Önismereti játék, közösségi élmény és felfedező kaland

Mamuzsics Dóra
2022. augusztus 05., 14:44


Így zajlott az idei Winelovers River Night a Duna vizén.
Önismereti játék, közösségi élmény és felfedező kaland
A Winelovers River Night kitör a megszokott boros rendezvények köréből. Nemcsak a borok kóstolására ad lehetőséget, hanem élénk platformot teremt borászok, pincészetek, borkedvelők között. Mindezt támogatva egy olyan helyszíni élménnyel, ami mind egyénileg, mind közösségben inspiráló kikapcsolódást nyújt. Idén az évek óta visszatérő borászatok mellett új arcokat is megismerhettünk.
 
Önismereti játék, közösségi élmény és felfedező kaland
 
A perzselő nyárban csodás felüdülés, amikor egy jó ivású, behűtött pohár borral a kezünkben nyugtázhatjuk a napot. A borban az a szép, hogy a fajták és módszerek kavalkádjában mindenki megtalálhatja a számára kedves tartalmat, ízeket, aromákat. A borkóstolás pedig egyszerre válik így egy izgalmas önismereti játékká, közösségi élménnyé és felfedezői kalanddá.
 
Ahogy a hajónk felszedte a horgonyt a Vigadó téren, miközben a vízről megcsodáltuk Budapest esti fényeit a Margitsziget és a MÜPA között, mi is útnak indultunk, hogy felfedezzük, mivel készültek a pincészetek erre a különleges alkalomra, és hogy mit is rejt az exkluzív sauvignon blanc stand.
 
Bioborok és pezsgők bűvöletében a Koch Borászatnál
Utunkat a Hajós-Bajai és Villányi borvidék egyik elismert képviselőjénél, a Koch Borászatnál kezdtük. Évek óta visszatérő vendégek a River Nighton. Szeretik az itt összetalálkozó értő, lelkes közönséget és a különleges helyszínt. A pincészet számára fontos, hogy a hagyományok megőrzése mellett olyan innovatív megoldásokkal is dolgozzanak, amelyek hosszú távon is elkísérik munkájukat. Most egy igazi különlegességgel készültek: organikus boraikkal debütáltak.
 
Önismereti játék, közösségi élmény és felfedező kaland
 
Szűretlen pezsgőjüket, valamint organikus fehér boraikat egyaránt volt lehetőségünk megkóstolni. Az Organic Olaszrizling Biobor Magyarország egyik legnépszerűbb szőlőfajtájából készült vegán fehérbor. Mély citromsárga színű, testes és komplex fehérbor. A fajta által is ígért keserű mandula, körte és méz illata szépen harmonizált a hordóból származó vaníliás jegyekkel. Grafit, cédrus, dohány, aranyalma és fehér virágok sora jelenik meg az illatban. Kóstolva száraz, kiemelkedően olajos textúrájú, ahol a kortyban a fás és virágos zamatok mellett az intenzív sárga-dinnyeíz is megjelenik. 
 
Kóstold+, Érezd+, Tanuld+ a Hilltop Borbirtokkal
A Hilltop is évek óta visszajáró pincészet a Winelovers rendezvényeken. A neszmélyi borvidék egyik legmeghatározóbb pincészete a borkóstolás élményét viszi egy újabb szintre edukációs tartalmaival és címkéi segítségével. A címkék a Kóstold+, Érezd+, Tanuld+ üzenetekkel arra buzdítanak minket, hogy tudatosan “tanuljunk”, “kóstoljunk”, „érezzük meg” a minőségi borfogyasztás örömeit, és alkossuk meg a saját aromakörünket. Ezt mutatja be maga a címke is.
 
 
Önismereti játék, közösségi élmény és felfedező kaland
 
A Hilltop borok jó választásai a könnyed nyári estéknek: a citrusos Irsai Olivér, az egzotikus ízjegyeket hozó cserszegi fűszeres, és a friss, zöldalmás, egreses sauvignon blanc mellett, megtalálható az elegáns, telt, bíbor színű merlot is.  A kóstolón a pincészet fő borásza, Kamocsay Ákos prémium selection tételeivel is találkozhattunk: a Kamocsay Sauvignon Blanc és Kamocsay Chardonnay most is népszerű volt.
 
Strommer Pincészet: a Balaton-felvidék új arca
A Tihany melletti családi pincészet idén járt először a Winelovers Grandon, a River Nighton is először vannak jelen. A Balaton-felvidéki borászathoz kifejezetten passzol a hajós borkóstolás. A családi pincészet egy négy hektáros birtok a Balaton-felvidéken, Pécselyen terül el, csodálatos panorámával a borteraszról. A birtokot 2015-ben alapították. A boraikkal a balatoni hétvégék hangulatát szeretnék közvetíteni. 
 
