Kiváló formáját mutatta Szekszárd Budapesten

Varga Andrea
2014. május 27., 08:11


Szekszárdi - Kulcs a Szívedhez: új cím, új helyszín, 20 borászat, sok gyönyörű bor és szikrázó napsütés, ez jellemezte a május 23.-án megrendezésre kerülő „Szekszárdi kulcs a szívedhez” bemutatót. A helyszínen lapunk is képviseltette magát: barátkoztunk a legizgalmasabb szekszárdi tételekkel.
Kiváló formáját mutatta Szekszárd Budapesten
 
Kiváló formáját mutatta Szekszárd Budapesten
Az impozáns helyszínt a Corinthia Grand Hotel Royal biztosította, a hangulatról a szekszárdi borászok gondoskodtak: kiváló borokkal és sok-sok információval. Az esemény tökéletes lehetőséget nyújtott a borászok és a fogyasztók közelebb kerüléséhez: minden kérdésünkre választ kaphattunk, sok esetben pedig érdekes történetekkel is gazdagabbak lettünk.

Hamvas Bélának maximálisan igaza van: „A Szekszárdi kifejezetten nőbor, és pedig leginkább huszonhét-huszonnyolc éves asszonyhoz hasonlítanám, erejének és szépségének teljességében, szerelmi tudásának csúcspontján, tökéletesen felszabadulva, de bámulatra méltó ízléssel és elképzelhetetlen édes tűzzel.”
Kiváló formáját mutatta Szekszárd Budapesten
A kicsit álmosan induló szakmai bemutató szépen beérett: dugók pukkanása, jéggel teli borhűtők fémes csöngése, fényképezőgépek kattogása, lassan kibontakozó beszélgetések tompa moraja megtöltötte az átriumot. Majd megérkeztek a koccintások, önfeledt nevetések is. Barátkoztunk. A kellemes fehérek mellé príma rosék érkeztek, tele citrusokkal, cseresznyével és vörösek: ők voltak a kulcsok- tele gyümölccsel, szép testtel, kellemes tanninnal, kerek savakkal. Idén is van miért Szekszárdra utazni!
 
A borok mellett lehetőség nyílt a Brill Pálinka-manufaktúra különleges párlatainak kóstolására is. Egészen kiemelkedő pálinkákkal ismerkedhettünk meg, a hagyományos szőlő, törköly és gyümölcspálinkák mellett a merész zöldségpárlatok is helyet kaptak. Hagyomány és innováció szépen megfért az asztalon.

Mire lement a nap, megteltünk ízekkel, illatokkal, néha el-elvesztünk a hűs citrusok, telt meggyek és érett szilvák világában. Az ajtó felé orientálódva pedig csak az kavargott bennünk, hogy: „Szeretünk, Szekszárd!”.
Kiváló formáját mutatta Szekszárd Budapesten
Néhány, szívünknek kedves bor:

Fekete Borpince, Rosé cuvée, 2013 - Közepesen intenzív rózsaszín, friss gyümölcsös illattal, grapefruittal, kicsi cseresznyével, pici eperrel, szépen nyíló bor, közepes testtel és kerek, közepes savakkal, közepesen hosszú.

Tűzkő Birtok, Cabernet Franc, 2011 - Intenzív mélyvörös bor, a meggy illat szinte kirobban a pohárból, testes, puha, kerek savakkal, ízében a meggy mellett ott a meggymag is, melyet aláhúz a barrique érlelés. Szép hosszú lecsengéssel.

Tüske Pince, Birtok Merlot, 2011 - Szép rubin szín, intenzív erdei gyümölcs illata hűs mentával egészül ki, kevés gyógynövénnyel, mely ízében is visszaköszön. Nem harsány, könnyű, de tele van érzelemmel, picit bizsereg a nyelved hegyén.

Heimann, Kékfrankos, 2012 - Intenzív bíbor szín, kellemes meggyes illat, lágy savak, könnyű test, finom tannin, ízében a cseresznye és a meggy, fahordós ölelésben, könnyen érthető és szerethető.

Bodri, Optimus Cuvée, 2009 - Mély vörös szín, tiszta, karakteres, illatában intenzív, a szilva, a szilvalekvár, a meggy és egy kis gyógynövények mind illatban, mind pedig ízében ott vannak. Pici animalitás is előjön az ízében. Test, savak és tannin összhangban. Szépen, hosszan cseng le.

És akiknek mindez kevésnek bizonyult, vagy épp még szívesen élveznék a kiváló szekszárdi borokat, azok most gyorsan jegyezzék fel a naptáraikba: 2014. június 7.-8.-9.-én találkozunk a szekszárdi Pünkösdi Nyitott Pince Napokon!
Winelovers borok az olvasás mellé