Országjárás furmintokkal

Borászportál
2017. március 01., 17:48


Az utóbbi években hagyománnyá vált, hogy február folyamán kisebb-nagyobb furmint kóstolók és furmint központú programok várják a borkedvelőket. A rendezvénysorozat apropóján a Selection.hu borszaküzlet is megtartotta saját kóstolóját.
Országjárás furmintokkal
Február 23-án Szik Mátyás örökös magyar sommelier bajnok, illetve a borászatok képviselőinek szakértő vezetésével nyolc kiemelkedő bor - Tokajból a Royal Tokaji borászat dűlős tételei, illetve Csopakról, Badacsonyból és Somlóról egy-egy palack - kóstolásán keresztül tapasztalhattuk meg, mire is képes a fajta, a terroir és a borász.

Az est borsora:
 
  • Kreinbacher Nagy-Somló Furmint 2015
  • Royal Tokaji DRY Furmint 2015
  • Laposa Badacsonyi Furmint 2015
  • St Donat Csopaki Márga Furmint 2015
  • Royal Tokaji Mézes Mály Furmint 2015
  • Royal Tokaji Dűlőválogatás Furmint 2015
  • Royal Tokaji Szt. Tamás Furmint Öregtőkék 2012
  • Royal Tokaji 6 puttonyos Aszú 2013
 
Elsőként a Kreinbacher Nagy-Somló Furmint 2015 került kóstolásra. A Nagy-Somlói borvidék a világ egyik rendkívül különleges, igen aprócska (jelenleg kb. 600ha termelés alatt álló) termőterülete, amely talaja vulkanikus kőzetmaradványokkal kevert gazdag barna erdőtalaj. Éghajlata kontinentális, 650-700mm éves csapadékkal. A 2015-ös év - a nehéz 2014-es után - kifejezetten jónak és kiegyensúlyozottnak számított a borvidéken.
 
A kóstolt bor 1/3 része 6 hónapot töltött francia tölgyfahordóban erjedés után, 2/3 rész tartályos érlelést kapott, majd ezt követte a házasítás. Az illata köves, minerális, enyhe virágossággal és édes csonthéjas gyümölcsökkel, melyek az ízben is visszaköszönnek. Tökéletesen párosítható könnyed fűszeres ételek mellé, de aperitifként is kiváló.
 
Az első bort követően a Royal Tokaji Borászat képviselője, Kovács Zoltán mutatta be a borház történetét.
 
A második kóstolt tétel a Royal Tokaji DRY Furmint 2015 volt. A borászat birtok furmintjai acétartályos erjesztést követően 50%-ban 4-6 hónapnyi hordós érlelést kapnak és ezt követően kerülnek házasításra. Illatra virágos, illetve dominálnak a csonthéjas, valamint zöld gyümölcsök, amelyek közül a legkarakteresebb a körte. Ez a tétel illatában az előzőhöz képest kevésbé ásványos. Ízében is visszaköszönnek a virágok, de illatánál citrusosabb, komoly savakkal. Lecsengése közepesen hosszú, enyhe ásványossággal és a végén felbukkanó csonthéjasokkal.
 
A sorban harmadikként szereplő Laposa Badacsonyi Furmint 2015 kóstolása előtt szintén a pincészetet bemutatása következett, melynek területei Badacsonyban a Szent György-hegyen, valamint a Köves-hegyen, Nagy-Somlón és Csobáncon helyezkednek el. A kóstolt bor illatában könnyed citrusos, valamint újfent körtés, édes barackos jegyekkel nyit, de ezek mellett komoly ásványosság van jelen, amely tökéletesen visszaköszön az ízben is. Mindezt penge savak és közepesen hosszú lecsengés támasztja. 50% acéltartályban, 50% 3 hónapot fahordóban érlelődött. Ez a tétel már komolyabb, fűszeres fogások mellé is kiváló párosítás lehet.
 
Negyedikként a Szent Donát pince bemutatása következett Csopakról, ahol az olaszrizling mellett nagyon régi hagyományai vannak a furmintnak. A pincészet azokon az altalajokon műveli a fajtát, amelyek a karakteréhez tökéletesen illeszkednek, illetve még kerekebbé teszik azt.
 
