Tudj meg mindent Magyarország legkülönlegesebb borvidékéről!

Borászportál
2017. november 20., 14:46


Somlói vörösborokat és „tokaji” szőlőfajtából készült bort is kóstolnak a résztvevők a Borkollégium november 28-i Somlói mesterkurzusán. Az is kiderül, miért hívják borvidéket a Dunántúl Tokajának.
 
Tudj meg mindent Magyarország legkülönlegesebb borvidékéről!
„Bárkinek, aki egy kicsit is szeretne érteni a borokhoz, Somló megkerülhetetlen tényező” – fogalmaz Kis Tamás, a Somlói Vándor pincészet szőlész-borásza. Ő lesz annak a két előadónak az egyike, akik a november 28-i Borkollégium Somlói mesterkurzusán (jelentkezés itt) bevezetik az érdeklődőket a borvidék borainak világába. Összesen 18 tételt kóstoltatnak, köztük ráadásul olyan különleges tételeket is, amelyek igencsak feszegetik a somlói borok határait.

Ami egyébként nem olyan nehéz, tudván, hogy Magyarország legkisebb borvidékéről van szó. Területe alig 600 hektár, ám amilyen kicsi, olyan különleges. A sajátos helyi klíma (mezoklíma), a rendkívüli, vulkáni eredetű málladékos tufa és bazalt ásványos jelleget, semmivel össze nem téveszthető karaktert eredményez.
 
„Magyarország bizonyos szempontból legérdekesebb borvidéke. Nekünk több nagy borvidékünk, úgymint Tokaj, Eger, a Balaton-felvidék vulkáni eredetű, Somló annyiból még különlegesebb, hogy itt valamikor víz alatti vulkán működött” – foglalja össze az adottságokat Sánta Zoltán nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium vezető oktatója, aki szintén előad az eseményen.

Az említett adottságok egytől egyig megjelennek a somlói borban. Sokat idézett történet, hogy amikor Alder Yarrow világhírű amerikai borszakíró Somlón járt és ivott a helyi patakból, az alábbiakat találta mondani: „Ahogy ott álltam és néztem az ujjaim végén lévő vízcseppeket, ahogy egyenként a fűre és a kövekre estek, rájöttem, hogy AZ íz, és amit most érzek nem más, mint az a nagyon mélyről jövő ásvány-mag, amihez minden idősebb [somlói] bor idővel és kivétel nélkül megtér, függetlenül attól, hogy milyen szőlőből készítették eredetileg.” A borok ízvilágában talán minden borvidéknél jobban megjelenik magának a területnek a karaktere, például a Yarrow által is megélt ásványos, finoman sós karakter. Utóbbit egy-egy somlói bornál tényleg érezhetjük a nyelvünk hegyén.
 
Tudj meg mindent Magyarország legkülönlegesebb borvidékéről!

A terroir mellett természetesen meg kell emlékezni az öt tipikus somlói szőlőfajtáról is: hárslevelű, tramini, juhfark, olaszrizling, furmint. Annál is inkább, mert a juhfark neve gyakorlatilag egybeforrott a borvidékkel és ez csak tovább fokozza az egyediséget. „A juhfark a világ egyik legritkább, legkülönlegesebb szőlőfajtája. Találtam egy tanulmányt, ami a 100 hektár termőterület alatti fajtákat sorolja a legkülönlegesebbek közé. Somlón a juhfarkot összesen 110 hektáron termesztik, plusz van még belőle egy kevés az ország más tájain, szóval szerintem nyugodtan ide sorolhatjuk. És az ízvilága sem hasonlítható semmihez. Amikor jönnek oda hozzám, és kérik, mondjam el, milyen a juhfark, nem tudom semmilyen, általuk addig kóstolt borhoz hasonlítani” – nyilatkozta a Borászportálnak nemrég Cartwright Éva, a Somlói borok boltjának tulajdonosa.

És bár a többi négy szőlőfajta nem forrt egybe ennyire Somló nevével, ezekből is hamisítatlan somlói tételek születnek. Az öt fajtá mellett további egészen különleges tételek is kóstolhatóak lesznek a mesterkurzuson. Ilyen például a kabar, ami egyébként Tokaj egyik engedélyezett szőlőfajtája, de a már említett Kis Tamás a Somlói Vándor pincészetnél szintén foglalkozik vele. Mint mondja, „még a korábbi hegybíró ültette a kabart, amit három éve már mi művelünk. Ő nagyon hitt benne, hogy a régebben létezett somlói aszúhagyományt vissza lehet hozni, és ezért telepítette a kifejezetten jól aszúsodó kabart többek között.”  

A mesterkurzuson, ha lehet mondani, ennél is nagyobb szentségtöréssel, nevezetesen somlói vörösborral is találkozhatnak az érdeklődők. A Kreinbacher pincészet két vörösbora is bemutatásra kerül, ezek közül egyik a syrah, amelyik – ahogy Sánta Zoltán fogalmaz – jobb években a legjobb magyar vörösborok közé tartozik és azt mutatja, hogy abszolút van létjogosultsága ezen a borvidéken is.
 

Mondhatni, hogy ez is a jelenlegi somlói útkeresés része, épp úgy, ahogy a pezsgőkészítés. „Átmeneti állapotban van a borvidék, a teljesen tradicionális kispincéktől egészen a 21. századi, modern pezsgőérlelő pincével rendelkező nagy borgazdaságokig minden megtalálható. Nagyon jó pillanatképet ad egy ilyen kóstoló” – mondja Sánta Zoltán. És bár a hegy teljes változatosságában nem mutatható be egy ilyen rövidebb este alkalmával, ideális keresztmetszetet ad a 18 tétel, amelyek között megtalálhatóak lesznek az újhullámos, könnyebben érthető somlói borok és a hagyományos iskolát képviselő rusztikus tételek egyaránt.
 
Somlói mesterkurzus kóstolósor
Barcza Bálint - Olaszrizling 2015
Kolonics Pincészet - Somlói Furmint 2015
Kolonics Pincészet - Somlói Olaszrizling 2014
Kolonics Pincészet - Juhfark 2015
Kőfejtő - Nagy-Somlói Olaszrizling 2016
Kőfejtő - Nagy-Somlói Juhfark 2016
Kreinbacher - Furmint Selection 2015
Kreinbacher - Hárslevelű Selection 2015
Kreinbacher - Juhfark Selection 2015
Kreinbacher - Birtokvörös
Kreinbacher - Syrah 2013
Somlói Apátsági Pince - Tramini 2016
Somlói Apátsági Pince - Furmint 2015
Somlói Apátsági Pince - Olaszrizling 2015
Somlói Vándor Pince - Nagy-Somlói Kabar 2015
Tornai Pincészet - Ilona Olaszrizling 2011
Tornai Pincészet - Grófi Juhfark 2015
Meglepetés bor
Winelovers borok az olvasás mellé