Kimagasló minőség és sokszínűség a Winelovers 100 Nagykóstolón

Liktor Eszter
2022. szeptember 21., 21:49


Az idén először megrendezett Winelovers Wine Awards nemzetközi szintre emelte a korábbi években is színvonalas borversenyt, a Winelovers 100-at. A magyar szaktekintélyek mellé külföldi szakértő zsűritagokat vontak be, ez új kontextusba helyezte a magyar borokat.
Kimagasló minőség és sokszínűség a Winelovers 100 Nagykóstolón
A megmérettetés eredményeként kialakult toplisták (a 100 legjobb magyar bor, illetve a 20 legjobb illatos fehérbor, rozébor, száraz fehérbor, vörösbor, édes bor és pezsgő lajstroma) a bőség zavarát ígérték a versenyt kísérő Winelovers 100 nagykóstolóra ellátogató borkedvelőknek: a kóstolható tételek mennyiségére és minőségére sem lehetett panasz.
 
Mivel az idő és az ember inger-befogadóképessége is véges, én magam arra törekedtem a kóstolón, hogy néhány – általam jobb híján önkényesen kiválasztott – díjnyertes borászat képviselőivel beszélgessek arról, hogyan élték meg a versenyt (egyáltalán: mi motiválta őket a részvételre), hogyan látják saját tételeiket az eredmények tükrében, illetve min dolgoznak éppen “otthon”, a színfalak mögött. Az alábbi merítés tehát valóban csak egy szelete az elképesztően színvonalas felhozatalnak, de bízom benne, hogy
képet ad a felvonultatott sokszínűségről épp úgy, mint a borversenyek igazi lényegéről, ami nem feltétlenül az egymással való versenyzés, hanem az együttműködés, és ez által a saját munkánkra, termékeinkre való rálátás.
 
Kimagasló minőség és sokszínűség a Winelovers 100 Nagykóstolón
 
A legjobb magyar bor = a legjobb magyar édes bor
A 100-as toplista első helyezését, illetve a “Magyarország legjobb édes bora” címet idén (1968-as, 93 pontos eszenciájával) elnyert Pauleczi-Vin Szőlőbirtok és Pincészet standjához mentem először. A pincészet ügyvezetőjétől, Dr. Pauleczki-Felházi Zsuzsannától megtudtam, hogy ők mint főként (észak-európai illetve ázsiai) exportra termelő pincészet, azért tartották fontosnak megmérettetni magukat, hogy megmutassák: tévhit az a vélekedés, mely szerint a tokaji borkülönlegességek (édes szamorodni és aszú) exportja, különösen ha kínai piacra történik, nem minőségi, hanem pusztán mennyiségi termelést kíván meg. Igaz ugyan, hogy a kiemelt kínai vevőkör valóban fontosnak tart egy bizonyos, az exkluzivitás érzését keltő palackmegjelenést (amelyre a pincészet nagy hangsúlyt is fektet dombornyomott arany címkékkel, illetve a védjegyükként szolgáló, az eredetvédett tokaji palackok köré csavart aranyhálóval), de legalább ilyen sarkalatos elvárás a pontos szállítás és a kifogástalan minőség.
 
Kimagasló minőség és sokszínűség a Winelovers 100 Nagykóstolón
 
Nem titok, hogy a pincészet piacképes termékek előállításához nem kizárólag saját termést használ (aszúszemeket és alapbort is vásárolnak), ez azonban épp hogy a megbízható, állandó minőséget szavatolja. Saját ültetvényeiket (ahogyan egyébként a feldolgozó egységeket is) igyekeznek folyamatosan fejleszteni, megújítani, ám az újratelepítések során is ragaszkodnak az ültetvények nagy részét jelenleg is kitevő sárgamuskotály fajtához, amely – tapasztalataik szerint – remekül tartja gyümölcsösségét az idő múlásával.
 
A Pauleczi-Vin Szőlőbirtok és Pincészet további helyezései: 6 puttonyos Tokaji Aszú Muscat Lunel 2017 (91 pont) – a 11. legjobb édes bor, illetve Magyarország 12. legjobb bora; 5 puttonyos Tokaji Aszú Muscat Lunel 2017 (91 pont) – a 18. legjobb édes bor, illetve Magyarország 19. legjobb bora; 6 puttonyos Tokaji Aszú Muscat Lunel 2001 (89 pont) – Magyarország 53. legjobb bora.
 
