hogy mit szólt nagyapja ahhoz, hogy édesapja nemzetközi szőlőfajtákat kezdett telepíteni a birtokokon, vagy ahhoz, hogy francia barrique hordóba tette érlelni a borokat. Ez a kóstoló így lett a felejthetetlen borok mellett egy valódi utazás Olaszország egyik legcsodálatosabb borvidékére.