Borászok Borásza – élő közvetítés a díjátadóról

Knap Gábor
2015. április 21., 14:30


Idén vajon ki lesz a Borászok Borásza? Április 24-én, pénteken kiderül! Élő közvetítés kizárólag a Borászportálon 19.00 órától! Értesülj elsőként a díjátadó eseményeiről!
Borászok Borásza – élő közvetítés a díjátadóról
22.15: Itt kezdődik a szolíd ünneplés. a Borászok Borásza 2015-ben tehát Dr. Bussay László, a Borászok Barátja pedig Alkonyi László. Gratulálunk!
 
22:10: Dr. Bussay Lászlót a díj átadása előtt így mutatták be a hallgatóságnak:
 
A 2014-ben tragikusan korán elhunyt Bussay doktor elhivatottsága, példamutató munkássága, csodás borai miatt méltán szerepelt eddig is rendszeresen a Borászok Borásza jelöltjei között, így nem véletlen, hogy most is beválasztották a legjobbak közé. 
2009-ben a VinCE Magazinnak így beszélt a nagy borról: „A hordókra gyakran rajzolunk. Szüret után, mikor erjed a must, elhívom a barátaimat kóstolni, és szabadon asszociálni a borokról. Az egyik furmintos hordómra például tükörírással írtuk fel, hogy E=mc2 – csak hogy még nehezebb legyen. Azt szerettem volna mondani a barátaimnak, hogy amikor Einstein ezt először leírta, vajon hányan értették rajta kívül a világon? Senki. A nagyon nagy bort ugyanilyen kevesen értik meg – sokszor még az sem, aki alkotja vagy leírja a nevét. Ha valami nagyon jó borod sikerül – amit én mindig isteni ajándéknak tekintek –, de mégsem értik meg, nem szabad megbántódni miatta. Azért nem értik, mert nincs rá fülük.” A doktor urat azonban nem csupán a borairól ismerték a csörnyeföldi dűlők közelében és országszerte, hanem zseniális humoráról és életszeretetéről is. Így éljen tovább emlékezetünkben!
 
Borászok Borásza – élő közvetítés a díjátadóról
Dr Bussay László (Foto: Indafoto.hu)
 
22.08: Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros-Lipótváros polgármestere és Rókusfalvy Pál együtt jelentették be épp az imént, hogy a jövő évtől a belvárosban valamilyen formában meg lesznek örökítve a Borászok Borászai. Hogy ez plakett lesz, csillag, vagy valami más, az még a jövő zenéje. De az ötlet mindenképp fantasztikus!
 
22.04: Így jelentette be Berecz Stéphanie a 2015-ös nyertest:
 
 
21.55: A Borászok Borásza 2015-ben Dr. Bussay László. A díjat lányai vették át. „Édesapánk mindegy egyes tőkében tovább él” - hangzott el.
 
21.39: Filmmel emlékeznek Dr. Bussay Lászlóra, aki tavaly augusztusban hunyt el, és a 2015-ös Borászok Borásza döntősei között van.
 
Borászok Borásza – élő közvetítés a díjátadóról
 
21.10: A Tokaj Nobilis 2008-as 5 puttonyos aszúja már a poharakban van, jön a desszert és hamarosan jön a név, amire mindenki vár!
 
Borászok Borásza – élő közvetítés a díjátadóról
 
21.04: Innen a háttérből úgy fest, az aktuális blokk utolsó dalát játssza a zenekar. Jönnek a legizgalmasabb pillanatok! ;)
 
20.39: Végre felért a videó. Így vette át Alkonyi László a Borászok Barátja díjat:
 
 
20.29: Dobpergés...
 
Borászok Borásza – élő közvetítés a díjátadóról
 
A Borászok Barátja 2015-ben Alkonyi László borszakíró lett. Gratulálunk!
 
20.13: A Hot Jazz Band nagyon jó. Továbbra is ők játszanak, miközben megkaparintottunk egy menükártyát. Íme a teljes étel és borsor: 
 
A Kreinbacher Nagy Somló Prestige Brut pezsgőjéhez a fogadófalatokat kínálták (sajtos cracker volt, citrusos avokádóval és garbusa kaviárral, keleméri bárány rilette kaprival, és kecskesajt eperrel és zöldborssal).
A lenti marinált pisztráng a Figula Pincészet 2013-as Öreghegyi Olaszrizlingjéhez érkezett.
Jön még a St. Andrea 2012-es Áldás Bikavérje, párban vaddisznópofával, fűszeres zöldségkrémmel, pak-choi-val.
A desszert pedig a Tokaj Nobilis 2008-as 5 puttonyos aszújával kombinált bivalymozzarella lesz eperrel, fügével és fehércsokoládés sós tökmeggal.
 
Borászok Borásza – élő közvetítés a díjátadóról
 
19.57: Ez alighanem a marinált pisztráng kapros vajtökkel:
 
Borászok Borásza – élő közvetítés a díjátadóról
 
A gálavacsora ételeit Wolf András és a Magya Bocuse d'Or Akadémia közreműködésével állították össze.
19.48: Tiffán Zsolt, az Országgyűlés szőlészeti és borászati albizottságának elnöke a borászat rendszerváltás utáni fejlődéséről, az erős borász közösségekről, a borkészítők összefogásáról beszél, és ehhez kapcsolódva gyorsan rá is tér arra, milyen hiteles a Borászok Borásza elismerés.
Bizony, itt már most hergelik a vendégeket: vajon ki lesz a Borászok Borásza!? :)
 
19.42: A gála háziasszonya Borbás Marcsi, aki épp arról beszél, hogy pont ma van Szent György Napja.
 
19.39: Az estet a frissen Kossuth-díjas Hot Jazz Band nyitja, ezzel a dallal:
 
 
19.23: Megnyitották a báltermet, a vendégek hamarosan elfoglalják a helyüket. Közben elcsíptünk egy lebonyolítási forgatókönyvet. Eszerint fél 10 körül derül ki, ki kapja idén a díjat...
 
18.53: Minden kész.
 
Borászok Borásza – élő közvetítés a díjátadóról
 
18.38: Jó estét, jó szurkolást ezen a szép tavaszi napon! Mi már itt vagyunk a helyszínen, a Boscolo Budapestben, ahol már megérkeztek a gála első vendégei. Persze a legnagyobb kérdést tették a szervezők a bálteremmel szemközti falra:
 
Borászok Borásza – élő közvetítés a díjátadóról
 
A választ nagyjából 3 óra múlva mi is megtudjuk.
 
***
 
Borászok Borásza - egy tiszta átlátható díj, ahol a korábbi győztesek jelölnek és a jelölt borászok maguk döntenek. Egyszerű választás: ötven jelölt, egy-egy szavazat.
 
 
A Borászok Borásza döntősei 2015-ben:
 
  • Bodó Judit (Bott Pince)
  • Bott Frigyes (Bott Frigyes Borászat)
  • Dr. Bussay László - posztumusz (Bussay Pince)
  • Ipacs Szabó István (Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet)
  • Karner Gábor (Karner Gábor Kézműves Borászat)
Winelovers borok az olvasás mellé