Kis pincék, nagy borok a DemiJohn portfóliójában

Pöstényi Zita
2017. október 10., 08:15


Szeptember közepén, egy esős délutánon került sor a Demijohn által képviselt kis pincészetek őszi portfólió bemutatójára az impozáns INNIO Restaurant & Bar-ban. A borongós idő ellenére jó hangulatú beszélgetésekben sikerült kifaggatnom a borászokat a legutóbbi találkozásunk óta palackba került újdonságokról és az idei szürettel kapcsolatos eddigi tapasztalataikról.
Kis pincék, nagy borok a DemiJohn portfóliójában
Sikerült is elsőként egy abszolút újdonságba belefutnom, ugyanis egy új taggal bővült a csapat a Bagolykő Birtok személyében, akik Badacsonyörsről érkeztek. Egészen kicsi borászatról van szó, amit egy fiatal borász házaspár álmodott meg, fél hektáron gazdálkodnak és a szőlőtőkéket 2013-ban telepítették.
 
Idén palackozták az első nagyközönség elé kikerülő tételeket. A kóstolóra három 2016-os tételt hoztak: a ritka rózsakő fajtából kettőt és egy olaszrizlinget. A boraik reduktív eljárással készülnek, alacsony alkohollal és markánsabb savakkal.  A Válogatás Rózsakő a préselés utáni első két frakcióból készül, a Birtok Rózsakő pedig a harmadik frakcióból és még finomseprőn is hagyták állni. Az idei szürettel kapcsolatban optimisták, náluk nem volt semmi különösebb kár, de egy kissé aszályos volt a nyár.
 

A Sanzon Tokajnál folytattam a kóstolást és a beszélgetést Rácz Erikával, aki elmesélte, hogy a furmint szüret már elindult náluk, egy részét már leszüretelték, a hárslevelűk viszont még a tőkén várják sorukat. A meleg augusztusnak és a szeptember eleji esők következtében elindult aszúsodásnak köszönhetően kevesebb száraz tételnek való furmintot sikerült szüretelni, de összességében jó évjárat elé néznek. Az újdonságok közül a 2016-os Blanc volt a kedvencem, amelyben az előző éjváratoktól eltérően már 35% hárslevelű is található a furmint mellett, amitől szerintem sokkal izgalmasabb lett a történet; jól eltalált házasítás.

A tolnai Grál Borpince Mucsi Zalánja ismét elemében volt, ontotta magából a jobbnál jobb sztorikat, poénokat. A szüret tekintetében ők már túl vannak a pinot gris szedésén, sőt már éppen ki is erjedt, a 2016-os évjárat pedig néhány hete került palackba. A kadarkát illetően kissé vegyesek az érzései, 2015-ben nem volt szerencséje, sok szőlő lerohadt; 2016-ban már ügyesebb volt, így 700 palackkal sikerült készítenie. Az idei évben reméli, hogy még jobb lesz a szüret hatékonysága, de ahogy mondta: „három napja nem voltam otthon, lehet, hogy a tőkéről, de lehet a földről fogunk szüretelni”. Remélem a tőkéről sikerült, mert a 2016-os évjárat rendkívül ígéretes, gyümölcsös és fűszeres, magával ragadó.
 
Kis pincék, nagy borok a DemiJohn portfóliójában

A Bencze Családi Pince részéről rengeteg újdonság érkezett a kóstolóra, többek között egy pinot noir nyerspezsgő 2014-ből, ami decemberben fog debütálni. 2015-ből az Aries rajnai rizling, amely botritisz mentesen, egész fürtös préseléssel készült és a Vénusz rajnai rizling, amely olyan fürtökből készül, amik legalább negyedrészt már aszúsodásnak indultak. Ez utóbbi a Winelovers bortesztjén a legjobb rajnai rizling címet nyerte el - azt hiszem nem véletlenül. 2016-os évjáratból is kóstolhattunk két tételt, a rajnai rizlinget és egy első évjáratos chenin blanc-t. Az idei szüret fele már lezajlott, a szőlők fele viszont még fent van a tőkén, szerencsére nem volt náluk sem kár, de a nyár aszályos volt.

Ismét Tokaj felé kalandoztam, egészen pontosan Erdőbényére a Karádi-Berger Borászathoz, Berger Zsolttal beszélgettem az újdonságokkal kapcsolatban. A Furmint-Hársból és a Narancsi furmintból a 2015-ös évjáratok már forgalomba is kerültek, a szintén ’15-ös Palandor még csak mintaként érkezett a kóstolóra. A száraz szamorodni 2014-ből szintén egy palackozás előtti minta, aszalt gyümölcsös ízvilággal, elegáns savakkal. És ahogy Zsolt mondta: „Ez Tokajnak egy nagyon nagy értéke, ami még nincs kihasználva, igazi gasztrobor, amit ételek mellé kell párosítani.”
 
A kóstolást a Bükki borvidékről érkezett Gallay Kézműves Pincénél zártam, náluk is palackba került néhány új tétel a tavaszi bemutató óta. A legnagyobb újdonság a Fehérburgundi névre keresztelt pinot blanc 2015-ből, amely 20 hónapot töltött hordóban és nemrég került csak palackba. A szájban krémes hordójegyekkel, citrusos és almás gyümölcsökkel kényeztet. A 2015-ös évjáratból a Blanc-t és a Nyékládházát is néhány hete palackozták, így még kell érnie a palackban, de már most elődei nyomdokaiban jár mindkét tétel.
 
Kis pincék, nagy borok a DemiJohn portfóliójában
 
A vörösek terén is van újdonság, két nagyszerű 2013-as zweigeltet kóstoltam, amik igencsak levettek a lábamról - nehéz dönteni, melyik tetszik jobban. A Zweigelt Zúgó dűlő esetében a tételnek közel 40 százaléka kocsányon erjedt, majd felerészt újhordóban, felerészt másodtöltésű hordókban töltött 27 hónapot. A Zweigelt Lippa dűlő alapanyaga kocsány nélkül erjedt és szintén 27 hónapot töltött új tölgyhordókban. Náluk a szüret a fehér fajták tekintetében elég jól sikerült, bár beszélgetésünkkor még az elején jártak. Sajnos a zweigelt tőkékben jelentős jégkár volt idén, viszont a megmarad mennyiség kiváló minőségűnek tűnik.

Remélem, időközben mindenkinél rendben zajlanak vagy be is fejeződtek a szüreti munkálatok. Kóstáljátok meg a fent említett tételeket és a pinceképviselet többi borászatának a borait is, ha lehetőségetek adódik.
 
A DemiJohn által képviselt pincék:
 • Bagolykő Birtok, Badacsonyörs
 • Barnabás Pince, Somló
 • Bencze Családi Birtok, Badacsony
 • Fekete Szőlőbirtok, Balatonfüred-Csopak
 • Gallay Kézműves Pince, Bükk
 • Grál Pince, Tolna
 • Karádi-Berger, Tokaj
 • Sándor Zsolt Organikus Pincészete, Bükk
 • Sanzon Tokaj, Tokaj
 • Tagyon Birtok, Badacsony
 • Váli Péter, Badacsony
Winelovers borok az olvasás mellé