Franciaország: A tetováltak többet isznak


2012. május 04., 16:01


Alkoholfogyasztás - Bár a nyugati társadalomban a tetoválás és a piercing inkább csak múló divatnak tűnik, egy nemrég végzett francia felmérés szerint a testüket ilyen módon dekoráló emberek több alkoholt isznak, mint hasonló korú társaik.
Franciaország: A tetováltak többet isznak
 
A felmérés során a kutatók 3000 francia fiatalt szondáztattak meg, akik épp valamilyen bárból vagy szórakozóhelyről távoztak. Az eredmények összesítése után kiderült, hogy a tetoválással vagy piercinggel rendelkező résztvevők összességében több alkoholt fogyasztottak, mint a többi fiatal.
 

"Korábbi felmérések során kiderült már, hogy a testékszerrel vagy tetoválással rendelkező emberek gyakrabban kerülnek veszélyes helyzetekbe (verekedés, gyorshajtás, alkoholfogyasztás, védekezés nélküli szex), mint a tetoválás és piercing nélkül élők" - nyilatkozta Nicilas Gueguenm a Southern Britanny Egyetem szociális viselkedés professzora. "A szülők, orvosok és szociális munkások tehát jobban teszik, ha kiemelt figyelmet fordítanak ezekre az emberekre, ők ugyanis hajlamosabbak lehetnek az alkoholproblémákra és az önveszélyes viselkedésre."
Myrna Armstrong, a Texasi Egyetem Egészségtudományi Központjának munkatársa azonban más véleményen van: "Sokan teljesen személyes indokkal, például vallási okokból tetováltatnak, ezért a tetoválással és piercinggel élők ilyen szintű megkülönböztetése nagyon káros lehet. Nem lehetnek előítéleteink ezekkel az emberekkel szemben: nem azért vannak veszélyben, mert tetoválásuk vagy piercingjük van, hanem mert különösen veszélyeztettek az alkoholfogyasztás szempontjából."
Franciaország: A tetováltak többet isznak
Tény, vagy sztereotípia?
"Nagyon vigyázni kell az általánosításokkal: korábbi kutatásaink megmutatták, hogy a sok tetoválással rendelkezők valóban veszélyeztetettebbek sok szempontból, de nem szabad őket egy kalap alá venni azokkal, akiknek csak egy-egy tetoválásuk vagy piercingjük van" - tette hozzá a szakember.
A kutatás részletes leírása az Alcoholism: Clinical & Experimental Research című szaklap online és júliusi nyomtatott változatában lesz olvasható.