Nyertes pincészetek és borok a Winelovers 100 nagykóstolóról - 2. rész

Liktor Eszter
2022. szeptember 26., 10:22


Egy vörösboros és három fehérboros borvidék képviselőjét kérdeztük a kóstolón.
Nyertes pincészetek és borok a Winelovers 100 nagykóstolóról - 2. rész
A Winelovers Wine Awards nemzetközi szintre emelte a korábbi években is színvonalas borversenyt, a Winelovers 100-at. Új perspektívát nyitott, hogy a magyar szaktekintélyek mellé külföldi szakértő zsűritagokat vontak be, a bírált tételek körének – szintén nemzetközivé történő – kiszélesítése pedig új kontextusba helyezte a magyar borok világát. A 100 legjobb magyar bor, és a 20-20 legjobb illatos fehérbor, rozébor, száraz fehérbor, vörösbor, édes bor és pezsgő lajstroma a bőség zavarát ígérték a versenyt kísérő Winelovers 100 nagykóstolóra ellátogató borkedvelőknek.
 
 
A szabadságharcos katonalegendákból kinőtt borászat
A villányi Streit-Zágonyi Borászat, a maga 2013-as telepítésű ültetvényeivel viszonylag újnak számít a piacon, és tulajdonképp Streit György tulajdonos hobbi projektjeként indult. A szabadságharcos katonahős Zágonyi Károly alakjának, virtusának emléket állító borászprojekt hamar megmutatta, hogy tudatos brandépítéssel rentábilissá tehető. A tulajdonos, aki maga töltögetette borait a Winelovers 100 nagykóstolón, igyekszik kihasználni minden olyan alkalmat, ahol a személyes kapcsolódás, “sztorizás” (ha úgy tetszik: gerillamarketing) nyomán nem csak piac épülhet, hanem valódi kötődés alakulhat ki a márkához a potenciális fogyasztókban. Ilyen alkalomnak tartja a Winelovers Wine Awards borversenyt és az azt kísérő kóstolórendezvényt. Elégedett a nagy merítést bíráló nemzetközi zsűri ítélete nyomán elnyert bronz éremmel (Streit-Zágonyi Rosé 2021 (86 pont) – Magyarország 12. legjobb rozé bora), de nem csak a díjnyertes tételt, hanem a pince teljes szortimentjét (a Dilara névre hallgató könnyű kékfrankos-portugieser cuvée-től a syrah-n és a Villányban “kötelező” franc-on át a Union névet viselő bordeaux-i házasításig) kóstoltatja. Sőt mi több, az esti pop-up schoolon (“Union vertikális kóstoló”) kifutott és piacra még nem dobott tételek is előkerülnek. Utóbbi egy nagyon érdekes tapasztalat: a Zágonyi Károly 200. születésnapjára készített Grand Union cuvée-t itt lehetett először kóstolni a tulajdonos, valamint Horváth János borász vezetésével, akik így premier előtti bepillantást engedtek egy nagyformátumú, hosszan érlelhető tétel életének “tinédzserkorába.”
 
Nyertes pincészetek és borok a Winelovers 100 nagykóstolóról - 2. rész
 
Ritkaságszámba menő gyümölcsösség a nyertes juhfarkban
A 2012-ben alapított Kancellár Birtok a Somlói Borvidék legfiatalabb szereplője. Általában véve is fontosnak tartják a különböző versenyeken való részvételt, a Wineloversre pedig mint brandre is szívesen támaszkodnak. Amikor a favorit 2018-as juhfarkjukról kérdezek (Kancellár Birtok Nagy-Somlói Juhfark 2018 (91 pont) – Magyarország 22. legjobb bora, illetve legjobb fehérbora és legjobb juhfarkja), a pince képviselője elmondja, hogy a tétel meggyőző ereje valószínűleg a juhfarkban ritkán megjelenő gyümölcsösségben rejlik, amely illatban birses jegyekkel kezdődik, majd szinte aszúra emlékeztető mazsolásságig megy. Ízében a “kötelező” somlói ásványosságon, sós-feszes ízkarakteren túl ott van a hidat képező gyümölcsösség. Emellett az igen keresett (és fogyóban is lévő) tétel mellett kóstoltatnak 2018-as, reduktív eljárással készült hárslevelűt, furmintot és olaszrizlinget, amelyekben saját fajtajellegük mellett szépen megjelennek a terroir-jegyek, ez pedig elegáns karaktert biztosít ezeknek a boroknak. A kóstolórendezvényen szereplő borok mellett készítenek (kékfrankosból) rozét, valamit “egynyárinak” szánt cserszegi fűszerest és Irsai Olivért is. Különösen büszkék arra, hogy vörösboraikat (kékfrankos, valamint szűrt és szűretlen cabernet franc) évekre előre lekötik állandó kereskedelmi partnereik. 
 
