Engedd ki Moliset a palackból!

Fendrik Zsóka
2015. szeptember 12., 07:47


Molise Olaszország második legkisebb tartománya Valle d’Aostat követően. A régió fővárosának lakossága mindösszesen 48 ezer fő. De mégsem „kicsi”, mégsem elhanyagolható ez a vidék, mert saját egyedisége van, amelytől nem csak egy lesz a sok közül. Erre kitűnő példa az Azienda Agricola Vinica, ahol 220 hektáron őrzik a természet kincseit.
Engedd ki Moliset a palackból!
A Vinica birtok jelképe a berkenyefa
Biztosan kevés embernek jutna eszébe, hogy Campobassoba, Molise fővárosába látogasson el, de Bariból közeledve egyre jobban éreztem, hogy jó helyen járunk. Az autóút a völgyekben vezet, a falvak a dombtetőkön nyúlnak el, ahonnan egy-egy templomtorony magasodik ki, amely egyben jelképe a településnek.
 
Úticélunk a Campobassotól nyugatra található Ripalimosani (a helyiek csak Ripa-nak hívják) dombjain elhelyezkedő Azienda Agricola Vinica. A meredek földútra bekanyarodva már látjuk is a birtok központját, amelyet gyümölcs-, olajfák és szőlőültetvények ölelnek körbe. Az épületnél már várt ránk a Vinica képviselője Antony Covatta, borásza, Pierluigi Cocchini és szőlésze, Luciano Rateni.
 
Engedd ki Moliset a palackból!
Kilátás a birtokközpont teraszáról
 
220 hektárnyi természetesség
 
A Vinica összterülete 220 hektár, amelyen osztozkodnak a szőlőtőkék, olajligetek, gyümölcsösök, szántók, valamint erdők és legelők is. Mindez a tengerszint felett 500-750 méterrel. A területek jó elhelyezkedésének köszönhetően egész évben megfelelő hőmérsékleti viszonyok között tudnak gazdálkodni, és nem elhanyagolható a domboldalak kiváló szellőzésének ténye sem.
 
Az egész birtokon ökológiai gazdálkodás folyik, már a kezdetek óta. Nem használnak gyomírtószereket vagy más egyéb vegyszereket, így bátran eszegettük a késői cseresznyét a fáról, amikor megérkeztünk a központi épülethez. 2011-ben szüreteltek először, azóta pedig folyamatosan gyűjtik a tapasztalatot évről évre.
 
Engedd ki Moliset a palackból!
Nyolc kandalló található a birtok központi épületében, ahol megszállni is van lehetőségük a vendégeknek
 
A berkenyefa
 
A birtokközpontból pazar kilátás nyílt a tőkékre, a távolban elterülő Ripalimosanira és a távoli kisebb, nagyobb hegyekre. Az épület hatalmas belső tere, az erkélyek és a kandallók egy különleges légkört varázsolnak a helynek. Otthonunknak éreztük, pedig nem is a miénk a hely. Az érkezést követően nem sokat időzünk tétlen. Már nagyon kíváncsiak voltunk a szőlőültetvényekre, hiszen az mondja el a legtöbbet egy pincészetről. Nincs mese, a tőkék beszélnek.
 
Összesen 24 hektárnyi területen vannak szőlőültetvényei a molisei pincészetnek, amelyekben nagy sortávolsággal helyezkednek el egymástól a tőkék. A borászat egyértelműen a Guyot művelésmódot részesíti előnyben. Mielőtt megérkeztünk az új építésű pincéhez felfigyelünk egy bizonyos fára a szőlőtábla közepén. Majd Antony elmagyarázza, hogy ez az a berkenyefa, amellyel már a borospalackok címkéjén is találkozhattunk. A sorbo olaszul annyit jelent berkenye, amelyet a borok nevében is használják, mint egy szimbólum.
A bor a szőlőben készül
 
A pincészet filozófiája, hogy a szőlőben elért legjobb minőséget megőrizzék a kész borban is. Ezért csak kézzel szüretelnek, műanyagládákba, amelyekbe maximum 15 kilogramm szőlőt tesznek, hogy a fürtök sérülésmentesen beérkezzenek a pincébe, ahol a zúzás előtt kiválogatják – meséli Pierluigi, a Vinica borásza.
 
Acéltartályok sorakoznak az épületben, és mindenhol patyolat tisztaság. Látszik milyen precízen és nagy odafigyeléssel végzik a feladatukat. A termőtáj megmutatása, „átültetése” a borokba. Ebbe a koncepcióba nem illik bele sem a fajélesztő használata, sem a hőmérséklettel szabályozott erjedés – vallja a borász, akinek határozott elképzelései vannak a borkészítésről. Meggyőző, tudatos és következetes döntéseket hoz.
 
Engedd ki Moliset a palackból!
A pincében tisztaságnak és rendnek kell lennie
 
A tartályokból megkóstoltunk pár 2014-es tételt, amelyeknek még kell egy kis idő, hogy palackba kerüljenek. De itt felhívnám a figyelmet a sauvignon blanc és tintilla tételekre, amelyekből érdemes lesz pár palackot beszerezni. Moliseben szintén egy nehézségekkel teli évjárat volt a tavalyi, sokszor nem tudtak a szőlőbe kimenni a nagy sár miatt, de ennek ellenére a borok minősége magasra pozícionálható. A tintilla egy igazi bomba volt, azonnal megkedveltem a helyi fajtát. Az intenzív lilába hajló szín, illatban ibolya, érett feketebogyós gyümölcsök. Egy nem túl nehéz, ám annál karakteresebb bort adó szőlő.
 
Miért éppen a csavarzár?
 
Elsődleges céljai közé tartozik a pincészetnek, hogy a szőlő egyediségét megőrizzék. Az eddigi filozófiáját megismerve a birtoknak meglepő tapasztalat, hogy csavarzárral kerülnek forgalomba a palackok. Pierluigi magyarázata, hogy ezzel teljesen kizárják az oxidációt és a szennyeződés lehetőségét. Valamint megőrzi a palackok érzékszervi tulajdonságait.
 
Fő szőlőfajták a pincészetnél: tintilla, merlot, rajnai rizling, sauvignon blanc
 
Ízelítő a hely hangulatából ( a pincészet rövidfilmje):
 
Winelovers borok az olvasás mellé