AVBK - Kóstolj! Tanulj! Játssz!

Borászportál
2018. december 27., 07:00


Érdeklődsz a borok iránt, szeretsz játszani, vonzanak a kihívások? Ha a válasz egy határozott igen, akkor AVBK, azaz Amatőr Vak Borkóstoló Kihívás. Nagy Alexandra beszámolója.
AVBK - Kóstolj! Tanulj! Játssz!
Fotók: Varga Balázs, Pecze Juci
 
Az AVBK a szakmai borkóstolók professzionalizmusának és a trendi kocsma kvízek felhőtlen hangulatának egyvelege. Remek kezdeményezés, és ha őszinte akarok lenni, kicsit bánom, hogy nem az én fejemben született meg ez a koncepció. Kapuvári András, a rendezvénysorozat megálmodója jócskán megelőzött és most december 8-án került megrendezésre pont a nyolcadik AVBK. Én és a barátaim is részt vettünk rajta a MiaPia Bisztróban és minden percét imádtuk.

De hogy is zajlik le pontosan egy AVBK? Jogos a kérdés, gyorsan összefoglaljuk Nektek a játék menetét, és kedvcsinálóként megosztjuk veletek az általunk kóstolt borsort.
 
AVBK - Kóstolj! Tanulj! Játssz!
 
1. Felvonás
Kezdésként a vállalkozó szellemű „borszakértők” egy rövid, tíz kérdésből álló kvíz keretében mérhetik fel tudásukat. Eközben minden asztaltársaság megkóstolja az öt kitöltött tételt úgy, hogy minden résztvevő tudatában van annak, mi az, ami éppen a poharába kerül. Kezdetét veszi hát a szorgos jegyzetelés, ki milyen illatokat, ízeket, aromákat vél felfedezni a borokban. Ehhez rendelkezésre áll egy kóstolási jegyzet, instrukcióval a hátoldalán, hogyan is közelíthetjük meg a borokat kóstolás közben, sőt még a szakértő házigazdák is bemutatják a tételeket.
 
AVBK - Kóstolj! Tanulj! Játssz!
 
2. Felvonás
A második fordulóban jöhet a várva várt vakkóstoló. Minden csapat nevez egy játékost, aki képviseli az asztalt és bekötött szemmel újra megkóstol egy tételt, majd megteszi voksát, hogy az első felvonásban ízlelt öt tétel közül szerinte melyik került a poharába. Ha jól válaszol, tovább jut, ha nem, kiesik a játékból. Ezek a körök egészen addig folytatódnak, amíg a legügyesebb marad csak talpon.
 

 
3. Felvonás
Az est lezárásaként minden csapat kap újabb tíz kérdést. Ezzel párhuzamosan a versenyzők visszakóstolják a tételeket, itt már nem tudván, melyik bor melyik pohárba került. Nem kell kétségbe esni, az áttetsző poharak adnak némi támpontot. Jöhetnek a tippek egytől ötig, melyik talpasba milyen nedű jutott.
 
AVBK - Kóstolj! Tanulj! Játssz!
 

December 8-án az amatőr borrajongóknak a következő nagyszerű tételekhez volt szerencséjük:
 
A Dubicz Borászat jóvoltából egyenesen a Mátrai borvidék lankáiról érkezett egy 2018-as reduktív, illatában friss bodzavirágos Irsai Olivér kerek savakkal, majd egy testesebb, szép szalmasárga, barrique hordós Fríz Olaszrizling következett, 2017-es évjárat. Végül egy ropogós, 2018-as Kékfrankos Rosét kóstoltunk: illatában, ízében piros bogyós gyümölcsök egy kis játékos szénsavval ötvözve.
 
AVBK - Kóstolj! Tanulj! Játssz!
 
Kitűnő vörösborokkal folytattuk a Szekszárdi borvidék dűlőiről, a Szeleshát Pincészettől. 2016-os K2 Kékfrankosuk után egy 2016-ös évjáratú Syrah került az ötödik pohárba zárásként. Előbbi illatában meggy és fűszerek, közepes test és szép savak, mindig megbízható választás. Utóbbi illatában bors, íze fajtajelleges, a gyümölcsökről szól.

 
A megmérettetés nem lenne teljes nyeremények nélkül. A győzteseket az este folyamán kóstolt tételekkel díjazzák. Bor jár a legtöbb pontot szerző kvízmestereknek, a bekötött szemű bátornak, aki a dobogó felső fokára lép, és persze a szorgosan jegyzetelő, jó ízlelőbimbóval rendelkező csapatoknak, akik a harmadik felvonásban minden pohár tartalmát kitalálják.
 
AVBK - Kóstolj! Tanulj! Játssz!
 
A kihívás végén váltottunk pár szót Kapuvári Andrással és Dávid Dániellel, akit még név szerint nem említettünk, pedig kellett volna, ugyanis az AVBK másik oszlopos tagja. Dani egyben a Cult In Glass rendezvények ötletgazdája is.
 
Hogyan lett az AVBK egy közös projekt?

András: Danival a borok világában ismertük meg egymást. Véletlen egybeesés volt, hogy előző kollégám úgy döntött, habár jó az elképzelés, mégsem kíván élni a rendezvény adta lehetőségekkel. A vele együttműködésben szervezett utolsó alkalomra elhívtam Danit, hogy érezze jól magát. Voltam már rendezvényén, így tudtam, hogy egy rugóra jár az agyunk. Hamar kiderült, hogy együtt fogunk dolgozni a jövőben.”
 
AVBK - Kóstolj! Tanulj! Játssz!
A szervezők: Kapuvári András és Dávid Dániel
 
A kezdeményezés célja a borvilág megismertetése és a kulturált, minőségi borfogyasztás hirdetése szórakoztató megmérettetések keretei közt. Mikor és honnan jött az AVBK ötlete?
 
András: Öt évig vezettem egy borszaküzletet. Az volt a tapasztalatom, hogy a legtöbb esetben a vendégek kedvelik, ha információkkal halmozom el őket a borok világáról és a különböző tételek jellegzetességeiről. 2015 karácsonyán tartottam egy egri cabernet franc kóstoló vacsorát a családomnak és néhány kollégámnak. Akkor született meg az ötlet.
 
Nem volt hiányérzetem a borsorral kapcsolatban, de megfordult a fejemben, hogy nehezebb dolgunk lett volna, ha mondjuk csak vörös- vagy kizárólag fehérborokat kóstolunk. Hogyan zajlik a borsor összeállítása?

András: A borsor összeállítása rendkívül változatos. Az első öt alkalommal kizárólag fehér-, rosé, vagy vörösborokat kóstoltattunk. Az elmúlt három alkalommal pedig már inkább arra törekedtünk, hogy mindenki megtalálhassa a számára kedves ízvilágot. A minőség természetesen alapkövetelmény, bárhogyan is válogatjuk össze a kóstolósort. Úgy jelentősen nehezebb a megmérettetés, ha azonos színűek a borok, nem kizárt, hogy egyszer még visszatérünk ehhez a szisztémához.
 
A mi fantáziánkat bizony megmozgatta ez az utolsó mondat és reméljük, „egyszínű” borsort is kóstolhatunk 2019-ben az Amatőr Vak Borkóstoló Kihívások keretében. A rendezvényt nyugodt szívvel ajánljuk a teljesen amatőr borkedvelőknek, de jó szórakozási lehetőség, azok számára is, akik már beleásták magukat a borkóstolás rejtelmeibe. Teszteld magad Te is! Kóstolj bekötött szemmel, válaszolj a kvízkérdésekre, térj haza élményekkel!
Winelovers borok az olvasás mellé