Somló arca a Tornai Pincészetnél
A 76 éves múltra visszatekintő Tornai Pincészet a maga 73 hektáros birtokával a Somlói Borvidék legnagyobb szereplője. Ültetvényeik nagy részét juhfark, illetve hárslevelű teszi ki, amely fajták alapanyagát képezik mind a Friss (könnyed, reduktív, gyümölcsös borok), mind a Prémium (részben tartályban, részben hordóban erjesztett), mind pedig a Top Selection (későn, teljes érettségében szüretelt, dűlőszelektált, 500 literes tölgyfahordóban érlelt) termékcsaládnak. Noha abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy termékeik 40-50%-át – kimondottan megkereséses alapon – felveszi az exportpiac, mégis fontos fórumnak, a borkedvelőkkel való kapcsolattartás csatornájának tekintik a hazai és nemzetközi borversenyeket egyaránt. Díjnyertes boruk, a 2019-es Grófi Hárslevelű (90 pont – Magyarország 44. legjobb bora és 6. legjobb fehérbora) mellett kóstolható volt a 2019-es Apátsági Furmint és a 2020-as Grófi Juhfark. Saját fajtajellege mellett mindegyikre jellemző természetesen a somlói terroir határozott ásványossága, illetve a hozamkorlátozásból és a teljes érési potenciáljában szüretelt szőlőből adódó koncentráltság, valamint a hosszú érlelési potenciál.
 
Kimagasló minőség és sokszínűség a Winelovers 100 Nagykóstolón
 
Újabb Cassiopeia-siker
A Jammertal Borbirtok képviselője, Dudás Erika elmondta, hogy mind a borversenyek, mind az azokat kísérő kóstolóesemények mérvadóként és iránymutatásként kell, hogy szolgáljanak az érdeklődő közönség számára. Ők maguk sokat versenyeznek (a Winelovers Wine Awards-ra például minden borukból küldtek mintát), és jellemzően szép eredményekkel térnek haza. (A Winelovers Wine Awards-on is aranyérmet nyert 2012-es Cassiopeia Cabernet Franc például 5 aranyat gyűjtött be külföldi borversenyeken, csak 2020-ban.) Jellemzően későn, október elejétől november végéig szüretelik a szortiment gerincét adó bordeaux-i fajtákat, ezeknek ugyanis időre van szükségük, hogy teljes érettségük által koncentrált, hosszú érlelési potenciállal bíró, sőt hosszú érlelést igénylő csúcsborokat adjanak. Az aranyat nyert, általam is kóstolt Cassiopeia Cabernet Franc határozott, de kerek tanninokkal, szép savgerinccel tartja az áradó étcsokoládés, aszaltszilvás, dohányos jegyeket.
 
Kimagasló minőség és sokszínűség a Winelovers 100 Nagykóstolón
 
Díjazott boraik: Cassiopeia Cabernet Franc 2012 (91 pont; Magyarország 26. legjobb bora, illetve 4. legjobb vörösbora), Villányi Franc 2016 (88 pont; Magyarország 82. legjobb bora, illetve 20. legjobb vörösbora).
 
Útkeresés a furminttal az Oroszlános Borbirtokon
A tállyai Oroszlános Borbirtok főborásza, Firmánszky Györk lelkesen meséli, hogy a száraz alapborokat adó szőlőket már leszüretelték, a dűlős tételek folyamatban vannak, aztán pedig következik majd az “aszú-drukk”. Elégedett a mustok ízével és a tavalyi évhez képest 20-30%-kal magasabb termésátlaggal. Hamarosan piacra dobják a 2021-es pezsgőket, illetve évente jelentkeznek majd egy-egy hordós érlelésű, magas extrakttartalmú furminttal a Hasznos-dűlőből, amelyek fő erénye a hosszú érlelési potenciál lesz. Útkereső pincészetként határozza meg magukat (30 ha szőlőjüknek egyelőre csak a fele terem), így nekik kiemelten fontos a borversenyeken kapott visszacsatolás. A Winelovers Wine Awards-on aranyat nyert aszújuk (6 puttonyos Tokaji Aszú 2019 (91 pont) – Magyarország 15. legjobb bora, illetve 14. legjobb édes bora) kapcsán elmondja, hogy fontos visszajelzés a szakmától egy ilyen elismerés, amely ellenpontozza a száraz borokat előnyben részesítő fogyasztói trendet. A Winelovers 100 nagykóstolóra hozott szortimenttel a furmint sokoldalúságát, formálhatóságát szerette volna megmutatni, hiszen ez a fajta alapja lehet a könnyű, nyári gyöngyözőbortól kezdve a dűlőszelektált, terroir-arcú tételeken át magáig az aszúig.
 
Kimagasló minőség és sokszínűség a Winelovers 100 Nagykóstolón
 
További pincészetek hamarosan a Winelovers 100-ról beszámolónk 2. részében.
 
Winelovers borok az olvasás mellé