Így tanulnak a hazai boros szaktekintélyek

Borászportál
2021. október 27., 19:22


A Borkollégium tanárai a Kreinbacher birtokon bővítették tudásukat.
Így tanulnak a hazai boros szaktekintélyek
A Borkollégium tanárai amellett, hogy a hazai és nemzetközi borvilág elismert szaktekintélyei, folyamatosan kóstolnak, képzik magukat. Egy-egy csapatépítő kirándulásuk során közösen határozzák meg az adott bor íz- és aromaprofilját. Ezúttal a Kreinbacher birtokon jártak.
 
Így tanulnak a hazai boros szaktekintélyek
 
A somlói kiránduláson 8 Borkollégium oktató vett részt:
Bálint László DipWSET, nemzetközi borakadémikus, a FurmintUSA alapítója, a Borkollégium oktatója
Csaba Harmath AIWS hallgató, gasztronómiai szakértő, a Borkollégium oktatója
Szik Mátyás WSET Level 3 Awarded, Court of Masters sommeliers Certified Sommelier, Háromszoros magyar bajnok sommelier, szaktanácsadó és konzultáns, az SZM sommelier márka alapítója
Robert Smyth DipWSET, borszakíró, bor kommunikátor, bor idegenvezető
Ripka Gergely Független borszakíró, a TokajGuide szerzője
Tolson Sue DipWset, Vinitaly olasz borszakértő, MW hallgató, borszakíró, szakfordító
Attila Petzold Okleveles élelmiszermérnök, párlat szakértő, sherry educator 
Czinki Tamás Master Sommelier (ez a legmagasabb sommelier elismerés a világon, hazánkban nem rendelkezik más ezzel a címmel)
Jelen volt Tábor István, a Trinety Média ügyvezetője is.
 
Így tanulnak a hazai boros szaktekintélyek
 
A laza, vidám együttlét mellett az oktatók elmélyültek a Kreinbacher birtok csapatának útmutatásával a méthode traditionnelle, azaz palackos erjesztésű és érlelésű pezsgőkészítés minden mozzanatában, amely a világhírű borvidék, Champagne több száz éves tapasztalataira épít.
 
És hogy szerintük miért fontosak ezek a túrák?
 
Ezek az utazások mindig csodálatos lehetőséget teremtenek arra, hogy egymást jobban megismerjük, és hogy közösen tanuljunk a borkészítés mögött meghúzódó bonyolult folyamatokról, ezt követően pedig megosszuk a tudásunkat a tanulókkal. Nagyszerű érzés, hogy a kóstolás tapasztalatait megvitathatjuk egymással. (Robert Smyth)
 
Így tanulnak a hazai boros szaktekintélyek
 
"Egy ilyen szakmai kirándulás nagyban segít, hogy teljes képet kapjunk a pincészet koncepciójáról. Első kézből kapunk információt a borkészítésről és a terroir-ról. Látjuk, és esetenként megkóstolhatjuk a szőlőt, és nem utolsó sorban a borkóstolás is más élmény a pincében a borásszal, mint egy belvárosi étteremben egy kereskedelmi képviselővel." (Czinki Tamás)
 
Így tanulnak a hazai boros szaktekintélyek
 
Bár természetesen magasan kvalifikált szakemberekről van szó, testközelből végigmenni a pezsgőkészítés folyamatán, mindig élmény. A tudásunk naprakészen tartásában és a kapcsolataink ápolásában is fontos szerepet játszott a somlói kirándulás. A csapatépítés mellett a magyar pezsgőkészítés egyik fellegvárát a Kreinbacher birtokot is sikerült nemzetközi kontextusba helyeznünk, hiszen a borvilág számos pontjáról érkező pezsgőkkel volt lehetőségünk összehasonlítani. Jelentem megállták a helyüket. (Szik Mátyás)
 
Így tanulnak a hazai boros szaktekintélyek
 
A Borkollégium hazánk első boriskolája, és a nemzetközileg meghatározó londoni székhelyű Wine and Spirit Education Trust / WSET világhálózatának első magyarországi központja. A Borkollégium 1991-ben már borismereti képzést tartott, intézményesített formában 1996 óta működik. A WSET akkreditációt 2005-ben szerezte meg, de a szervezet oktatási tematikáját már ezt megelőzően alkalmazta. A boriskola több mint 5000 hallgató különböző szintű képzését bonyolította már le, közte számos pincészet, étterem, szálloda vezetőjével, borászával, sommelier-jével. Az intézmény oktatói között nemzetközi borakadémikusok és Master of Wine hallgatók is szerepelnek, akik folyamatosan képzik magukat, naprakészen tartják a tudásukat.
 
 

 
Winelovers borok az olvasás mellé