Mitől lesz egy vörösbor nagy és testes?

Gonda György
2016. december 13., 20:45


Megtelt! tábla mellett zajlott a Borkollégium nyolcrészes ismeretterjesztő kóstolósorozatának újabb estéje. Talán ez nem is véletlen, hiszen még mindig igazi kedvenc a testes vörösborok témája, világa. A téma iránti érdeklődést biztosan növelte a bemutatást segítő pazar borsor is.
Mitől lesz egy vörösbor nagy és testes?
A megújult Borkollégium két tanterme is megtelt az érdeklődőkkel, bizonyítva, hogy bár Magyarországot a fehérborok országának tekintjük, és a furmintot tartjuk legfontosabb fajtánknak, mégis a nagy vörösökért mindig lázba tudunk jönni. A párhuzamosan zajló kétórás ismerekedést Krasznai Zsófi nemzetközi borakadémikus és Benedek Péter borász (Benedek Pince, Mátra) tartotta meg, mindenki nagy megelégedésére.
 
Mitől lesz egy vörösbor nagy és testes?
 
Először is fontos tisztázni, hogy a nagy itt elsősorban nem minőségi jelző, hanem a bor szerkezetére utal. A fajsúlyos szerkezet, a nagy alkotóelemek nem jelentik feltétlenül azt is, hogy bor tényleg komoly minőségű.
A testesség kialakulása függ a fajtától, függ a termőhelytől, és függ a borkészítési technológiától is.
 
A testes vörösborokat adó fajták elsősorban a bordói fajták, a syrah, a barolo mögött megbújó nebbiolo, a tempranillo, vagy a Dél-Amerikában jobban elterjedt malbec és tannat. Közös jellemzőjük, hogy jó tanningyűjtő fajták.
 
 
Emellett még nagyon fontos a termőhely, az ásványi anyagokban és tápanyagban gazdag talaj, a meleg, és a sok napsütés. Egy ilyen talajon egy kékfrankos is, amit különben nem soroljuk a testes bort adó fajták közé, képes olyan arcát mutatni, ami ebbe a kategóriába is belefér.
 
A technológiáról sem szabad megfeledkezni. Ezek a fajták megkövetelik a héjon áztatást, a hordós érlelést, hogy igazán meg tudják mutatni testes oldalukat is. Ahhoz, hogy ebből egy minőségében is nagy bor legyen, kell az ember tudása is. A fajta-terroir-technológia hármas megfelelő párosítása, a szőlő tökéletes érettsége.
 
A Borkollégium borsorában minden alappillérre láttunk példát. A fenti szakmai bevezetés után egyértelműen látszott a borokról, hogy melyik testes és miért, és melyik nem ebbe a kategóriába sorolandó. Ismételten jelzem, hogy ez nem minőségi besorolást jelent, és a borok egytől egyig szépek voltak, jól fogyasztható állapotban. A fogyasztást még nem mindegyik esetében ajánlom, de megvásárlásukat mindenképpen.
 
Mitől lesz egy vörösbor nagy és testes?
 
Kóstolt tételek:
Balla Géza Feketeleányka 2014, Ménes
Weninger Cabernet Sauvignon 2013, Sopron
Vesztergombi Pince Turul 2013 (cabernet franc, merlot), Szekszárd
Buttler Syrah Superior 2011, Eger, Nagy-Eged hegy
Gere Attila Phoenix Cuveé 2013 (kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc, portugieser, merlot), Villány
Tormaresca Torcicoda Primitivo 2014, Puglia, Olaszország
 
A Balla Géza Feketeleányka igazából az elkészítési technológia miatt nem volt igazán nagy testű, de ez itt nem is volt baj, mert a könnyedség és a gyümölcsösség is jól áll a fajtának. A Weninger Cabernet esetében véleményünk szerint inkább a terroir hiányzott a sűrű, nagy bor elkészítéséhez. Sopron igazából kissé hűvös a cabernet fajtáknak, a sauvignon esetében mondjuk az egész ország az. Az előzőkben megadott hármas viszont az utolsó négy borban maradék nélkül feltűnt, igazi testes vörösborok. Főleg a Buttler Syrah és a Primitivo.
 
A Borkollégium következő tematikus kóstolóira itt tudsz jelentkezni.
Winelovers borok az olvasás mellé