Badacsonyban mindig történik valami!

Gonda György
2016. június 07., 21:08


Az Észak-Balaton legösszetettebb borvidéke a Badacsony, hiszen, ahány tanúhegy, ahány bazaltkúp, annyi különböző bor, annyi különböző történet. A Borkollégiumban ismerkedtünk velük.
Badacsonyban mindig történik valami!
Bár Badacsonyban a talajviszonyok megközelítőleg egyformák, a kemény bazalt a legmeghatározóbb, mégis a tó dönt el mindent. A sokáig élt tévhittel ellentétben nem a tükröződés miatt, hanem a nagy víztömeg hőtartó képessége okán. Hiszen a Balaton még naplemente után is adja a meleget a környezetének. Ennek hatása még a Somlón is érezhető, nem véletlen, hogy sokan érzik megvalósíthatónak a két borvidék szakmai közösségét. A vízparthoz közeli szőlőkben nagyobb a hő összeg, így melegebb tónusú borok készülnek. Biztosabb a beérés, de nagyobb az esély is nehézkes, alkoholos borokra. A távolabbi részeken ennek ellentéte a helyzet. Bármilyen meglepő, de ez tökéletesen érezhető, annak ellenére, hogy kis távolságokról van szó.
 
 
A filoxéra előtt Badacsony is vörösboros borvidéknek számított, amit most ne hiányoljunk, mert elsősorban olyan fajtákról beszélünk, amelyek képességei, akromatikája messze nem felel meg a mai elvárásoknak. Napjainkban abszolút fehérboros vidék ez, de az a kevés vörösbor, ami készül, pl. a Szent-György hegyen vagy a Csobáncon bizonyítja, hogy a hely alkalmas kékszőlő termelésére is. Ahogy melegszik az éghajlatunk, tolódik északabbra a szőlőtermelési övezet, vélhetően nem kell sokat várnunk, hogy a kékszőlő aránya elkezdjen nőni. 
 
Ám egyelőre még a fehér a szőlők és szerencsére a hazai fajták vannak túlsúlyban. Olaszrizling, kéknyelű, budai zöld, rózsakő, szürkebarát és a világfajták közüli a rajnai rizling, chardonnay. Az olaszrizling népszerűsége töretlen, még mindig a legelterjedtebb fajta a borvidéken, köszönhetően megbízhatóságának. Szakmai szempontból, az elmúlt években a kéknyelű fejlődésére fordították a legnagyobb figyelmet. Jó lenne, ha a szürkebarát megtépázott dicsősége is visszaállna, mert igazán gyöngyőrű borokra képes a Badacsonyban.
Badacsony nagy sikerekre érdemes borvidékünk, ami nem csak a kivételes természeti adottságainak, megfelelő fajtáinak köszönhető, hanem annak a tudatos összefogásnak is, ami a badacsonyi borászok között fennáll, és motiválja nem csak környezetüket, hanem az egész Balaton környékét is. Ez nem csak a különböző együttes megjelenéseket, rendezvényeket jelenti, hanem a szabályozás reformálását is. Ennek része a Balatonbor megjelenése, amely a borvidék borainak alapját, alsó szintjét jelenti. Jó minőségű, könnyű, kedves, gyümölcsös, alacsony árfekvésű borokat jelenti, amely a nyári, vízparti fogyasztásra termett. Felette áll majd a magas kategóriájú, sok esetben dűlős Hegybor, ami hasonló magas szintű megkülönböztetést jelent, mint például Csopakon a Kódex borok. Jól értelmezhető üzenet ez a fogyasztók felé.
 
Jól halad Badacsony előre az útján, de azért még van munka bőven.
 
Badacsonyban mindig történik valami!
 
A borkollégiumi Badacsony Mesterkurzus borai közül a kedvenceim:
 
Laposa Birtok Badacsonyi Olaszrizling 2014: Engedjük nyílni. Klasszikus olaszrizling, fűszeres, kedves illat. Kellemes savak, jó szerkezet, picit alkoholos bor. Ízében is az olaszrizling jegyeit hozza némi ásvánnyal. 
VáliBor Kéknyelű 2014: Virág, ásvány, igazi kéknyelű. Picit túlérett illat, de jól áll neki. Határozott bor, sok és kellemes savval, amihez nagy test párosul. Intenzív íz, sok körte, alma, és barack. Olyan kéknyelű, ami jól mutatja, hogy miért kedvelhető a fajta.
Sabar Mórocz Olaszrizling 2014: Tiszta, egyenes olaszrizling illat. Jó a szerkezete, kellő savakkal bír. Egyenes, lesimult bor, ami ki tudott lépni a rossz évjáratból. Kerek korty, némi ásvánnyal, és gazdag gyümölcsökkel.
Villa Tolnay 2008 Rajnai Rizling: Elegáns, érett rajnai rizlingre jellemző petrolos jegyek, ásványok az illatban. Komoly szerkezet, tömör, hosszú bor. Még szépen van benne erő. Jó íz, almával és körtével. Szép és még mindig izgalmas bor.
 
Kóstolt tételek:
 
 1. Varga Pince Irsai Olivér száraz gyöngyöző 2015
 2. Szabó Pince badacsonyi olaszrizling 2015 13,5 %
 3. Sabar Olaszrizling 2015 Balatonbor
 4. Szeremley Badacsonyi Olaszrizling 2014
 5. Laposa Birtok Badacsonyi Olaszrizling 2014
 6. VáliBor Badacsonyi Olaszrizling 2014
 7. Varga Pince Aranymetszés Olaszrizling 2014
 8. Borbély Családi Pincészet Rózsakő Selection 2015 Kéknyelű Budai Zöld
 9. Büttner Bormanufaktúra Vulcanus 2015 Szürkebarát Budai Zöld 
 10. Sabar Borház Rajnai Rizling 2014
 11. Istvándy Pincészet Kékderű Kéknyelű 2015
 12. VáliBor Kéknyelű 2014
 13. Fata Pince Badacsonyi Kéknyelű 2013
 14. Málik Pince Badacsonyi Kéknyelű 2013
 15. Sabar Mórocz Olaszrizling 2014
 16. Domaine Edegger Helbeck Chardonnay 2013
 17. Varga Pince Badacsonyi Szürkebarát 2015, töppedt
 18. Villa Tolnay 2008 Rajnai Rizling 
 19. Nyári Ödön Piarista 2009 Kéknyelű
Winelovers borok az olvasás mellé