Borkedvelő vagy borértő? Most megmondjuk!

Borászportál
2017. augusztus 14., 08:04


5 rövid kérdés megválaszolásával kiderítheted, hogy a borkedvelőkhöz vagy már a borhoz értők szűkebb, de büszke táborához tartozol.
 
Borkedvelő vagy borértő? Most megmondjuk!

A borkedvelőt a borértőtől csak apróságok választják el, viszont sokkal-sokkal jobb érzés az utóbbiakhoz tartozni. Most nagyon gyorsan megtudhatod, te megugrottad-e már a szintet. A játék úgy az igazi, ha még a bekezdések elolvasása előtt válaszolsz magadnak/magadban a számozott kérdésekre.


1. Szerinted vannak további kategóriák a fehér- és a vörösborokon belül?

Vörösbor a grillhúsokhoz, fehérbor a halakhoz; sok fogyasztónál itt kimerülnek a borivási szabályok. A borértő azonban tudja, hogy a bor ennél sokkal többről szól. Például hogy a cabernet sauvignon-nak lehet ribizli zamata és általában tanninban gazdag, és hogy a syrah-t Ausztráliában shiraznak nevezik. A fehérboroknál pedig különbséget tud tenni egy aszaltgyümölcsös ízeket mutató chardonnay és egy gyümölcsös, magasabb savtartalmú rizling között. Nem szükséges minden egyes szőlőfajtát illetve annak aromatikus potenciálját betéve tudnia, megelégszik azzal, ha a legfontosabbaknak a karakterét ismeri. Ezután már nem jut eszébe egy spárgaételhez Rioja-t tenni az asztalra.

 

2. Mindig figyelsz a bor hőmérsékletére?

Ahogy a sommelier az étteremben, úgy a borértő otthon ügyel a borkóstolásnál a megfelelő pohárra és a megfelelő hőmérsékletre. Aki már elég régen elmerült a borok világában, annak van otthon borhűtője, ráadásul legalább kétrekeszes, hogy a vörös- és a fehérbort is ideális hőmérsékleten tudja szervírozni. A legelhivatottabbak persze még arra is figyelnek, hogy a fehér- és vörösboron belül is vannak további kategóriák. Magasabb szárazanyagtartalmú, sűrűbb vörösborokat akár 18 fokon is szabad szervírozni, míg az igazán friss, könnyed vörösborokat 12 fokon.

3. A világ szerinted is borrégiókból áll?

A borértő már rég meghaladta a nemzetállamok eszméjét, tudja, hogy igazándiból nem is Olaszország, Magyarország vagy például Németország az egység. A borválasztásnál tervszerűen és érdeklődéssel jár el, tanulmányozza a címkét és meg tud nevezni fontos borrégiókat. Nem jön zavarba, ha meg kell mondania, hogy a francia fehérborok jelentős része a Loire vidékéről jön, és azt is tudja, hogy Bordeaux a vörösborairól ismert. Fel tudja sorolni Magyarország mind a 22 borrégióját, és tisztában van vele, hogy a Rioja nem csak a bor, hanem az azt termelő régió neve is. (Az igazi geek-ek még a három altájegységet – Rioja Alta, Rioja Alavesa és Rioja Baja – is kívülről fújják.) Aki tényleg ad magára, az már az újvilágra is vetett egy pillantást, és tud borokat mondani a Napa-völgyből vagy akár Dél-Afrikából.

 

4. A borivás az felfedező túra számodra?

A borértő nem csak issza, hanem gusztálja, ízlelgeti a bort. Ivás előtt már a pohárban alaposan szemügyre veszi, megnézi annak alapszínét, reflexióit, és ezek alapján máris tud beszélni a szőlőfajtáról és a bor minőségéről. Ezután még mindig nem veszi a szájába, csak közel emeli az orrához a pohárát és mélyet szippant a bor gőzéből. Ekkor kinyílik számára a bor bukéja. Nem elégszik meg annyival, hogy azt mondja, „jó az illata”, fel akar benne fedezni virágillatokat, mézet, frissen lekaszált füvet. Csak ezután következik a kóstolás, apró szürcsölt kortyokban, a nyelvet a szájpadlásodon végighúzva. Bársonyos a textúra vagy inkább olajos? Egyensúlyban vannak a savak és a cukor? Milyen jegyeket rejt az aromaprofil? Kérdések, amiket egyetlen borértő sem hagyhat megválaszolatlanul.

 

5. Mit gondolsz, jó találmány a csavarzár?

A borértő számára alapvetés, hogy a jó bor nem arról ismerszik meg, hogy parafadugóval van lezárva. Ennek megfelelően nem veti el elvből a csavarzáras tételeket. Tudja, hogy a jó minőségű parafadugó egyre ritkább kincs. A csavarzár egy praktikus alternatíva, amely ugyanolyan biztosan zárja az üveget és megakadályozza az oxigén bejutását. Sőt! Lassaban öregszik és jobban védett a bor a csavarzáras üvegben! 

 

Ha végeztél a kérdésekkel, számold össze, hány IGEN választ adtál és olvasd el az alábbi értékeléseket, hogy megtudd végre, hova tartozol.

 

Borkedvelő vagy borértő? Most megmondjuk!

 

0-2 igen válasz esetén: egyelőre még a borkedvelők táborát erősíted, de sok, megfelelően hűtött és szerzvírozott bor illetve borkóstolón való részvétel után már tudni fogod, hogy fehérborokon belül például vannak reduktív és oxidatív borok is.

 

3-5 igen válasz esetén: gratulálunk, te már elindultál a nemzetközi borakadémikussá válás rögös útján, ahol már a borértők csapatát gyarapítod. Jutalmad, hogy a Borkollégiumban átugorhatod a legelső kurzust (Bevezetés a borkóstolásba) és kezdheted rögtön a Borkollégium alapfok tanfolyammal!