Karácsony előtti Borgia


2012. december 17., 13:12


Summarium - Advent első hétvégéjén került megrendezésre - immár harmadik alkalommal – a Sas Center étteremben az Adventi borkóstoló és borvásár. Ezúttal azok a borászatok, pincészetek mutatkoztak be, melyek az elmúlt három év során a Borgia Produkció „BorShow” c. adásaiban szerepeltek boraikkal.
Karácsony előtti Borgia
 
Számos új, a nagyközönség előtt még kevésbé ismert pince mellet néhány régi, jól ismert név is kiállítók között szerepelt. 15 pincészet közel 100 borát lehetett kóstolni és kedvezményesen (15-30%) megvásárolni. A borok mellett meglepetés kiállítók is színesítették a kínálatot.
A koncepció remeknek bizonyult, hiszen ez nemcsak egy szimpla borkóstoló volt, hanem aki akarta, be tudta szerezni a karácsonyi ajándékokat is. Hiszen voltak itt kézműves csokik a Zangio csokoládé jóvoltából, a Tündérkert Kézműves Sajtműhely remek sajtokkal érkezett, a Virágvonal a virágok mellett gyönyörű adventi koszorúkat is hozott, de lehetett kapni Bornaplót a további boros eseményeken történő jegyzeteléshez, boros kiegészítőket, dugóhúzókat, dekantálókat is.
 
Ha pedig ez is kevés lenne, akkor a Swarovski ékszerek még csillogóbbá tették az ünnepeket és kóstolót is. Minden tízedik vendég ajándék bort kapott, volt tombolázás is, újabb ajándékokkal, csakhogy még inkább érezni lehessen a közelgő karácsonyi hangulatot.
A bejárat mellet balra rögtön Kiss Jánosba botlottunk, aki a Breitenbach pince borait mutatta be. A 2009-es Halas furmint erős kezdésnek bizonyult, mivel egy 50%-ban száraz furmint és 50%-ban száraz szamorodni, mely az ünnepi asztal aperitif sztárja lehet.
Karácsony előtti Borgia
 
Mindenképp szólni kell a VSOP nevű társulásról. A négy betű négy borászt takar (Villa Tolnay, Sabar Borház, Orbán Gergő, Pálffy Pince), akik felismerték, hogy összefogásban az erő, és együtt hatékonyabban tudják boraikat megismertetni a nagyközönséggel. A társulás egyik mozgatója Nagy László, aki két pincénél (Sabar és Villa Tolnay) is a borász egy személyben. Elmondása szerint a nagyon jó ár/érték arányú borok készítésére törekednek. Ezt mindjárt bizonyította is Sabar borokkal, melyek 2000 Ft körüli (alatti) áron mozgó tételek. A kezdő 2011-es olaszrizling rögtön magasra tette a lécet, remek ásványos, fajtajelleges volt, a 2011-es szürkebarát pedig lágy, krémes, olajos testes, ásványos. A 2011-es rajnai rizlingjük kicsit hűvösebb, gyümölcsösebb, frissebb, mint az első kettő.
A Karácsony egyik kiemelt ételéhez a halakhoz ezek bátran társíthatóak. A Villa Tolnay 2011-es chardonnay-ja testes, krémes, vaníliás, mogyorós, barackos jegyeivel szintén sokak kedvence lett. Ha valaki az ünnepi fogások közé egy tejszínes, sárga húsú gyümölcsökkel feldobott pulykát készít, akkor ez ideális választás hozzá. Pálffy Gyula több remek bora közül a 2011-es traminit emelném ki, klasszikus parfümös, rózsás intenzív illata csábító, ugyanakkor a hordós érlelés és a 14% körüli alkohol pedig azt jelzi, hogy nem egy könnyed, hanem fajsúlyosabb versenyzővel van dolgunk. A borász szerint, ha valaki az ünnepekre kínai kaját találna ki, ahhoz remekül passzol.
A vörösborok közül mindenképp kiemelést érdemelnek a Matias pince tételei. A 2009-es kadarkájuk könnyed gyümölcsösségével és fűszerességével a Karácsony egyik elengedhetetlen kellékének a halászlének méltó kísérője. Míg nagyágyú vörösboraik (Monda cuvée 2008 és a Villányi cabernet franc 2009) a testes, fajsúlyos, tanninban és savakban gazdag vonalat képviselik, így egy erdei gyümölcsökkel kiegészített és feldobott marhahús mellé remek kísérők lehetnek.
A borászok közül kiemelt említést érdemel a badacsonyi Borbély pince, ugyanis Borbély Tamás idén bekerült a Magyar Borakadémia 2012-es Év borásza öt jelöltje közé, a legfiatalabbként, ami óriási megtiszteltetés. Mindezt remek szakmai munkájával érdemelte ki, hiszen boraik egyre emelkedőbb ívben törnek a csúcsokra. Remek dűlőszelektált válogatás borait most is elhozta. A nagyon szép, fiatal, gyümölcsös Kőmagas rajnai rizlinget, a Bácsi dűlős olaszrizlinget, a szürkebarátot, a Gabriella muscat ottonelt, valamint a talán legszebb kéknyelűt. Amit viszont kiemelten ajánlanék most Karácsony apropóján tőlük, az egy édes desszertbor, egy kései szüretelésű 2011-es zeusz. A 75 g/l körüli cukortartalmával és nagyon kellemes savaival az ünnepi asztalok egyik fénypontja lehet, hiszen jól passzol például a bejglihez is, de önmagában az étkezés végén is páratlan élményt nyújt.
Karácsony előtti Borgia
 
