Mindig akad felfedeznivaló

Takács Andrea
2018. április 06., 09:00


Kényelmes hedonistáknak mindig kapóra jön egy tematikus Winelovers kóstoló. Az – akár csak bizonyos fajtákba, akár egész borvidékekbe belehabarodott – ínyenc hosszas utazgatás és kincskeresés nélkül kényelmesen, egy helyre összegyűjtve válogathat; most éppen a közönség által az elmúlt év Winelovers kóstolóin legjobbaknak megszavazott borok között.
Mindig akad felfedeznivaló
Fotók: Benkő M. Fanni
 
A Buddha-Bar Lounge sejtelmes félhomályba burkolódzik, és bár a borok színe-tükre-csillogása csak hellyel-közzel látszik, kárpótol azonban a hangulat és válogatott tételek élménye. Az alkalomra a korábban már kóstoltatott és a közönség által kedvenceknek szavazott boraikat hozták/küldték el a kiállítók, néhány további szép tétellel együtt. Aki csak sok finom bort szeretett volna ki-, vagy visszapróbálni egyszerre, az a legjobb helyre érkezett. Aki nagy ívű tervekkel jött, akár maga is borkóstolót komponálna a barátainak, vagy ételsort tervezne az itt megismert borokkal, az olykor csak a saját érzékeire hagyatkozhatott – extra köszönet tehát mindenkinek, aki most is fáradhatatlanul mesélt a borairól.
 
A Borbély Pincészet Bóbita nevű irsai olivér-olaszrizling alapú gyöngyöző bora ígéretes, virágos illatokkal, harmonikus, szép aromákkal, éppen megfelelő buborékokkal remek start boros beszélgetéshez, vagy az étvágy felébresztéséhez, amiként a Dobosi Pincészet könnyed BalatonBora is. Ebből még a 2016-os van az asztalon, az újabb évjárat palackozásra vár. Kóstoljátok meg majd mindkettőt!

Aki nekiülne egy borozásnak, de nincsenek nagyszabású tervei, rengeteg jó ivású, beszélgetős borból választhat. A Haraszthy Pincészet reduktív, 2017-es chardonnay-ja visszafogott illatú, a fajtához képest picit talán kemény (etyeki karakter), de jóleső darab. 100% pinot noir rozéjuk rezge epres-málnás, gyümölcsös illatokkal, mégis jól felismerhető, pinot-aromákkal kényeztet. Villányból Gere Tamás és Zsolt 2017-es Kisasszony rozéja kadarkából mutat élvezetes, szép itókát. A szintén villányi Heumannék Rozé cuvée-je túláradóan gyümölcsös, illatos; jó választás annak, aki ezt az irányt kedveli.
 
Mindig akad felfedeznivaló
 
Tobzódik az aromákban a pannonhalmi Cseri Pincészet új borászgenerációjának második bora is: a Barni's Riesling 2017 virágos, gyümölcsös-limonádésan illatos. Megnyerő, könnyed, afféle bevezető gyakorlat későbbi, elmélyült élvezetek felé. A Pannonhalmi Sauvignon Blanc 2017 a fajtához képest nem tolakodóan illatos; ropogós savaival igazi ételkísérő bor. Az ő győztesük a Pannonhalmi Rajnai rizling selection 2015: finom, virágos, kicsit talán mazsolás-aszalt sárgabarackos illattal; a fahordós karakter mellett – vagy épp attól? – még kis méz is játszik benne, sokaknak tetszett ez a különös, kicsit tán túláradó aromazuhatag.

