Ilyen volt Budapest leglátványosabb borkóstolója

Varga Andrea
2014. augusztus 05., 09:52


Bor, hajó és Budapest: egy pohár hűs habzóborral a kezemben indultunk útnak a Borhajón kevéssel naplemente előtt, és ismét klassz borjouros élményben volt részünk.
Ilyen volt Budapest leglátványosabb borkóstolója
 
Ilyen volt Budapest leglátványosabb borkóstolója
Sokszor hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy milyen csodálatos városban lakunk. Igen, igaz, a hétköznapi rohanás mellett nehéz megállni egy pillanatra, és körbenézni, megfigyelni egy míves homlokzatot, a Duna vizén megcsillanó reggeli nap sugarát, a kettes villamos ablakain visszatükröződő Parlament égbetörő tornyait. Mentális térképünk cizellálására tökéletes alkalmat nyújtott a Borjour július 24-én megrendezésre került Borhajója: 11 borászattal, 50 különböző borral és majd 300 lelkes borbaráttal. Na, meg persze arra is ideális volt az este, hogy egy-két ismerőssel koccintsunk amolyan „hét előlezárásaként”.
 
20 órakor indultunk el, a fedélzeten pedig a Csanádi Szőlőbirtok, a Frittmann Borászat, a Gedeon Birtok, a Gere Tamás és Zsolt Pincészetének, a HR Winery, a Jammertal Borbirtok, a Katona Borház, a Szöllősi Pincészet, a Tarjányi Pince, a Vida Családi Borbirtok, a Borkóstoló – balatoni borválogatás (A’capella Szőlőbirtok, Múzsa Borház, Csobánci Bormanufaktúra, Ikon Borászat, Horváth Pince) igazán kellemes nedűi várták a kóstolni vágyókat. A frissítő habzóboroktól kezdve, az illatos fehéreken át a könnyed, gyümölcsös vörösekig igen széles palettáról csemegézhettünk. Ínycsiklandó sajtok és friss grillcsodák egészítették ki a gasztró élményünket, mintegy megkoronázva a Süß - Édes Élet csokoládé remekeivel. Ízlelőbimbóink határozott kényeztetésre lettek ítélve.
Jó borok, naplemente, meleg nyári este, lágy dunai szellő és fővárosunk: minden adott volt egy tökéletes hétköznap befejezéséhez. A francia turisták, akik egész véletlenül csöppentek be az eseményre –és akik az adott estére útitársaimmá szegődtek- elégedett mosollyal intettek búcsút, és megfogadták, hogy ide még visszajönnek. Kóstolni vágyók pedig gyorsan jegyezzék fel a naptárba: találkozunk augusztus 8-án a Borjour Noiron, az Oxygen Wellness Naphegy Locavore étterem tetőteraszán!
Ilyen volt Budapest leglátványosabb borkóstolója
Borok:
Gedeon: Perle Gyöngyözőbor, 2013
Halvány, szénasárga szín, igazán könnyű, nagyon friss bor, alacsony alkoholtartalommal. Ízében és illatában is nagyon friss, gyümölcsös-citrusos, fűszeres jegyek. Szép savakkal rendelkezik, közepesen hosszú.
Frittmann: FriSecco (Irsai Olivér – Ezerjó), 2013
Halvány, szénasárga színű, üde, friss, könnyű bor. Illatában és ízében gyümölcsös, citrusos. Szép savak, alacsony alkohol jellemzi, hosszú, szép lecsengéssel bír. Nagyon kellemes, frissítő bor.
Vida: Szekszárdi Rosé, 2013
Közepesen intenzív, szép narancs színű, kékfrankos, Pinot Noir és Kadarka szőlőkből készült. Nagyon friss, közepesen intenzív gyümölcsös illat és íz, cseresznyével, pici eperre és ribizlivel. Friss, ropogós savak, szép test, közepesen hosszú lecsengéssel.
Vida: Estve, 2012
Szép rubin szín, illatában és ízében is közepesen intenzív. Aromáiban főleg a gyümölcsök dominálnak: az érett cseresznye, meggy, fekete bogyós gyümölcsök. Szép savak, lágy tannin, közepes test, lecsengése közepesen hosszú.
Winelovers borok az olvasás mellé