Delfin, ananász, csempe – kihirdették a 2019-es Bogyólé Borcímke Pályázat győzteseit

Geri Ádám
2019. november 10., 07:14


Idén 15. alkalommal került fiatal grafikus munkája a Vylyan újborának, a Bogyólének a palackjára. Az összes idei pályaművet bemutató kiállítás megnyitóján mi magunk is kiosztottunk egy díjat, és még a fagyi is visszanyalt.
Delfin, ananász, csempe – kihirdették a 2019-es Bogyólé Borcímke Pályázat győzteseit
15 éve játéknak indult, 2019-ben 180 címketerv érkezett az ország minden tájáról, az ünnepélyes eredményhírdetésre pedig immár másodszor került sor az Arany Rajzszög Társaság által szervezett Graphifest kiállítás keretében, mintegy 270 további alkotás és rengeteg érdeklődő jelenlétében.
 

 
„A Bogyolé borunk Primőr néven kezdte pályafutását, aztán pár év után elkezdtük becézni. Beaujolais nouveau eljárással készül, innen vezettük le a bogyólé szójátékot. Rájöttünk, hogy tök jó, mert igazából tényleg a gyümölcs leve, friss zamata jön át ebben a borban. Mivel ez a bor rövid életű, pár hónap alatt kifut a készlet, arra gondoltunk, lehetne minden évben fiatalok által készített címkét tenni rá” – mesélt az ötlet születéséről a Képzőművészeti Egyetemen köszöntő beszédében Debreczeni Mónika, az idén 25 éves villányi Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet birtokigazgatója. A folytatásban felidézte a kezdeteket, azt, hogy honnan is indultak „Anno csak a Pécsi Egyetem tervező grafikus hallgatóinak hirdettük meg és gyakorlatilag Sándorral kettesben csináltuk a zsűrizést.”
 
Delfin, ananász, csempe – kihirdették a 2019-es Bogyólé Borcímke Pályázat győzteseit

 
Sándor, azaz Pinczehelyi Sándor Munkácsy-díjas, érdemes művész grafikus és festő sokat segített az elején, ami kellett ahhoz, hogy a díjátadóra ezúttal az egyetem falai között kerülhessen sor és hogy a kezdeményezés idővel szintet léphessen. Mára az ország összes művészeti képzésének hallgatói jelentkezhetnek, ezek az intézmények a zsűribe is delegálnak tagot, akik stílszerűen a Vylyan teraszon összeülve hozzák meg a döntést.
 
 
A fejlődés nem áll meg, idén először már 3 kategóriában hirdettek győztest. Az abszolút első helyet, vagyis a „felületet” a 25 ezer Bogyólé palackon Eszteró Anett, a Metropolitan Egyetem tervezőgrafikus-hallgatója szerezte meg.
 
Delfin, ananász, csempe – kihirdették a 2019-es Bogyólé Borcímke Pályázat győzteseit
 
Eszteró Anett: „A pályázat hónapokkal ezelőtt zajlott, így magát a bort még természetesen nem használhattuk inspirációként. Segített, hogy nem először pályáztam, így a Vylyan gondolatiságával már korábban megismerkedtem, és persze a kiírás is, miszerint egy fiatalos, vidám, gyümölcsös borról van szó. Az én kollázsszerű címkém ezt a fiatalosságot, lendületességet tükrözi.”
 
A „fődíj" mellett immár több éves hagyomány a közönségdíj kiosztása, ezt a KREA Design Iskola grafikus hallgatója, Kovács Eszter nyerte. A címketervekre összesen több, mint 12 ezer szavazat érkezett.
 
Delfin, ananász, csempe – kihirdették a 2019-es Bogyólé Borcímke Pályázat győzteseit
 
Kovács Eszter: „Pécsi vagyok, többször jártam már a Vylyan Teraszon, magának a tájnak, az előttünk elterülő látványnak a feelingjét akartam átadni a címketervvel. A kiindulási alap egy a pincészettől kapott fotó volt, ez volt a szabadkézi rajz alapja, majd ezt digitalizálva készült el a végső grafika neonwave stílusban.” 
 
Az újdonságot a pincészet által most létrehozott borszakmai kategória jelentette, ennek a zsűrinek  több más szakújságíró és borszakember mellett én is tagja lehettem. Szavazataink alapján végül Faragó Sára, a Pécsi Tudományegyetem hallgatója kapta meg elsőként a díjat.
 
Delfin, ananász, csempe – kihirdették a 2019-es Bogyólé Borcímke Pályázat győzteseit
 
Faragó Sára: „Nem ismertem a bort, így a pályázatkiírás szlogenjére hagyatkoztam, főleg a fiatalos, nyárias szavak fogtak meg, ezt próbáltam átadni a napszermüveges lánnyal és az egész hangulattal.”
 
A 15. évfordulóra még egy meglepetéssel készült a pincészet: megjelentettek egy 6 darabos retro csomagot. Miközben a palackok beltartalma természetesen az idei, friss Bogyólé, a címkék az eredeti a 2006-os, 2011-es, 2012-es, 2015-ös, 2018-as, illetve a mostani 2019-es év nyertes művei. Debreczeni Mónika elárulta, sok tervezővel a mai napig tartják a kapcsolatot, a tavalyi győztest ajánlotta például, amikor egy induló sporoni pincészet grafikust keresett. „Nekünk ez tényleg nem a marketingről szól, a kultúra az életünk része, így vagyunk önazonosak.” Nem véletlen, hogy a végére jött is a csattanó: a birtokigazgató elsőként vehette át a „Megbízói Díj”-at, amit a Vylyan Pincészet művészetekkel és kultúrával kapcsolatban tanusított példaértékű hozzáállása miatt ítélt oda a Graphifestet gondozó Arany Rajzszög Társaság. A kiállítást november 6. és 28. között díjmentesen tekinthetik meg az érdeklődők a Magyar Képzőművészeti Egyetem (1062 Budapest, Andrássy út 69-71.) Barcsay Terem kiállítóterében.
Winelovers borok az olvasás mellé