Ezeket kóstold te is Badacsonyban! - 1. rész

Bognár Attila
2014. augusztus 13., 12:57


Nyaranta viszonylag sok időt töltök a Balatonnál. Ilyenkor a jól megérdemelt pihenés és strandolás mellett természetesen a Balaton környéki borospincéket is szívesen derítem fel. Nyáron se szeri se száma a tó környéki borfesztiváloknak, így azokon is lehet ismerkedni a borokkal.
Ezeket kóstold te is Badacsonyban! - 1. rész
 
Ezeket kóstold te is Badacsonyban! - 1. rész
Ahogy az egyik borász fogalmazott, „ma már szinte nincs is olyan település a tó partján, ahol ne lenne valamilyen kisebb vagy nagyobb borfesztivál”. Persze ezek rangja, múltja és színvonala változó, de azért akadnak viszonyítási pontok. Az egyik ilyen a Badacsonyi Borhetek, amely Badacsony központjában kerül megrendezésre, és kb. két hétig tart (idén július 18-augusztus 3.).
Annak ellenére, hogy viszonylag sokat járok a borvidéken, az itteni borászoknál, ebből a fesztiválból csak keveset sikerült elkapnom. vagy éppen dolgoztam, vagy máshol nyaraltam. Idén viszont úgy hozta a sors, hogy épp az utolsó fesztiválos hétvégét sikerült ott töltenem. Amúgy ez nem egyszerű mutatvány, hiszen épp a balatoni turista szezon kellős közepén vagyunk, és ilyenkor meglehetősen nehéz szállást találni, nekünk sem egykönnyen. De ha már ott voltunk, akkor körülnéztünk a hegyen és természetesen lent a központban, a borfesztiválon is.
 
