Országszerte csúszik az idei szüret

Borászportál
2016. október 03., 20:49


A hűvösebb augusztus miatt az országban szinte mindenütt a szokásosnál később kezdődött a szüret.
Országszerte csúszik az idei szüret
Szüret a Somlói Bogdán Birtokon
A Borháló szüreti összefoglalója szerint a legtöbb borvidéken a napos szeptember kárpótolta a borászokat a korábbi kellemetlenségekért, de egyes területeken – főleg a Dunántúl északi részén – a fagy, a jég és a csapadékos augusztus jóvátehetetlen károkat okozott.
 
Igen nagy az eltérés a szüretelt szőlő mennyiségében és minőségében az ország borvidékei között: a Nyugat-Dunántúlon, Sopronban, Somlón, a Balaton északi részén és Neszmélyben kevésbé jó évjárat ígérkezik, míg a déli és keleti borvidékeken igen jó termés várható.
 
Fagy, jég és augusztusi esők miatt a Balatontól északra a nyugati határig elterülő borvidékek jártak a legrosszabbul ebben az évben. Az erős májusi fagykár után nyári jégesők és csapadékos augusztus tizedelte a szőlőtermést.
 
Más borvidékeken ezzel szemben szép a szőlő, jó termésről számolnak be a gazdák. Az a veszély nem fenyeget, hogy országosan kiesik egy évjárat, és emiatt áremelkedés lesz, véli Kathona Krisztián, a Borháló Borkereskedés beszerzési igazgatója.
Beszámolója szerint a Mátrában, Tokajban, Egerben, az Alföldön vagy Villányban szép termés várható. Köztes helyzetben van a Dél-Balaton, aminek kisebb mértékben ugyan, de szintén kijutott szinte minden csapásból.
 
„A három csapás ugyanis ott pusztított leginkább, ahol gyors fogyású, friss, gyümölcsös, jó savgerincű fehérborokat termelnek, azaz a Balatonfüred–Csopaki és a Balaton-felvidéki borvidéken. Itt a pincészeteknek nincs módjuk arra, hogy a korábbi évekből megmaradt készletekkel forgalomban tartsák a márkát. Az ugyancsak nagy kárt szenvedett Somlón, Sopronban, Pannonhalmán és a Neszmélyi borvidéken legalább testesebb fehéreket és vöröseket is készítenek, ezekből feltehetőleg maradt annyi a pincészetekben, hogy forogjon a márka neve, de a Balaton északi oldalán sokaknak kell azzal szembenézniük, hogy nemcsak a pincéből, de a forgalomból is kimarad egy egész év. Ezért gondolkodunk azon, hogy miként tudnánk segíteni ezeknek a borászatoknak” – mondta Kathona.
 
A termés országos szinten az átlagos évek alatt marad majd, de semmilyen bortípusból nem várható hiány. 
 
Nagyon biztató, hogy nem égtek ki a savak a szőlőből, viszont a szeptember mindent megadott a cukrosodáshoz, így nagyon jó egyensúlyú borokat adhat a 2016-os évjárat - összegezte a tapasztalatokat a beszerzési igazgató.
Winelovers borok az olvasás mellé