KávéBár Bazár - ami egy kicsit „BorBár Bazár” is volt

Varga Andrea
2015. március 02., 11:16


Immár hatodik alkalommal került megrendezésre a KávéBár Bazár február 21-22-én a Corinthia Hotelben. A számos kitűnő kávés kiállító mellett jó néhány remek pincészettel is találkozhattunk.
KávéBár Bazár - ami egy kicsit „BorBár Bazár” is volt
Az izgalmas és igen érdekes előadások és versenyek mellett-alatt finom borokkal is megismerkedhetett a nagyérdemű: idén kóstolhattunk a Garamvári Szőlőbirtok, a Fekete Pincészet, a Koch Pincészet, az IFDT, a HR Borászat, a Gedeon Pincészet, a Frizzante, a Szent Benedek Pincészet, a Borudvar, a Pántlika Pincészet, a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet és a Petrény Pincészet standjainál.
A friss kávé illatától kissé megrészegülve, és a koffeinnek hála pedig a megszokottnál erősebben verő szívvel léphettünk vissza a boros-párlatos terembe. A kóstolást a buborékok világában kezdtük, a Garamvári Vincent Blanc Fleur, Optimum és Evolution Rosé pezsgőivel, melyek közül az Optimum Brut chardonnay, pinot noir és pinot blanc házasítás ízlett a legjobban, sok gyümölcs, lágy élesztősség, finom, apró buborékokkal. Majd következett a Villa Sandi Prosecco DOC Treviso 'IL Fresco'-ja, sok almával, illatában virágokkal kiegészülve, friss volt, ropogós, gyorsan kértünk hozzá osztrigát is a Vörös Homáros fiúktól, mellyel tökéletes együttest alkottak.
 
KávéBár Bazár - ami egy kicsit „BorBár Bazár” is volt
 
A tállyai Szent Benedek Pincészettől kóstolhattuk a Fruskát, a Furmintot és a Remetét 2009-ből. A Fruska könnyű volt, csacsogó, kellemes, a Furmint határozottabb, sok gyümölccsel, szép ásványossággal, jó savakkal, közepes testtel és hosszú. A Remete pedig szépen belekúszott a poharunkba, nem volt túlzó, amit mutatott, az nagyon kellemes volt, telt, sok érett gyümölcs, citrusok előnyben, aszalt gyümölcsökkel, jó szerkezet, szép hossz. 
 
Tállya után a földrajzilag szomszédos Mád legismertebb dűlőiről kóstoltunk a Szent Tamás pincészetnél. A pincészettel azonos nevű és a Percze dűlők egyedi ásványos világának köszönhetően elegáns, mély illatú és mély ízű borokat kóstolhattunk. Ezzel a komplexitással a pincészet igen magasra helyezte a lécet. 
 
Hosszan időztünk a Petrény Pincészet standjánál, akik szép hosszú sorral készültek: sauvignon blanc, chardonnay, cuvéek, cabernet sauvignon landolt a kóstolópoharakban. Kivétel nélkül mindegyik tétel rendben volt: szépen komponált borok, jó szerkezettel, gyümölcsökkel, fűszerekkel, biztosan keresni fogom őket a boltok polcain (főleg a Big Bandet).
 
KávéBár Bazár - ami egy kicsit „BorBár Bazár” is volt
 
Eger után átugrottunk egy bor erejéig Párciumba is, a Szatmárnémeti mellett található Krasznabéltekre, ahol is a Nachbil Pincészet Syrah-ját sikerült végre levadászni (rajnai rizlinget és chardonnayt is kóstolhattunk tőlük a Borudvar közvetítésével). Illatában piros gyümölcsökben gazdag, ribizli, málna, cseresznye, fűszerek, ízében kicsit kevesebbet mutatott, szép savszerkezettel, viszonylag hosszú volt.
 
Megízleltük a szekszárdi Fekete Borpince Jurátus cuvée-jét is, mely pár napja került forgalomba, sok gyümölcs, frissesség, lendületesség jellemezte. Majd kicsit elvesztünk Olaszországban, az IFDT standjánál remek olasz nedűkkel kerültünk kapcsolatba, kár lett volna kihagyni.
 
A „Kortyolj bele az italvilágba!” szlogennel bíró idei Bazár is határozottan jól sikerült: igényes előadások, érdekfeszítő versenyek, változatos kínálat és sok-sok érdeklődő, ami talán az egyik legfontosabb, hiszen innen is látszik, hogy szerencsére évről-évre nő az igény az ilyen típusú rendezvényekre. Mi jó nagyot kortyoltunk idén is, és igencsak tetszett az íze...
Winelovers borok az olvasás mellé