Önismereti játék, közösségi élmény és felfedező kaland
  
Tételeik a Balaton-felvidék új arcát mutatták meg számunkra. Egy fehér, könnyed olaszrizlinggel kezdtünk, majd egy egyedülálló balatoni furminttal folytattuk. Sauvignon blanc-juk különlegessége, hogy új telepítésű, 2018-as ültetvényen dolgoznak. Az újvilág és a francia vonal között egyensúlyozik, de az újvilág friss fűszeressége felé húz inkább. Ezt követően izgalmas Cabernet Franc rosé, illetve vörös tételt is kóstolhattunk 2020-ból.
 
Tokaji úttörők: találkozás a Bagi Borházzal
A Bagi pincészet idén először csatlakozott a hajóhoz. A kis családi borászat, a legmodernebb technológiával készít egyedi borokat, ahol nem csak a bor különleges, de a címkék is igazán extravagánsak. Mottójuk szerint, csak olyan bort adnak, amit ők maguk is szívesen isznak. 
 
Önismereti játék, közösségi élmény és felfedező kaland
 
Különleges tételsorral készültek, ahol félszáraz, félédes borok is megjelentek, kiváló tanuló kóstolás volt. Az “Első Találkozás” Félszáraz furmint riolitos talajról, hibátlan szőlőből, reduktív és modern, üde ízvilággal érkezett. Nagyon fiatal, éppen csak megszületett. A szokásosnál intenzívebb illattal, izében a furmintra jellemző alma, körte, egzotikus gyümölcsök és mineralitás. A maradékcukor kifejezetten jól állt neki.
 
“Édes Kedves” Tokaji Cuvée 2021 igazi kellemes, félédes nyári bor furmint és hárslevelű házasításából.  A 2021-es furmint édestestvére. Túlérett, de botritisz-mentes szőlőből készült, mézessége sokáig megmarad a szánkban.
 
Balatoni fehérek, egri vörösek - Varga Pincészet
A Varga Pincészet sem először vesz részt Winelovers rendezvényen. Magyarország egyik legnagyobb pincészete két borvidéken, Badacsonyban és Egerben készíti borait, mi is ezekből kóstolhattunk.
 
Önismereti játék, közösségi élmény és felfedező kaland
 
A hajóra az Aranymetszés prémium borcsaláddal készültek, amelyeket kizárólag saját szőlőből, gondos odafigyeléssel készítenek. Elsőnek Aranymetszés Friss Irsai Olivér tételüket kóstoltuk, amely kiemelkedően visszaadja a fajta sajátosságait. Díjnyertes Sauvignon Blanc-jukkal folytattuk a sort, amelynek illatából intenzív bodzás aromákat véltünk felfedezni, egyedülálló élményt nyújtott! Egri szőlőből készült Pinot Noir roséjukkal zártuk a sort, friss pirosbogyós gyümölcsössége mellett megjelenő eleganciájával rögtön kedvenc nyári rosénkká vált. 
  
Maul Pincészet, a Villányi borvidék képviseletében
Maul Zsolt a villányi borvidék fiatal borásza, több egyedülálló tétellel készült. Zsolt főként a testes, prémium vörösborairól híres, itt viszont megkóstolhattuk a fantázianevéhez hű Dáma Irsai Olivért, egy cabernet franc szőlőfajtából készült testes fehérbort, amely  Blonde névre hallgat, illetve kacér Kékfrankos-merlot Roséját, a Servust. Sauvignon Blanc tétele különlegességét és délceg, fajtajelleges zamatát egyedi fajélesztőjének köszönheti.
 
Önismereti játék, közösségi élmény és felfedező kaland
 
Vörös tételei közül egyből kedvencünk lett a 2018-as Hedonista Merlot, illetve két csúcs cuvée-je, amelyek gyermekei neveit viselik: Dávid és Dániel - mindkettő prémium bordeaux-i fajtákból készült. Sokszínű, telt, koncentrált ízek, és illatok, amelyek ünnepivé varázsolták az este végét. Maul Zsolt a hajón is, és a villányi éttermében is folyamatosan újdonsággal várja vendégeit, augusztustól Lator Wine Dining-gal készülnek.
 
A bor szeretete kétségtelenül közös pont a résztvevők között, de mindenki egy kicsit mást visz haza a rendezvényből. Van, aki a dunai hajózást a naplementében, más a borozást Budapest kivilágított utcáit nézve. Megint másokat a VIP kiváló borvacsorája fogta meg, és vannak, akik számára a prémium borok, újdonságok vagy épp jól ismert ízek, és a megismert pincészetek, borászok, közösség ragadott meg.  
 
Lemaradtál?
Ne aggódj, hamarosan jön a folytatás. Ismerd meg Magyarország 100 legjobb borát és készítőiket a Corinthia Hotelben a szeptember 17-i kóstolón! Amíg pedig vársz a következő alkalomra, lesd meg a webshop aktuális ajánlatait.

Winelovers borok az olvasás mellé