További díjazott boruk: Kancellár Birtok Nagy-Somlói Juhfark 2019 (89 pont) – Magyarország 57. legjobb bora, illetve 10. legjobb fehérbora. 
 
Nyertes pincészetek és borok a Winelovers 100 nagykóstolóról - 2. rész
 
Czurda Szőlőskertje Győrszemerén
A borászat Svájcban élő tulajdonosa, Czurda Henrik ezúttal kimondottan a Winelovers 100 nagykóstolóra utazott Magyarországra, hogy maga ismertethesse meg borait az érdeklődőkkel. Elmondta, hogy
a Winelovers Wine Awards-ot az idei év legnagyobb és legfontosabb hazai borversenyének tartja,
a részvételt pedig azért gondolta különösen fontosnak, mert noha szép számmal vannak kialakult kereskedelmi partnerkapcsolatai (köztük a Borkollégiummal való közvetlen együttműködés), mégis új, feltörekvő brandnek tartja a sajátját, amelynek meg kell mérettetnie magát független szakmai fórumokon. Az ezüstérmet nyert száraz rajnai rizlingje mellett (Riesling Ha szárazon szereted (89 pont) – Magyarország 62. legjobb bora, illetve 11. legjobb fehérbora) lelkesen, sőt missziós tudattal kóstoltatja az Édes kísértés névre hallgató félédes verziót is, amelyet ugyanabból a késői szüretelésű mustból erjesztett, mint a szárazat, de komoly (26 g/l) maradékcukrot hagyva benne. Szilárdan hisz abban, hogy a szocialista érából ránk maradt, az édes borokkal kapcsolatos rossz fogyasztói beidegződéseket többek közt a német stílusú rizling meghonosításával lehet felülírni. A maradékcukros borok helyét a piacon ugyanis nem pusztán az egyéni ízlés határozza meg, hanem azok gasztronómiai funkciója. Véleménye szerint tudatos pozícionálással el lehet és el kell érni, hogy az ilyen típusú borok helyet kapjanak fűszeres-csípős ételek (ami alatt az ázsiai konyha fogásait épp úgy érthetjük, mint akár egy csípős kolbászt), illetve zsírosabb alapanyagok (libamáj, malacsült stb.) mellett.
 
Nyertes pincészetek és borok a Winelovers 100 nagykóstolóról - 2. rész
 
Évről évre megugrani a saját maguk által magasra tett lécet
A Winelovers Wine Awards-on a Hilltop / Kamocsay Borászat három tétellel is szépen szerepelt: a Kamocsay Prémium borok közül az Ihlet Cuvée 2021 (hárslevelű, szürkebarát, tramini házasítás) lett Magyarország 3. legjobb illatos fehérbora 87 ponttal, a Pinot Gris 2016 pedig 89 ponttal Magyarország 78. legjobb bora. A Hilltop Neszmély termékcsaládból a sauvignon blanc és sárgamuskotály alapú Gyöngy 2021 (83 ponttal) Magyarország 19. legjobb pezsgőjének minősült idén. Csicsai Frigyes vezető szőlész szerint a siker receptjének egyik összetevője sem novum: jó terület, minőségi szőlő, modern technológia és profi, tapasztalt borász. Befutott márka az övék, de a kihívás épp ebben rejlik: évről évre meg kell ugrani a saját maguk által magasra tett lécet, és fenn kell tartani a fogyasztók érdeklődését. A nívós borversenyeken való megmérettetés értékes eszközt ad a kezükbe, hogy ezeket a céljaikat elérhessék, hiszen a díjazott borok bizalmat ébresztenek a potenciális vásárlókban a megbízható, állandó minőség iránt.
 
Nyertes pincészetek és borok a Winelovers 100 nagykóstolóról - 2. rész
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé