Az Óvilág és az Újvilág találkozása egy szőlőfajtán keresztül

Varga Andrea
2016. május 25., 20:46


A chenin blanc szőlőfajtát és az abból készült bort itthon kevesen ismerik, igaz nem is könnyű hozzájutni egy-egy jó tételhez. Így még nagyobb kíváncsisággal néztünk a Borkollégium mesterkurzusa elé, amely a chenin blanc-t járta körbe a borvilágban.
Az Óvilág és az Újvilág találkozása egy szőlőfajtán keresztül
Chenin blanc szüret a Domaine Huet birtokon (Forrás: Facebook.com/Domaine Huet
A chenin blanc-ról elsőre a Loire mente ugrik be minden borkedvelőnek, hiszen eredetileg Franciaországból származik a szőlőfajta. Ám az elmúlt években kezdenek előre törni a dél-afrikai borrégiók, és jelenleg itt termelik a legnagyobb mennyiségben a chenin blanc-t. Ezek egyelőre inkább technológiai borok, a lélek még kicsit hiányzik belőlük, valamint az elegancia, de az irány biztató.

Hazánkban nem elterjedt ez a szőlőfajta, de Dél-Afrika és Franciaország mellett még Argentínában és az Egyesült Államokban is népszerű. Általában könnyedebb stílusú bort készítenek belőle, amelyben a citrus, a sárga alma, a körte, a kamilla és a méz aromái dominálnak. Hűvös klímán a citrusfélék kerülnek előtérbe. A chenin blanc-ból pezsgőt is készítenek a Loire mentén, Vouvray, Saumur és Montlouis tartományban.
 
A Borkollégium mesterkurzusán tíz különböző tétellel ismerkedhettünk meg, így széles képet kaptunk a fajtáról. Az biztos, hogy mindenki maradandó élményekkel távozott. Most következzenek a kóstolt borok. 

Ken Forester Petit Chenin blanc 2014 (Dél-Afrika) került először a kótolópoharainkba: kénes fülledtséggel nyitott, villanásnyi animalitással. Szellőztetés után friss, citrusos illat (lime, citrom), kevés alma, melyet a korty is tükrözött, savhangsúlyos. Alapbor, kissé egysíkú. Citrompótlós vége kevésbé volt szép. 

Másodikként érkezett Simonsig Chenin blanc Stellenbosch 2013-ból (Dél-Afrika): szellőztetés után alma és citrusok, valamint leheletnyi akác is érezhető volt illatban. A kortyban már a gyümölcsök is megjelentek. Ficánkoló bor nem kevés savval, közepes hosszal, az alkohol miatt kissé far nehéz. 

2012-be utaztunk vissza a következő chenin blanc-nal, mely a Stellentrust (Dél-Afrika) pincészeté. Egy része hordóban, másik tartályban erjedt, amelyet 9 hónapos fahordós érlelés követett. Elsőként a hordós fűszerek jelennek meg az illatban, kevés dohány, golden alma, koriander, érettebb citrusok. Halvány akácos illat is elsuhan a pohárból. A korty tükrözi az illatban érzetteket. Közepes test, kerek, közepesen hosszú, savakban nem szegény. Kevesebb hordó jobban állna neki.

Majd újra 2013 következett: Ken Forrester (Dél-Afrika) Chenin blanc reserve öreg tőkék bora, amely tartályban és hordóban is erjedt. Illatában citrusok, lime, golden alma, fűszerek, és ezek visszaköszönnek a kortyban is. Szép, eleven savak, közepes test, kiegyensúlyozott tétel. Hosszabb az előzőeknél. 

Ezek után a Loire mente középső részére utaztunk, az itteni alapvetően szárazföldi klímát a viszonylag hűvös óceáni hatás is befolyásolja. Két pincészet borait kóstoltuk, közülük került ki az este két legszebb bora is.
 
Az Óvilág és az Újvilág találkozása egy szőlőfajtán keresztül
A teljes borsor

Egy nagyon fiatal tétellel kezdtünk, mégpedig a Le Haut-Sieu Sec Dom. Huet 2014-gyel (Vouvray, Loire). Illatban a könnyen szerethető alma, birs és annak kevés kompótja is érezhető, míg a kortyban már a citrusok is szerephez jutnak, lime, kevés citrom, körte, fűszerek, pici kenyérhéj. Élénk savak, közepes test jellemzi. Csipetnyi maradék cukor kerekít még a kortyon.

Le Mon sec Dom. Huet 2012 (Vouvray, Loire) volt a kedvencem a sorban. Finom elegancia uralta nem csak a kortyot, hanem már az illatot is. Sokrétű, izgalmas. Nem túloz, de nem is fukarkodik. Illatban virágos mézes kenyér, alma, citrusok, körte, nektár, fűszerek, ásványok. Ezek a kortyban is visszaköszönnek. Szép savak és test. Hosszan elidőzik a szájban. 

A pincészet harmadik tétele a sorban a L’Echansonne Le Clos du Bourg Sec 2013 (Vouvray, Loire). Illatában botrytisz, finom reszelt alma, fűszer, méz, lágy, de abszolút jelen lévő mineralitás. Lendületes savak, közepes test, viszonylag hosszú. A korty türközi az illatban tapasztaltakat. Finoman sós. Sima, jó szerkezet, a kevés maradék cukor nagyon jól áll neki. Izgalmas tétel.

Nicolas Joly első bora a Les Vieux Clos Savannieres 2011 (Loire). Illatban nyers mogyoró („mókus mogyoró”), vegetális jegyek, gyógynövények, likőrösség, ásványok, alma és egy kevés porosság. A kortyban min-mind visszaköszönnek ezek némi lágy reszelt almával, karamellával és citrommal a legvégén. Szép savak, a 15 fokos alkohol nem lóg ki. Hosszú lecsengés. Megosztó tétel, de semmiképp nem unalmas. Barátkozni kell vele, megéri.

Ezt követően a pincészet második tétele a Clos de Bergerie Savannieres 2007 (Loire) került a poharakba. Véleményem szerint a sor másik legszebb tétele volt. Mérhetetlenül sokrétű. Rengeteg tercier aromával. Először poros kredenc és régi könyv illata kandikált ki a pohárból, majd gyógytea, kamilla főleg, ásványok és dohány, bőr, törökméz. Kortyban mindehhez csatlakozott az oregánó. Jó hordó, jó szerkezet, savak még feszesek. Idő bőven van benne. 

Zárásképp Domaine Huet L’Echansonnes (Vouvray, Loire), Le Clos de Bourg Moelleux 2003 érkezett. Először poros és öreg könyv illatban, majd kevés alma, gyógynövények, főleg kamilla és körte. A kortyban törökméz, almakompót, botrytisz, dohány, ásványok, barackos jeges tea.  Közepes sav, viszonylag telt. Lehetne valamivel hosszabb.