Egy-egy pincészettől is összehasonlíthatjuk a légiesebb poharazgatós és a súlyosabb, alkalmi boraikat. A somlói Kőfejtő Pincétől ma az Olaszrizling 2016 az illatos, de nem túl bonyolult példány; innen nagy ugrás a Kőfejtő Juhfark 2016, amely intenzíven Somló, fajtához méltó, minerális, harmonikus, karakteres finomság. A közönségkedvenc Kőfejtő Cuvée 2015 (olaszrizling, juhfark és hárslevelű) szinte mindent felvonultat, amiért Somlót szeretjük: ásványos, vállas, sav és alkohol gyönyörű harmóniában az összetevők erényeivel, szép, leülős, beszélgetős, komoly bor. Apropó: tudtátok, hogy a somlói borok és a szarvasgomba szeretik egymást? A kóstolón ezt is megtapasztalhattuk.
 
Mindig akad felfedeznivaló

 
A Zelna Borászat belepalackozza a Balaton levegőjét a boraiba: a Cuvée 2016 (olaszrizling, pinot gris, furmint), nagyon gazdag ízekkel indul, de a korty nyomán talán több is ez a levegő a kelleténél, míg a Hajagos Pinot Gris 2015 dús, sokízű, savas, alkoholos (14%) 6 hónapig tölgyfahordóban érett komplex aromáit ugyanaz kerekre feszíti. Az ő befutójuk a Farkó-kő Olaszrizling 2015 ugyancsak 6 hónap hordóban töprengés után, finom, fajtajelleges, kellemes kesernyékkel, arányos, de gazdag zamatokkal, hosszú korttyal, szinte "két poharas" bor: két pohár is egész estés élmény.
 
Más is palackba tudja zárni a Balaton levegőjét: a Villa Tolnay Rajnai Rizling Tavasz 2017 friss, jó szerkezetű, reduktív, a kortyban vitorlafeszítő, virágillatú szél zúg, és madárdal zeng, még borászkollégákat is elvarázsolt vele. Technológiai alapú meglepetést is hordoz a Mozaik Cuvée 2016 boruk, amely amfórás érlelésű sauvignon blanc és hordós chardonnay házasításából születő, mostanra tükrösen tiszta, kellemes darab mindkét szülő legszebb zamataival, idegen vagy túlzó aromáktól mentesen.
 
Borbélyék Tomaj cuvée-je acéltartályos rózsakő, kéknyelű, olaszrizling házasítás; zöldalma, citrusok illata, leheletnyi kesernyésségével jó felvezetés. A Kőmagas Rajnai rizling 2015 a Csobánc déli részéről jellegzetes vulkanikus, bazaltos talajhatást mutat, fahordós, nagyon intenzív, az egyensúlyát még kereső, de figyelemre méltó ital. Az ő nyertesük a Bács hegy Olaszrizling 2015 ugyancsak vulkáni talajról, a Csobánc keleti részéről származó ásványos, sós, fajtajelleges szépség; az én befutóm mégis a Kéknyelű 2015, hasonló érdemekkel, de talán szikárabb, férfiasan elegáns, kerek, minden molekula a helyén van benne.
 

A biodinamikus gazdálkodás, bioborászkodás egyre népszerűbb – méltán, bár ízviláguk jelentősen eltérhet a megszokottól, boraik néha különös többletaromákat hordoznak. A Dobosi bio Háromszög Olaszrizling 2016 fele részben acéltartályos, fele pedig finomseprőn, 500 literes fahordóban érett; intenzíven birsalmás illatú, ízében még inkább ilyen – érdekes, elsőre több mint meglepő ez egy olaszrizlingtől. A szintén bio Kéknyelű 2016 karakteres, kissé alkoholos, ám feszes, harmonikus, sportos, mint egy könnyűatléta.
 
Sosem okoz csalódást a Haraszthy pince. Meglepetést igen: a 2016-os Virtuoso sauvignon blanc a valeriánás illatú változat, ez az ízében is megjelenik; nekem bazsalikomos, brokkolis finomságok jelentek meg tőle a privát mozimban. És lehet fokozni. A 2014-es amerikai fahordós chardonnay már nem is csak simán vajas, valósággal krémes-kézműves savósság, mascarponés bársonyosság van benne, szinte édes is ettől, pedig nem az, meghökkentően, hosszan időz a korty után az élmény (a már említett magánmozis vetítővásznon immár bivalymozzarellás saláták, tejszínes, sajtszószos raguk, pennék... ).   
 