Országjárás furmintokkal

 
A Szent Donát Csopaki Márga Furmint 2015, ízében és illatában is rendkívül különleges: virágok, citrusok, csonthéjasok, fűszerek, valamint egy, ezt pozitívan támogató agyagos jelleg. Rendkívül különleges, közepesnél testesebb bor, amely fűszeres ételek álomszerű kísérője lehet.
 
A továbbiakban a Royal Tokaji Borház két 2015-ös bora, a dűlőszelektált Mézes Mály, illetve a Dűlőválogatás Furmint került a poharakba.
 
A Royal Tokaji Mézes Mály Furmint 2015 illatában csodálatos érett, édes gyümölcsökkel nyit: őszi-, valamint sárgabarack, alma, körte, megjelenik a birsalma, amelyet enyhe ásványosság és mézes karakter kísér. Ízében vélhetően a fiatalsága miatt a komoly savak mellett leginkább a citrusok és a zöldalmás, körtés jegyek dominálnak. Ez a tétel még akár fiatalnak is mondható, sok ideje van hátra, érdemes a fejlődését figyelni.
 
A Royal Tokaji Dűlőválogatás Furmint 2015 a Szent Tamás – vulkáni vörös agyag – és a Nyúlászó –tufás sárga agyag – dűlő termésének házasítása.
E két dűlő termése egymást erősíti
fogalmazott Szik Mátyás. A bor az előző tételhez hasonlóan szintén 100%-ban a legjobb zempléni tölgyfahordókban erjedt és érlelődött legalább 6 hónapot.

Illatban kis szellőztetést követően édes barack, zöldalma, körte, valamint tűzköves jegyek sorakoznak, és a háttérben tavaszi virágok is előbújnak. A feszes savszerkezet, illetve a hosszan tartó ásványos, sós lecsengés ennek a bornak is ismérve. Utóbbi két bor amellett, hogy önmagában is kiváló választás, tartalmasabb fűszeres, akár kissé zsíros szárnyas ételek mellé is tökéletes kísérő lehet.
 
Országjárás furmintokkal
A kóstoló a selection.hu üzletében zajlott
 
A száraz borok sorát a Szent Tamás öreg tőkéinek termése zárta, 2012-ből. A teljes 61 hektáros területből a pincészet 12 hektárt tart művelés alatt, amelyből a bort adó 50 évnél idősebb öreg tőkék a legfelső 1,4 hektáron helyezkednek el. A talaj leginkább zeolit.
 
A borból mindösszesen 415 palack készült. Illatában rendkívül összetett, mézes, birsalmás, édes barackos, körtés, sárga virágos jegyek, de a négy és fél év palackban eltöltött idő okán egy komolyabb komplexitást adó trópusi, enyhén kandírozott, aszalt gyümölcsösség is megjelenik, melyet lehelletnyi petrolosság, tűzkövesség tesz tökéletessé. Természetesen itt is karakteres ásványok támogatják a hosszú lecsengést.
 
A bor egyébként teljesen más képet mutatott közvetlenül nyitás és fél óra szellőztetés után.
 
Az estére a Royal Tokaji 6 puttonyos Aszú 2013-as évjárata tette fel a koronát, amely a borászat dűlőinek legjobb terméseiből készült. 3 hl-es hordókban érlelődött 2 évig, majd egy évet palackban pihent. Ízében azonnal érzékelhető a briliáns sav-cukor egyensúly, ahol a 190g/l cukrot nyolc grammnyi sav varázsolja tökéletessé. Visszaköszönnek az aszalt, valamint kandírozott gyümölcsök, és rendkívül hosszan búcsúzik, az este többi boránál megfigyelhető csodás ásványossággal. A kóstolt aszú akár magában, de a már megszokott libamáj, kéksajt kombinációk kiegészítésén felül fűszeres halak valamint mogyorós és diós ételek fejedelmi kiegészítője is lehet.
 
Írta: dfu
Winelovers borok az olvasás mellé