Hideg napokra: forralt bor, puncs, vajsör, angol tea

Borászportál
2012. november 26., 11:34


Recept - Ha másért nem is, a forralt bor vagy a forró puncs kellemes illatáért, ízéért biztosan várhatjuk a hideg napokat. A karácsonyi hangulatból is nélkülözhetetlenek ezek a finom, arcpirosító, vidámságra hangoló italok!
Hideg napokra: forralt bor, puncs, vajsör, angol tea
 
Sokan nem szeretik a hideget, ám annyi bizonyos, hogy a finom, fűszeres, forró italok őket is jobb kedvre derítik egy fagyos napon, vagy nézelődés közben a karácsonyi vásárban! A téli hónapok már-már elengedhetetlen részei a forraltborozás, a forró puncs és más népszerű téli italok, így a vajsör vagy az angol tea kortyolgatása.
Ezeket az italokat persze nemcsak az utcán, vásárokban vagy kávézókban fogyaszthatjuk. Otthon is könnyedén megcsinálhatjuk. Ráadásul már az elkészítésüknek is megvan az a sajátos, kellemes hangulata.
 
Forralt bor
A forralt borhoz először is szerezzünk be egy üveg fehérbort, vagy egy rozét, vagy egy könnyű testű, alacsony tannintartalmú vörösbort. A klasszikus forralt bort úgy készítjük, hogy együtt forraljuk fel az 1 liter bort és a 8 dkg cukrot, beleteszünk 1 rúd fahéjat, 5 szegfűszeget és 2 szegfűborsot. Az arány egyébként egyénileg változtatható. Citrom is kell, de az majd a végére, díszítésnek (felkarikázva), amikor a már kész és illatozó forralt bort csészékbe öntjük.
Forró puncs
Verhetetlen a téli italok között a puncs. Természetesen a forró puncs is készülhet többféleképpen; a klasszikus típusnak cukor, citromlé, pálinka, tea az alapja. Gyümölcslével, gyümölcsökkel és likőrrel, rummal, sőt akár bor hozzáadásával is meg lehet variálni.
Egy átlagos adaghoz (ami négy személyes) 1 liter víz, fél üveg párlat, 1 üveg vörösbor, 50 gramm cukor, illetve fűszerek tetszés szerint. A vizet a rummal és a borral főzzük, forraljuk fel lassú tűzön. Ha elérte a forráspontot, beleöntjük a cukrot, de ne melegítsük tovább annál, hogy megolvadjon.
A forró puncs készülhet egynegyed liter fehérbor, ugyanennyi vörösbor, egynegyed liter víz, 2 cl citromlé, 5 cl vodka/pálinka, illetve 100 gramm cukor felhasználásával is! Csészékben kínáljuk.
Vajsör
Igazi különlegesség a forró téli italok sorában, amely neve ellenére alkoholmentes. A mutatós, habos finomság elkészítéséhez 2,5 liter tej szükséges, emellett 10 gramm vaj, 1 evőkanál cukor és egy kis fahéj. Nem nehéz a vajsört megcsinálni: a vajat olvasszuk meg, majd pirítsuk meg rajta a cukrot. Várjuk meg, míg a cukor barnulni kezd, ekkor öntsük a keverékre a tejet. Ha a tej felforrt, vegyük le a tűzről és végül szórjuk meg fahéjjal a már kész vajsört.
Hideg napokra: forralt bor, puncs, vajsör, angol tea
Vajsör
Angol tea
A híres angol tea is a forró italok királya; bizonyára sokak kíváncsiságát felkelti, aki még nem kóstolta. Van, aki nem szívleli, egy próbát azonban mindenképp megér, különösen hideg időben!
Ha négy személyre készítjük, 5 teáskanál fekete teára lesz szükségünk, valamint 4 és fél csésze vízre és egy kis langyos tejre. Forraljuk fel a vizet (vízforralóban is lehet), majd a teafüvet közvetlenül rakjuk a forró vízzel előzőleg kiöblített teáskannába. Forrásponton levő vizet töltsünk a teafűre. Hagyjuk állni a teát 3-5 percig, fedjük le a kannát. A langyos tejet külön kancsóban szolgáljuk fel a teához. Ne feledkezzünk el a teasüteményekről sem. Az angol tea tálalásának megfelelő módja, ha először a tej kerül a csészékbe, majd a teaszűrőn át a forró tea. Kellemes melegedést!
Forrás: Napi Doktor
Winelovers borok az olvasás mellé