Hogyan éltem túl a pesti kánikulát?

Gonda György
2013. augusztus 03., 21:49


Borkomp summarium - Azoknak, akik nem Budapesten élnek, nehéz lehet elképzelni, hogy milyen egy kánikulai nap a városban. A folytatáshoz nélkülözhetetlen ennek megértése, ezért segítségül hívok egy 1983-as gigaslágert a csiki-dám hallhatatlan mestereitől.
 
Azok a fülledt pesti éjszakák...
Aki átérezi a helyzet komolyságát, az egyetért velem, hogy kézenfekvő megoldás a Duna vízére szállni és borral lecsillapítani a kedélyeket. Így vitán felüli, hogy jó választás volt a 3. Borkomp Fesztivál.
Hogy mi is a Borkomp? Nos, röviden: két összekötött hajón utazunk fel, s alá a Dunán, miközben borászok kínálják munkájuk eredményeit. Akinek még így sem ugrott be semmi, az szégyellje magát és jöjjön el a következőre.
 
Mi kell egy klassz programhoz?
Sokan azt képzelik, hogy milyen sok dolog, miközben nem is. Segítőkészséggel, egy mosollyal, vidámsággal gyakorlatilag a legtöbb helyzet kezelhető. S ebben a Borkomp csapata profi. Felkészülten, lelkesen, vidáman, egyenruhában (hogy mindenki tudja, kit keressen), és minden problémára megoldást találva állták a rohamot a forróságban. Persze nem árt, ha van egy kis harapnivaló, a hajókon finom pogácsa, bagett és néhány tartalmasabb falat is rendelkezésre állt. Ami adott volt: a gyönyörű látkép és a jó borok. Jó megérzéssel elsősorban könnyed fehérek, habzóborok és néhány vörös is annak, aki ezt kívánta. Voltak ilyenek is, nem is kevesen.
A „fellépők” névsora: Bujdosó Pincészet, Gutman Pince (Dél-Balaton), Gedeon Birtok (Alföld), Taschner Bor- és Pezsgőház (Sopron), Lídia Borház (Balatonfüred-Csopak), Gere Tamás és Zsolt (Villány).
Ami fontos erénye a rendezvénynek, hogy a tételeket olyan emberek mutatják be, akik jól ismerik azt, amiről beszélnek. Sok esetben ez a borászat vezetője.
Mint a legtöbben, én is a könnyed fehérborokra vágytam ezen a napon, ezért a köszöntő italok széles választékából a Gutman Pince SF 2012 (rizlingszilváni, királyleányka, zöldveltelini) borát választottam, ami tényleg egy jó kezdés minden alkalomra. A folytatás a Bujdosó Pince Frisseccoja, amely királyleánykából készült gyöngyözőbor. A hazánkban fellelhető gyöngyözők közül az egyik legjobb. Friss, üdítő, aromás, de nem tolakodó. Jól behűtve fogyasztandó. Ugyanilyen üdítő volt a Gedeon Birtok könnyű, citrusos, a rajnaikhoz képest picit mérsékeltebb karakterű bora 2012-ből. Friss nyári salátának jó kísérője. Ha már a Gedeon Birtoknál tartunk, a tisztesség úgy kívánja, hogy korrigáljam nemrég leírt szavaim egy részét a kövidinkával kapcsolatban. A Gedeon 2012-es Kövidinkája alapvetően egy jó bor: zamatos, lendületes, kellően hosszú. Ettől még nem gondolom azt, hogy nagy mennyiségben kellene vele mindenkinek foglalkozni, de náluk és az Alföldön jó helye van a fajtának, ezt el kell ismernem. Emellett ár és értékaránya is megfelelő.
Kóstoltam még két határozottabb bort a Balatonról. Bujdosó Sauvignon Blanc 2012, ami a fajta gyümölcsös irányát adja. Akik szeretik az aromatikában gazdagabb sauvignon-t, azok vegyék bátran. A másik a Lídia Borház fajtajelleges, mondhatni klasszikus vonulatú, biztos alapokon nyugvó Szürkebarátja 2012-ből. A végére hagytam egy palackos erjesztésű chardonnay pezsgőt a Taschner Pezsgőházból. A pezsgő kb. 4 év érlelés után került piacra. Visszafogott toastos karakterrel hozza a klasszikus pezsgő tudását, finom szénsav. Jó ízvilágú pezsgő bármilyen alkalomra.
Ezekkel a borokkal állt össze minden egy szép egységé, vált nagyon kellemessé a nap. Ami nem elhanyagolható, hogy mindez budapesti viszonylatban nagyon kedvező áron. A két órás program hamar elrepült, és ahogy láttam, nemcsak nekem, hanem az egész hajózó közönségnek (200 fő), akik gyakorlatilag teljesen megtöltötték a hajó fedélzetét Ezért ajánlom, hogy akit érdekel a következő, legyen résen, hogy még időben tudjon foglalni, mert ide anélkül nehéz bejutni.
Winelovers borok az olvasás mellé