Szintet lépnél a boros ismereteidben?

(X)
2021. november 11., 14:32


Elmesélem, milyen a WSET Alapfok Online képzés!
Szintet lépnél a boros ismereteidben?
Először csak az, hogy nem sört, hanem bort rendelsz a pincértől. Aztán a kedvenc fesztiválodon a fröccsöt választod a vodka helyett, mert jó lenne hajnalig bírni a bulizást. Majd belebotlasz egy borfesztiválba, ahol új értelmet nyer számodra a vörösbor fogalma. Onnantól már keresed a lehetőségeket arra, hogy kóstolj, fontos szemponttá válik, hogy amerre jársz, az minimum egy borvidék legyen. Sokat tanulsz a borokról a beszélgetések során, mégis azt érzed, szintet kell lépned a kóstolásban, és rendszerezned kell a tudásodat. 
 
Borokról érdemes tanulni akkor is, ha a fenti megállapításnak még a gondolatáig sem jutottál el. Miért? Mert remek társalgási, ismerkedési lehetőséget nyújt, mert magabiztosságot ad, mert fejleszti az érzékeidet. És mert nagyon cool!
 
Elkezdtem hát keresgélni, hogy hol lenne érdemes tanulni a borokról. Arra jutottam, hogy a legkézenfekvőbb út beiratkozni egy WSET kurzusra. A WSET ugyanis közös nyelvet ad azoknak, akik a borokról szeretnének beszélgetni.
 
Szintet lépnél a boros ismereteidben?
 
Ha már hallottál a WSET-ről, és nem kell meggyőzzelek arról, miért annyira jó, akkor itt kedvedre válogathatsz a kurzusok között. Ami új: most már a szobádból is betekintést kaphatsz a borok csodálatos világába, hiszen választhatod az online kurzust is! Miért jó online tanulni a borról?
 
Mi az a WSET?
Az Egyesült Királyságban található Wine & Spirit Education Trust több mint 50 éve egy olyan objektív kóstolási szisztémát (SAT - Systematic Approach to Tasting) hozott létre, amely segít megítélni a fogyasztóknak a borok minőségét és azonosítani a sajátosságokat, tipikus aromákat. A képzés több egymásra épülő szintből áll, az első három szintnek (WSET1, 2, 3) Magyarországon is van akkreditált képzőhelye. A WSET Level 1 Award in Wines alapból  egy egynapos intenzív kurzus, ezen az értékelési rendszer felépítését lehet elsajátítani, ill. bortípusokról, a legfőbb borstílusokról, a szőlő éves fejlődési ciklusáról, bortárolásról és szervírozásról lehet tanulni, valamint az alapvető étel-bor párosítás szempontjairól. Ennek online változata 4 hetet ölel fel, ezután következik a vizsga, amelynek 70%-át kell teljesíteni ahhoz, hogy sikeres legyen.

Semmi vesztenivalót nem éreztem abban, hogy rányomjak a jelentkezés gombra a Borkollégium által hirdetett  WSET Level 1 Award in Wines kurzus oldalán. Egyértelmű volt számomra, hogy a legjobbat választom, hiszen ez egy kitalált, működő és világszinten elismert rendszer. Egy nemzetközileg elismert oklevéllel a zsebemben pedig még külföldi munkát is szerezhetek a későbbiekben. Arról nem is beszélve, hogy a lakásomban ülve kapom kézhez a tananyagot, és a saját tempómban dolgozom fel egy hónap alatt. Az anyag megtanulása egyébként - azt ígérik - körülbelül 6 órába fog telni.
 
Bár tudok angolul, kicsit mégis megijedtem attól, hogy az egész képzés angol nyelvű lesz, de az első anyag feldolgozása során már elillant az aggodalmam, hiszen nagyon egyszerű, érthető nyelvezettel íródott a szöveg, és a videók is könnyen feldolgozhatóak.
 
Minden országban mások a szabályok ebben a tekintetben, de fontos tudnod, hogy a WSET alapkurzusára itthon akkor tudsz beiratkozni, ha betöltötted a 18. életévedet, mert csak onnantól megengedett az alkohol fogyasztása. Egyébként a borkóstolás nem kötelező az alapkurzuson, a vizsga csak az elméleti tudásodat méri fel, egy feleletválasztós tesztet kell kitölteni a kurzus végeztével 45 perc alatt (ez az egyetlen alkalom, amikor személyesen kell megjelenni a Borkollégiumban).
 
 
Hogyan tanultam a WSET online tanfolyamon?
 
Jelentkezésem után néhány nappal megkaptam a regisztrációs felhívást email-ben. Egy linkre kattintás után regisztrálnom kellett a wset oldalán, és ezzel beléptem egy nemzetközi boros világba, anélkül, hogy repülőre ültem volna. Az online kurzusokra ugyanis a világ minden tájáról jelentkeznek, és adott a lehetőség, hogy megismerkedj másokkal, akiket egy másik kultúrában ugyan, de hasonlóan beszippantott a bor téma, mint Téged. Ez hihetetlenül izgalmas és motiváló volt számomra!
 
A kurzus első napján már reggel landolt a postafiókomban az első levél: a mentorom, Alexa jelentkezett be. Ő az, akinek minden kérdésemet feltehetem a kurzus alatt: az üzenetekre is válaszol, de minden héten egy extra 1 órás időszakot is megad, amikor online elérhető, és várja a világ minden tájáról felé zúduló kérdéseket.
 
Az anyagrész ekkor már elérhető volt az oldalon a saját fiókunkba való belépés után. Szövegesen 45 oldal, tele képekkel, szuper infografikákkal és illusztrációkkal, vagyis nem egy teljesíthetetlen mennyiség. Én személy szerint a következő módjait választottam a tanulásnak:
  • reggel a villamoson ülve
  • este főzés közben
  • volt olyan, amikor orvosi váróban
  • és olyan is, amikor az ágyban lefekvés előtt
Annyira jól strukturált, átlátható az anyag, hogy 1 hónap alatt simán lehet hozni, különösebb megerőltetés nélkül. Közben néha olvasgattam mások bemutatkozását, bejegyzéseit. Az Egyesült Államokból, Mexikóból, Svájcból, Japánból és még sorolhatnám, hány különböző országból jelentkeztek. Mi is csinálhatna nagyobb kedvet a résztvevők szavainál:
 
“My name is zhangbo. I am a Chinese living in London. I really enjoy drinking wine with friends. I think having proper knowledge about the wine we are drinking will make the experience even more enjoyable, which makes me to start the course.”
 
“I do not work in the wine industry, but I am a working mum of two small children so it is nice to ‘do something for myself’ and what better way, then to drink and learn about wine.” (Jessica from Oxford, England)
 
“I taste wine because I am curious and I want to learn more how wine can taste and differ depending on such things like how it is produced, which grapes you use, how the climate and terroir is, how it is aged  and what food you are pairing it with.  But I also taste wine because I simply love it ;)”  (Anna from Karlstad, Sweden)
 
Még nincs vége! Hamarosan érkezik az újabb anyag a WSET felhasználói fiókomba.
 
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé