Ilyen bort a világon sehol máshol nem tudnak produkálni

Borászportál
2018. szeptember 12., 07:37


"A termőtalaj, az itteni időjárási körülmények, a mikroklíma és ez a fajta együttesen tud nagyon komoly, az egész világon egyedülálló borokat produkálni" - mondja Tornai Tamás, a Somlói Juhfark Ünnep főszervezője.
Ilyen bort a világon sehol máshol nem tudnak produkálni
Szeptember 15-én, szombaton harmadik alkalommal rendezik meg a juhfark reprezentatív bemutatóját, ahol a fajta összes tétele megkóstolható. A rendezvény beharangozójában azt írják, a somlói juhfark a fajta és a terroir nagy egymásra találása.

Ez nem egy találmány, ötlet, vagy gondolat, csupán megállapítás. Rögzítése annak, hogy e két természeti érték együtt egy nagy, különleges ajándék. A termőtalaj, az itteni időjárási körülmények, a mikroklíma és ez a fajta együttesen tud nagyon komoly, az egész világon egyedülálló borokat produkálni. Amikor erről beszélünk, akkor azt is tudnunk kell, hogy a Somló egy vulkanikus hegy, és nem is akármilyen. Sok különböző kőzet alkotja a talaját, amelynek egyik legfontosabb összetevője tufás, üreges szerkezetű. A vulkán ugyanis akkor volt aktív, amikor ezt a területet víz borította. Szivacsos szerkezete nagyon sok vizet képes magában tartani, így a fontos mikroorganizmusok jól el tudnak szaporodni benne. Ezek segítik hozzá a szőlő gyökerét, hogy felvegyék az ásványi anyagokat. A juhfark pedig egy olyan visszafogott fajta, amely nem nyomja el a terroirt, inkább nagyon szépen hozzásimulva visszaadja. Ráadásul ez a somlói terroir különösen jól áll neki. És ezt értékeli a világ és a világ borszakértői is.
 

Ez a világ egyik legrangosabb és talán legalaposabban bírált borversenye. Minden évben nagyjából 15 ezer bort neveznek be és nyilván mindenki a legjobbat küldi. Ahogy máshol, itt is adnak ki bronz-, ezüst- és aranyérmeket, ez utóbbit mindössze 500 bor kapja. Az aranyérmeseknek aztán van még egy fordulója, ahol kategóriánként kiválasztják közülük a legjobbakat. Ezek kapnak trófea díjat. Korábban soha nem fordult még elő, hogy egy borászat egy fajtával három egymást követő évben trófeát nyert volna, nekünk a Juhfarkkal sikerült. 
 
 
Mit fontos tudni a juhfarkról?
 
Kényes szőlőfajta, széles fürtvállal, alatta tömör, hosszan elnyúló fürttesttel, amelynek a vége visszakunkorodik. Ez okozza a nehézséget, mert könnyen megáll rajta a hajnali pára, és ha nem figyelünk, hamar elkezd rothadni. De nagyon megéri foglalkozni vele. Ahogy már említettem, ilyen bort a világon sehol máshol nem tudnak produkálni. És az igényes közönség egyre inkább azokat a borokat keresi, amelyek limitáltak és megismételhetetlenek. Nekünk pedig azt kell nyújtanunk, amiben a legjobbak vagyunk: a saját fajtáinkat, a termőhelyi adottságainkat hangsúlyozva. Ezért is határoztuk el, hogy évről-évre megünnepeljük a juhfarkot. És mi mással tudnánk, mint azzal, hogy a legjobb Juhfark termelőket a legjobb boraikkal együtt összegyűjtjük egy helyre, és elhívjuk a közönséget, hogy megkóstolja őket.
 

Szeptember 15-én a 3. Solói Juhfark Ünnepen 17 pincészet 29 juhfarkját kóstolhatják a látogatók, akik részt vehetnek a fajta jelenét és jövőjét taglaló workshopopkon illetve múzeumi és pincetúrákon is. További információk az esemény honlapján.

 
Milyen borokat lehet kóstolni a Juhfark Ünnepen?

Bármelyik somlói termelő benevezheti a borát, és ezekből egy előkóstolón közösen válogatunk. Ez azt jelenti, hogy mi, a borok gazdái külső szakértőkkel közösen „vakon” megkóstoljuk a nevezett tételeket, és kiválasztjuk azokat, amelyeket a legjobbaknak tartunk. Ezzel egyrészt elérjük, hogy abszolút minőséget mutatunk meg a vendégeknek, mésrészt együtt kialakítjuk a somlói juhfarknak legmegfelelőbb borstílust. Ez minden fajtánál nagyon fontos kérdés: a fogyasztónak tudnia kell, hogy mit kap, mire számíthat, ha levesz belőle egy üveggel a polcról. Ennek a témának külön workshopot is szentelünk, a rendezvényen, Fiáth Attila segítségével úgynevezett origó kóstolót is tartunk, amellyel a rendezvény összes bora közül kiválasztjuk azt, amelyik legjobban megtestesíti mindazokat a tulajdonságokat, amiket ettől a fajtától várunk. Emellett több más szellemi kaland és túra is várja a vendégeket. Pincészetünk séfje pedig válogatott fogásokkal készül, hogy még teljesebbé tegye a kóstolási élményt. És hogy az odajutás se legyen gond, Budapestről és a somlói szálláshelyekről különbuszokat szervezünk a rendezvény helyszínére. A teljes programot megtalálják a honlapunkon. Akit érdekelnek egy sokarcú, különleges fajta legjobb tételei, annak szombaton ott a helye a Somlón!
 
Winelovers borok az olvasás mellé