Mi mással térne át az ember a vörösök kóstolására, ha nem – egy fehérrel!
 
A villányi Maul Zsolt Blonde 2017 néven fehér cabernet franc bort kínál, meghökkentő és gyönyörű, a fehér eleganciája a vörös gerincével, vakteszten simán összezavarna. A Seraf 2015 már igazi vörös, cabernet sauvignon és merlot 50-50% házasítása, 22 hónapot hordóban töltött, most mégis kirobbanóan gyümölcsös.
 
Dobosiék 2015-ös bio Syrah-ja illatban kicsit földes, animális-vadas, mint némely szerémségi borok, a kortya viszont remek. A Cseri pincészet Merlot 2015 a fehér boraihoz hasonlóan intenzíven virágos illatú, az első töltésű új hordótól talán kicsit sok benne a fa, ráül az aromákra – de „kis pince vagyunk, itt kell elkezdeni” – jövőre ugyanezek a hordók már szelídebben bánnak majd a borral, jó lesz. A Takler pince vörösei hibátlanul hozzák a formájukat, mint mindig: a gyümölcsösség, hordó, tanninok, savak, szekszárdiság mindig patikamérlegen, izgalmasan, mégis harmóniában.
 
Mindig akad felfedeznivaló
 
A Terra Tartaro 2012 – a Heumann pincészet zászlóshajója (55% cabernet sauvignon, 30% cabernet franc, 15% merlot) a benne dúsan lakozó illatok és aromák mellett még mindig fiatalnak hat, érlelendő, komoly potenciál lakozik benne.
 
Gere Tamás és Zsolt 2012-es Kékfrankos válogatásából sikerült egy palackalját is (animális, tintás) és egy frissen bontott palackot is kóstolni; utóbbi nagyságrendekkel gyümölcsösebb, illatosabb, gazdagabb volt. A kínáló szerint legfeljebb negyed óra lehetett a kettő között: ha így, akkor vagy újra kell gondolni, amit a borok szellőztetéséről tudunk – vagy adni kell esélyt annak, hogy két minta nem minta, haladhat ennyire eltérő ösvényeken a palackérés folyamata. Az Aureus Cuvée 2009 (40% cabernet franc, 40% merlot, 20% cabernet sauvignon) dűlő- és hordóválogatás is egyben, 6 hó fahordós érlelés után házasítva, 5 éve palackozták, azóta abban érik. Nem kérdeztem, mióta volt nyitva a palack, de gyönyörű, meggyes-szépséges, telt illatok után a kortya gazdag, férfiasan szikár, érett, mély.

Változatos és tanulságos összképet mutatott a közönségkedvencekből összeállított válogatás, egyben megerősítéssel is szolgált: ahogy a szőlőfajták és borstílusok, úgy a fogyasztók ízlése is rendkívül sokszínű. Felfedeznivaló pedig mindig akad. 
 
A Winelovers Best of Közönségkedvencek kóstolóján kiállító pincészetek voltak:

 • Borbély Családi Pincészet (Badacsony)
 • Cseri Pincészet (Pannonhalma)
 • Dobosi Pincészet és Vendégház (Balatonfüred-Csopak)
 • Gere Tamás & Zsolt Pincészete (Villány)
 • Günzer Pincészet (Villány)
 • Haraszthy Pincészet (Etyek-Buda)
 • Heumann Pincészet (Villány)
 • Kőfejtő Pince (Nagy-Somló)
 • Laposa Birtok (Badacsony)
 • Maul Zsolt Pincészete (Villány)
 • Takler Borbirtok (Szekszárd)
 • Villa Tolnay (Badacsony)
 • Zelna Borászat (Balatonfüred-Csopak)
   
Winelovers borok az olvasás mellé