Régi és új - tokaji aszúk és pezsgők az Ybl Palotában

Varga Andrea
2014. június 30., 10:46


Június közepén kiruccantunk egy kicsit a Tokaji Borvidékre – még ha csak képzeletben és csak az ízlelőbimbóinkat túráztatva is -, ugyanis idén ismételten megrendezésre került a Borjour és a Tokaj Reneszánsz- Tokaji Nagy Borok Egyesületének szervezésében a Tokaj Nyitány. Az eseménynek a patinás Ybl Palota adott otthont.
Régi és új - tokaji aszúk és pezsgők az Ybl Palotában
 
Tokaj mindig is különleges helyet foglalt el a szívemben, nem csupán a szép savakról híres borai miatt, hanem a Bodrog-Tisza találkozása alkotta varázslatos táj, a késő esti-éjszakai városi séták, a kenutúrák és az első igazi esőáztatta fesztivál miatt is. Kíváncsian vártam az estét, a borokat, az ízeket.
Régi és új - tokaji aszúk és pezsgők az Ybl Palotában
Két mesterkurzuson is részt vehettek az időben regisztráló érdeklődők - mindkettő teltházas volt -: 17 órakor kezdődött a „Tokaji Pezsgők” mesterkurzusa, 20 órától pedig az „Aszú 2010”. A két bemutató kóstoló mellett 14 pincészet 3-3 borával kerülhettünk egészen közeli viszonyba.

Márkus György vezetett be minket a pezsgők világába, rövid történeti áttekintés után, egy kis francia és angol kitérővel, érkeztünk meg a Tokaji Borvidékre. 2009-ben készült itt először pezsgő, folyamatos újulás, útkeresés jellemzi a területet. Mint ahogy moderátorunk is kifejtette, nagyon nehéz kihívást állítottak maguk elé a borászok, hiszen még járatlan az út, speciális felkészülést igényel, azonban megéri. Magyarország pezsgőfogyasztása kimagasló: világranglistán voltunk már negyedikek és hatodikak is, már csupán a rosszul rögzült fogyasztói szokásokon szükséges csiszolni egy kicsit, és a piac tárt karokkal fogja várni a tokaji buborékokat – célszerű itt megjegyezni, hogy szerencsére szép számmal vannak a tokaji pezsgőre váró fogyasztók.
 
A bemutató igazán kellemes hangulatban telt, beszéltünk nehézségekről, saját karakter keresésről, nem titkos trükkökről, a könnyebb dolgokról, felmerült kérdésekre választ kaphattunk, közben természetesen kóstoltunk. A hat tételes kóstolón a következő pincészetek mutatkozta be: Béres Szőlőbirtok és Pincészet, Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, Sauska, Dereszla Pincészet, Patricius és a Tokaj Nobilis Szőlőbirtok. Ízlelhettünk 100%-ban furmintból vagy hárslevelűből készült pezsgőt, és különböző házasításokat is, csak acéltartályban vagy hordóban is érleltet. Közös karakterük a magas alkoholtartalmuk volt; virágos, könnyű gyümölcsös, minerális aromáikban ki-ki megtalálhatta a maga szájízének megfelelőt. Tokaj jó úton jár ebben a szegmensben is.
Régi és új - tokaji aszúk és pezsgők az Ybl Palotában
„Aszú 2010”: nagyon szerencsésnek éreztük magunkat résztvevőként, ugyanis a piacon való debütálás előtt ismerhettük, ízlelhettük meg a tokaji aszúkat. A 2010-es tokaji aszúk egy igen szélsőséges időjárással bíró év szülöttei: ahogy a helyi borászok mondani szokták „ebben az évben a nyár egy keddi napra esett”, hiszen gyakorlatilag nem volt nyár. Egyedüli szerencse az, hogy az október és a november viszonylag száraz volt. Van olyan pincészet, ahol csupán 100 palack aszú készült, de akadt olyan is, ahol 40 ezer palack. A meseszép mézarany színű borok világában elmerülve hihetetlen aromák robbantak: az érett mangó, a sárgabarack dzsem, a hűs avar, a gomba ízei. És hogy kitől kóstoltunk: Barta Pince, Béres Szőlőbirtok és Pincészet, Dereszla Szőlőbirtok és Pincészet, Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet, Dobogó Pincészet, Erzsébet Pince, Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, Tokaj Classic, Tokaj Nobilis. Nagyszerű élmény volt hallgatni az élvezettel bőven fűszerezett bemutatókat.

Ízekkel, íz bombákkal eltelve kapcsolódhattunk vissza a sétálókóstolóba, melynek hangulata a színes lampionok alatt szépen kiforrott. A kora esti visszafogottságot felváltották az önfeledt nevetések, sokasodó koccintások.
Régi és új - tokaji aszúk és pezsgők az Ybl Palotában
Disznókő: Furmint Dry, 2013
Halvány, szalmazöld színű, friss, elegáns bor. Illatában a fehér virágok mellett a gyümölcsök is szerepet kapnak, melyek ízében is visszatérnek, minerális jegyek kíséretében. Szép savak, közepes test, abszolút harmóniában. Lecsengése közepesen hosszú, kellemes.

Gróf Degenfeld: Tokaji Furmint, 2013
Színe halvány, szalmazöld. Gyönyörűen nyíló, közepesen intenzív illattal. Aromáiban gyümölcsös, citrusos. Savai csilingelnek, nagyon kellemesek. Szép hosszú, elegáns lecsengéssel rendelkezik.

Dobogó: Dobogó Furmint, 2012
Közepesen halvány, szalmasárga színű, intenzív illattal. Illataromában a mézes, érett gyümölcsök dominálnak, sárgadinnyével. Ízében is gyümölcsös, szép savakkal, közepes testtel rendelkezik. Lecsengése intenzív, szép.

Barta Pince: 6 Puttonyos Aszú, 2010
Intenzív arany színű, illatában már robban. Aromáiban friss, citrusos jegyek, a gomba, a hűs avar kapnak szerepet. Viszonylag magas savai abszolút nem zavarók, sőt magas cukortartalmához talán még kevés is. Hosszú, gyönyörű lecsengés.

Erzsébet Pince: 6 Puttonyos Aszú, 2010
Aranysárga intenzív szín, illatában és ízében mézes, gyümölcsös, citrusos. Egy könnyebb, lágyabb, krémes aszú. Markáns savakkal, szép testtel, hosszú lecsengéssel. Még minimum 3 évig palackos érlelést fog kapni.
Winelovers borok az olvasás mellé