Egy szőlőfajta 30 árnyalata


2022. augusztus 09., 16:32


Amikor a borok sokszínűségéről beszélünk, általában a rengeteg féle terroir, fajta és cuvée borok, színes címkék, a boltok, éttermek, bárok és kóstolók hatalmas kínálata úszik a lelki szemeink elé. Legutóbb a Winelovers River Night Sauvignon blanc standja azonban megmutatta, hogy egy szőlőfajta is lehet az este sztárja.
Egy szőlőfajta 30 árnyalata
A sauvignon blanc annyi féle lehet, nem lehet nem szeretni 
 
A sauvignon blanc a világ egyik legismertebb fehérborszőlő-fajtája, az egyetlen olyan világfajta, amelynek borát az aromatikus fehérborok között tartják számon. Magyarország közel összes borvidékén megtalálható, így izgalmasan tudja bemutatni a fajta jellemzőit, és hogy adott terroir, adott pincészet milyen hatással van rá.
   
Exkluzív ismerkedés a Winelovers Selection versenyboraival
 
Nem véletlen, hogy a Winelovers Selection sorozatának első tétele is egy sauvignon blanc fajtabor kett, amely a River Night-on debütált. A bort a Winelovers közösség tagjai választották ki 30 pincészet sauvignon blanc-jai közül egy többfordulós vakkóstoló során.
 
A 150 “winelover” a heteken át tartó kóstolók során a Haraszthy Pincészet Sauvignon Blanc 2021 tételt tartotta érdemesnek arra, hogy Winelovers színekben kerüljön palackba.
 
River Night résztvevőként szerencsések voltunk, a belépő jegyünkkel egy palackot is kaptunk a Winelovers Selection Sauvignon Blanc borból. Továbbá egy exkluzív standnál lehetőségünk volt nekünk is megkóstolni a győztes bort, valamint a kiválasztásban résztvevő 30 pincészet sauvignon blanc-jait is megismerhettük.
 
Egy szőlőfajta 30 árnyalata
 
Izgalmas játék volt felfedezni a különböző borászok és terroir-ok hatását a borra. Ugyanaz a szőlő, és megannyi más illat- és ízjegy, aroma, telítettség, sav. Mindenki megtalálhatta közöttük a kedvére valót.
 
A neszmélyi Hilltop sauvignon blanc-ja a fajtára jellemző kellemes, friss, zöldalmás, egreses ízt mutatott. A Strommer Pincészet Balaton-felvidékről a borász újvilág és a francia hagyományok közötti egyensúly keresését, az új ültetvényben rejlő izgalmas lehetőségeket emelte ki. Míg a Varga Pincészet badacsonyi sauvignon blanc-jának intenzív, bodzás illata ragadott meg. A többi pincészet bora is kiemelkedő minőségű volt, és megmutatta a fajta sokszínűségét. 
 
A kiválasztásban a következő pincészetek vettek részt: Ács Pincészet, Bárdos és Fia Pincészet, Bátaapáti Tűzkő Birtok, Belward Pincészet, Bodri Pincészet, Bujdosó Szőlőbirtok, Carpinus Pincészet, Cseri Pincészet, Dubitz Borászat, Feind és Feind Pincészet, Gere&Schubert, Günzer Tamás Pincészetet, Hangyál Pincészet, Haraszthy Pincészet, Hilltop Neszmély, Kvassay Levente, Lisicza Borház, Maul Zsolt Pincészete, Paulus Molnár Borház kft., Nagy és Nagy Borászat, Schieber Pincészet, Stier Pincészet / Villányi Bor-Barátok Kft., Strommer Pincészet, Tomolik Pincészet, Tornai Somlói, Twickel, Vabrik Birtok, Varga Pincészet, Vass Borászat, 5 Dudás Borászat
 
A kedvencetek
 
A Haraszty Pincészet jól közvetíti a borközösség által vallott értékeket is. A Haraszthy Pincészetet 1996-ban az argentin származású, de Kaliforniában és Magyarországon is otthon levő Carlos Coelho alapította Etyeken, az Öreghegyen. A névadó Haraszthy Ágoston, a kaliforniai szőlőkultúra atyja, aki példát állított fel azzal, hogy a tradicionális értékeket sikeresen ötvözte a modern szemlélettel.
 
Egy szőlőfajta 30 árnyalata
 
"A Winelovers Selection Sauvignon Blanc a pincészetre jellemző friss, aromagazdag és lendületes tétel. Illata tele van gyümölcsösséggel, ami vágott füves, bodzás és citrusos jegyekkel egészül ki. Belekortyolva, élénkségét a közepes savérzet és az intenzív, az illatra rímelő aromavilág adja. Enyhe vegetális jegyek egészítik ki a zamatos őszibarackos kompozíciót. Hosszú, gyümölcsös lecsengése mentén bőven ad okot az élvezetekre." 
 
Lemaradtál?
Az előjegyzők már megkapták borukat, ha neked még nincs belőle, rendeld meg a bort a Winelovers webshopban. 
 
Megrendelés után pedig ne felejts el lőni róla egy fotót, és meséld el a sztoridat a #wineloversselection-nel. Nézd meg, miket nyerhetsz!
 

 
Winelovers borok az olvasás mellé