„Készülünk egy kis különlegességgel”

Geri Ádám
2020. október 13., 08:07


Az olaszrizling számunkra birtokunk egyik ékköve és minden egyes évjáratnál az eleganciát és a balanszt helyezzük előtérbe – vallja Büttner Márton, a Büttner Borbirtok ügyvezetője. Az Olaszrizling Október nagykóstolóra egy változatos borsorral és valami „nagyon badacsonyival” készülnek.
„Készülünk egy kis különlegességgel”
 
Milyen tételekkel érkeztek és miért ezeket választottátok?
 
Három olaszrizlinggel érkezünk: egy 2016-os telt ízvilágú, szép, érett tétellel, egy 2019-es tartálymintával – ami egyébként már most nagy potenciállal bír –, és egy 2017-es, kevés hordós érlelést kapott, szikár tétellel. És készülünk egy kis különlegességgel, a csak Badacsonyban megtalálható Vulcanus fajta 2019-es évjáratát is megmutatjuk.
 
 
Elég változatos stílusú olaszrizlingeket készítetek. Ez már a játék vagy egyelőre inkább a kísérletezés időszaka a 2015-ben indult pincészetnek?
 
Azért nem mondanám kísérletnek, mert jól szoktak sikerülni az olaszrizling boraink. Szeretjük a változatosságot, ám az mindig cél, hogy a végeredmény elegáns legyen, emelje ki a termőhelyet és minden esetben felismerhető legyen rajta a kézjegyünk. Mivel az olaszrizling – akárcsak a már említett Vulcanus, vagy éppen a kéknyelű – neutrálisabb fajta, így alkalmas az előbb elmondottakra, itt nagyobb a játéktér, mint mondjuk egy illatos szőlőnél.
 
„Készülünk egy kis különlegességgel”
 
Mik a legfontosabb történések, újdonságok a pincészet háza táján?
 
Nagy boldogság, hogy előre egyeztetett időpontban már tudtuk fogadni vendégeinket a nyár folyamán. Jövőre elkezdjük megépíteni kóstolótermünket, ami lehetővé teszi az egész éves nyitvatartást is. Azoknak pedig, akiknek nincs lehetősége a velünk való személyes találkozásra, továbbra is rendelkezésre áll a webshopunk, ami nagyon sikeresen működik az utóbbi időszakban és nagyon jó visszajelzéseket is kapunk. Szerepe van ebben a Büttner Clubnak, ahol egy gyors regisztráció után a vásárlók 10% kedvezményt kapnak a megrendeléseikből, 15 ezer forint felett pedig ingyenes a kiszállítás és törekszünk rá, hogy 1-2 munkanapon belül meg is érkezzenek a borok.
Winelovers borok az olvasás mellé