Mondhatnánk azt, hogy a hegy olyan, mint korábban, vagyis csodálatos: De azért a borászokat nézve vannak változások, mégpedig pozitívak. Egyre több a felújított pince, az ültetvények egyre gondozottabb képet mutatnak, folyamatosan élénkül a minőségi borturizmus, beindult az összefogás a helyiek közt, van régiós pincéket összekötő buszjárat, éttermi fronton is el lehet kapni jó helyeket. Elsőként mi is a Borbarátok vendéglőben kezdtük egy ebéddel: Bőséges és finom ételek, udvarias és profi kiszolgálás, itt mindig jól lakunk és sosem csalódunk. Ajánlom a halászlét, meg utána még valamit a sok-sok jóféle húsétel közül. Aki ezt az akadályt sikerrel veszi, az garantáltan úgy megágyaz a boroknak, hogy bírni fogja az egész napos kóstolgatásokat. Nem mellékesen egészen jól sikerült a ház kéknyelűje is, sőt a számlával még egy plusz bor grátisz kóstolóra is vendég minden asztaltársaság az étteremhez tartozó pincében.
Németh pince
Ezeket kóstold te is Badacsonyban! - 1. rész
Utunkat tovább folytattuk a Római úton a központ felé haladva. Első állomásként megálltunk a Németh pincében, amely mondhatni amolyan kötelező megálló. A pincénél kóstoló mennyiségek vannak, de ez több mint tíz féle borból, a gyöngyözőtől a kései szüretelésű olaszrizlingig minden található, mindehhez remek kecskesajtok is társulnak. Ezeket kóstoltuk:
 • Rajnai rizling 2013: A 2007-es évjárat a pincétől etalon a magyar rajnai rizlingek közt, bár kevesen ismerték és kóstolták, de az sajnos már rég a múlt, mert elfogyott. Az aktuális évjárat friss, citrusos, déli gyümölcsös, enyhén ásványos, könnyen csúszik. Jó kezdés!
 • Kéknyelű 2011: A pince egyik erőssége ez a fajta. Most sem csalódunk, komplex, ásványos, fajtajelleges, hosszú lecsengéssel. Gyorsan fogynak, az amúgy is fél literesre hangszerelt palackok.
 • Rózsakő 2011: A frissesség mellet ebben már az érettebb jelleg dominál, érett sárga gyümölcsök, kis mazsola, méz, csipetnyi virágosság, hosszú utóíz. Testes, komoly anyag, de a végén a 15%-os alkohol kicsit sok.
 • Jubileum szürkebarát 2012: Töppedt szőlős alapanyag megtuningolva újfahordós érleléssel. Nagyon komoly anyag, érett jegyekkel, kezdetben kicsit sok a hordóból származó vanília, aztán jönnek a gyümölcsök, alma, banán, barack, ananász, majd mézes és mazsolás jegyek is. Izgalmas, egyedi bor.
 • Heuréka, olaszrizling 2008: Ez bizony brutál cucc, a poharunkba töltéskor csak annyi kommentet kapunk hozzá, hogy „atomvillanás szerű”. Na igen, a benne lévő 17%-os alkohol valóban az is. Arany szín, illatban mézes, mazsolás, aszalt gyümölcsös jegyek. Kóstolva testes, tömény, koncentrált, vastag, olajos mozgású, de az alkohol persze uralja erősen.
 • Zúzmarás kései szüretelésű olaszrizling 2004: mély arany szín, tíz éves bor, hagyni kell szellőzni. Kicsit aszús jegyekkel indít, méz, aszalt barack. Kóstolva is ez a vonal jön, intenzív töppedt szőlős, érett, aszalt gyümölcsös, fügés jegyek, hatalmas koncentráció. Kicsit édesség hangsúlyos, de még mindig jól fogyasztható.
 • Cabernet sauvignon 2011: A pince eddigi első vörösbora, vásárolt és kiemelkedő minőségű szőlőből, minimális palackszám, maximális élvezet. Közepesnél kissé intenzívebb gyümölcsös illattok, főleg meggy, de áfonya, ribizli és cseresznye is. Kóstolva egy izgalmas érdekes egyedi vörösbor, mely közepes testű, nem a tanninjaival hódít, hanem a gyümölcsösségével és a kedves bájos jól fogyaszthatóságával.
Istvándy pince
Ezeket kóstold te is Badacsonyban! - 1. rész
A Római úton tovább haladva egy új helybe botlottunk, az Istvándy Borműhelybe. Ha valaki a pince borait akarta kóstolni korábban, akkor ki kellett mennie a közeli Tóti-hegyre, de megérte, mert a csodálatos panoráma leírhatatlan, és a konyha is remek. Május elején létrehoztak egy új helyet a központban, a Hárskert étterem felett, a Villa Ria nevű épület alsó szintjét, pincéjét kibérelve. A hely ideális, centrális elhelyezkedésű, egy része kész, a többi még alakulóban, remek jövőbeni tervekkel. Például lehetősége lesz a vendégeknek saját cuvéet készíteni, palackozni és hazavinni. Fiatalos, ötletes dizájn, remek kilátással megáldott terasszal.
 • Bizsergés 2013: Habzóbor, kis maradékcukorral, muskotályból. A nyári melegben remek frissítő, jól behűtve, az alacsony alakohol és a maradékcukor miatt gyorsan le is csúszik.
 • Szürkebarát 2013: Nagyon friss még a bor, de a fajtajegyek hamar jönnek belőle, ha kivárjuk, hogy kicsit melegedjen, mert picit túl lett hűtve. Citrusok, virágok, ásványosság, közepes test. Idő kell még neki.
 • Kéknyelű 2013: Szintén friss bor még, és ennek is idő kell, sőt több is, mint az előzőnek. Fehér virágos, picit mézes illatok, kóstolva közepes test, ásványok, leheletnyi sósság, citrusok, virágok.
 • Hárslevelű: Ez nem volt rajta a borlapon, a rendkívül kedves kiszolgáló hölgy ajánlotta, mivel látta, hogy az átlagnál erősebb érdeklődést mutatunk a borok iránt, továbbá azért is, mert neki is ez a kedvence. Sajnos az évjáratot elfelejtettem megkérdezni, de 2012 esetleg 2011 lehetett. Valóban sokkal előrébb tart, mint a többi, mélyebb szín, komplexebb, érettebb illat- és ízvilág, mézes, virágos jegyek. Közepesnél kicsit komolyabb test, olajos, krémes textúra, hársvirágos, hársmézes, vaníliás, sárga gyümölcsök ízeivel. Valóban a pince egyik legszebb tétele most.
Folytatjuk!
Winelovers borok az olvasás mellé