További kincsek
Bornapló
Jó segítség ahhoz, hogy megőrizzük a különféle borkóstolókon szerezett élményeket, lejegyzeteljük, hogy mi tetszett, miért, mennyibe került, hol lehet beszerezni stb. A füzet minden oldalára az előre megírt kérdések alapján beírható, hogy mikor, hol, kivel melyik bort ittuk, és mennyire tartottuk jónak azt. A Bornapló mellett érdekességként kínáltak „borfoltos” pólókat is. A borkedvelők számára mindegyik kedves és hasznos meglepetés lehet Karácsonyra.
Tündérkert Kézműves Sajtműhely
„A Tündérkert egy idealizált, ám egyáltalán nem megvalósíthatatlan álomkép erről a csodálatos országról.” Áll a szlogenjükben, és ezt sajtjaikon keresztül szeretnék is közvetíteni a vásárlóik felé. Sajtjaik igazi legelőn legelő tehenek adta teljes tejből készülnek, saját termesztésű fűszerekkel ízesítik, és válogatott fával füstölik őket. Céljuk, hogy megismertessék az emberekkel a kézműs sajtok széles választékát, és azt, hogy ezek mennyivel magasabb minőséget képviselnek, mint a tömegtermelésből kikerülő társaik.
Karácsony előtti Borgia
 
Továbbá, hogy felhívják a figyelmet a helyi termékek fontosságára, és minőségi házi sajtokkal öregbítsék a magyar kézműves sajtkészítés hírnevét. A kóstolón bemutatott termékpaletta is igen változatos volt: friss és különböző érlelési idejű kecskesajtok, camembert, füstölt sajtok, parenyica, különböző fűszerekkel kevert és ízesített verziók. Sőt még pálpusztai is megtalálható volt a kínálatban, aminek intenzív illata mindet elnyomott a környezetében. Aki nem tudott itt bekészletezni a sajtokból, annak adtak egy internetes elérhetőséget, amelyen rendelni lehet, hogy biztosan jusson az ünnepekre is.
Zangio Csoki - kézműves csokoládék
A családi kézben lévő csokoládéműhely 2010-ben jött létre. Az elnevezése nem a véletlen műve, hanem a családé: Zoltán, Angi és Olga adta hozzá a nevét, az első és az utolsó a kezdőbetűket, a középső pedig a teljes nevét. Céljuk olyan bonbonok, csokoládék készítése, amelyekből sugárzik a szenvedély, az ízek élvezete, és ezért ezeket nagy gondossággal, kézműves technikával készítik, minden egyes darabra óriási figyelmet fordítva. A bonbonkreációk magukon hordozzák az egyediség jellemzőit, ezért egy-egy bonbonfajtán belül is előfordulhatnak kisebb formai, illetőleg tömegkülönbségek.
Karácsony előtti Borgia
 
A bonbonok csokoládét, gyümölcsöket, olajos magvakat, tejszínt, joghurtot, vajat, fűszereket, cukrokat, mézet, virágot, természetes aromákat, teákat, gyümölcsolajokat és egyéb természetes összetevőket tartalmaznak. Nem használnak mesterséges színező- és tartósítószereket és ahol csak lehet, ökológiai gazdálkodásból származó gyümölcsöket alkalmaznak. A mostani kóstolóra is remekműveket hoztak, volt citromos-banános, narancsos-mentás, sós karamellás, gyömbéres, gesztenyés, aztán csoki ropinak nevezett, ropi alakú mogyorós, és passiógyümölcsös is. A borok mellé külön egy „borkorcsolya” névre hallgatót ajánlottak, amelyet paprikás, chilis, borsos ízjegyei miatt én a közepesen testes, fűszeres, gyümölcsös ízvilágú vörösborokhoz találtam leginkább passzolónak. A személyes kedvenceim pedig a mákos és a japán „matcsa teás” volt. Ezek igazi különlegességek. A stand igen nagy népszerűségnek örvendett a rendezvény teljes ideje alatt, és sokan vásároltak belőle elvitelre is, hiszen remek ajándék Karácsonyra, a siker garantált vele.
Swarovski ékszerek
Nágel József rengeteg gyönyörű ékszerrel érkezett, voltak fülbevalók, gyűrűk, karkötők, komplett szettek, brossok, kitűzők. Nekem, mint laikusnak nagyon tetszettek ezek, visszafogottak, de mégis vonzóak voltak. Nem mellékesen pedig az áraik is elérhető szinten mozogtak, így ebből is össze tudott rakni bárki egy szép ajándékcsomagot a fenyőfa alá.
Karácsony előtti Borgia
 
Értékelés
A rendezvény fő szervezője, a Borgia képviselője, Lesti Zoltán a rendezvényt idén is sikeresnek értékelte. Sokan jöttek, nyitottak voltak minden kiállító termékeire, bátran kóstoltak és kipróbáltak mindent, kihasználták a helyszínen a kedvezményes vásárlási lehetőségeket.
Sikerült a borászok közül az ismert nagy nevek mellett, új, a nagyközönség számára kevésbé ismert pincészeteket bemutatni, boraikat megismertetni. Lehetőség volt a helyszínen, a Sas Center étteremben a rendezvény vendégeinek 10%-os kedvezménnyel étkezni. A karácsonyi ajándékból mindenki szép csomagot rakhatott össze, melybe került bor, boros kiegészítő, bornapló, ékszer, csokoládé. Sőt még az adventi koszorúkat is beszerezhette itt mindenki, akinek még nem lett volna.
Mi is elégedetten távoztunk ,és kíváncsian várjuk jövőre a folytatást, remélhetőleg ugyanezen helyszínen.
Winelovers borok az olvasás mellé