Gin – a világ egyik leghype-oltabb itala, amit otthon is pillanatok alatt elkészíthetsz

Borászportál
2021. május 16., 08:30


Ebben a cikkben mindent megtudhatsz az újra felfedezett italról: hogy készül, kik itták először és milyen híres koktélok alapanyaga.
Gin – a világ egyik leghype-oltabb itala, amit otthon is pillanatok alatt elkészíthetsz
Mi a gin?
 
Az EU-ban érvényes definíció szerint „a gin olyan borókaízesítésű szeszes ital, amelyet mezőgazdasági eredetű alkohol borókabogyóval való ízesítésével állítanak elő”. Egyszerűbben fogalmazva legtöbbször valamilyen erjesztett gabonából előállított, ízesített párlat. A fűszerek között kötelező elem a borókabogyó.
 

 
Mi a gin alapja?

Az alap párlat, amibe a borókát és a fűszereket „áztatják”, sokféle lehet. Általában és eredendően gabonából (búza, árpa, maláta) készül, mások éppenséggel a szőlőpárlatra, vagy a cukornádból származó rumra eszküsznek. Az a jó, minél neutrálisabb, hogy az egyéb aromák érvényesülni tudjanak.
 
Miért kihagyhatatlan a boróka?

Boróka nélkül gyakorlatilag ízesített vodkáról beszélhetnénk. A boróka ráadásul nagyon szépen megágyaz a többi fűszernek, onnantól fogva, hogy az belekerült, a receptúrának már csak a fantáziánk szabhat határt.
 
Hogy készül a gin?

Három jelentős iskolát különböztetünk meg. A legelterjedtebb és legrégebbi szerint az elkészült gabonapárlatot újra lepárolják a borókabogyóval és a többi fűszerrel. Másik lehetőség, hogy egy edénybe gyűjtik ezeket az „adalékanyagokat” és az éppen lepárolt szeszbe lógatják (mint egy teatojást). A felszabaduló alkoholgőz áthalad a fűszerkosáron és a kondenzáló edénybe már megízesítve kerül. A harmadik, egyben legegyszerűbb, otthoni használatra is javallot, hogy a kész alkoholba beleáztatjuk a fűszereket, majd leszűrjük.
 
Ki találta fel a gint?

A hollandok többszáz évvel ezelőtt. A boróka jótékony hatásai már régen ismertek voltak, akárcsak az, hogy az alkoholon keresztül hatékonyabban felszívódnak az anyagok a szervezetben. A hollandok ezt spékelték még meg a kereskedelmi hajóflottáik által a világ távoli pontjairól elhozott egzotikus fűszerekkel. Az angolok aztán lenyúlták és továbbfejlesztették az italt kevésbé malátás és tisztább szesszel dolgozak. A gin tonikot is ők találták fel.
 
Miért nevezik néha holland kurázsinak, vagyis „Dutch Courage”-nak a gint?

Angol feljegyzések szerint a hollandok egy időben határozottan bátrabban küzdöttek a csatákban. Ők ezt annak tudták be, hogy a holland katonák több-kevesebb ginnel a szervezetükben tették mindezt. Könnyen elképzelhető, hogy ez ugyanolyan legenda, mint az egri bikavér és az egri várvédők vitézsége közötti kapcsolat. Nem a bátor katonák által okozta egyébként kis híján Anglia vesztét a gin, sokkal inkább azzal, hogy népitallá vált a 18. században és gyakorlatilag egész Londont elbódította.
 
Milyen különböző ginek léteznek?
 
4 nagy kategóriát különböztetünk meg.
 
London dry gin: szigorú szabályai vannak. Csak jó minőségű, alacsonyabb alkoholtartalmú párlatból lehet az alapja (rum például nem), a borókán kívül egyedül vizet adnak hozzá és nevével ellentétben a világon bárhol készülhet. Kontélokhoz szinte kizárólag ezt használják.
 
Bathtub gin: az otthon könnyen elkészíthető áztatós módszer. Neve onnan ered, hogy a szesztilalom alatt sokan a fürdőkádban kotyvasztották.
 
Genever: a ginek atyja, malátából készül, a második lepárlás a fűszerekkel együtt történik, kicsit édesítik is.
 
Old tom: genever angol változata, szintén édes, fűszeres. Kényszer szülte, az olcsóbb szeszeket javították így fel a szegények saját örömükre.
 
Milyen koktélok készülnek ginnel?

Régóta fontos koktélalapanyag a gin, többek között James Bond egyik kedvence, a Vesper is ezzel készül, de említhetnénk még a white ladyt és a gin fizzt is. És természetesen mindenek előtt a 007-es abszolút kedvence, a martini, vagyis a gin és vermouth kombinációja egy kis olívabogyóval vagy citromhéjjal felturbózva. Kétségkívül az egyik legismertebb bárital a világon, születésének körülményei viszont máig nem tisztázottak. Az egyik legenda a kaliforniai Martinez városából eredezteti, a helyeik és a történészek egy csoportja váltig állítja, az 19. század közepén, az aranyláz idején egy szerencsés aranyásó ezzel ünnepelte meg a zsákmányát. Egy másik verzió az 1800-as évek közepe óta létező Martini & Rossi vermouth-hoz köti.
 
Hogyan készíts otthon gint?
 
Végy egy 40-50% alkoholtartalom körüli párlatot (vodka kiválóan megteszi), áztass bele borókabogyót, valamint ízlés szerint egyéb fűszereket és gyümölcsöket, hagyd magára az elegyet egy hónapon keresztül majd a végén szürd le és már kész is a saját gined. Hozzávalók, amik a leggyakrabban kerülnek bele: szárított citrushéj, koriander mag, ánizs, fahéj, angyalfű, kamilla.
Winelovers borok az olvasás mellé