Születésnapi bormeglepetések

Polyák Dóra szövegésfotó
2014. június 18., 14:08


Különleges helyszín, ünnepi rendezvény egy kora nyári estén. 10. jubileumi születésnapját tartotta a BORIGO Magazin a Bálna Budapestben. Az alkalomhoz illő borkuriózumokat kerestük az este folyamán.
Születésnapi bormeglepetések
 
Születésnapi bormeglepetések
A BORIGO a hazai piacon legrégebben jelenlévő bor‐ és gasztronómiai magazin 10. születésnapja alkalmából ünnepi rendezvénysorozatuk lezárását június 11‐én tartották Budapesten.
A főszereplők azok a pincészetek, melyek az elmúlt 10 év BORIGO Top 100 díjazottjai, illetve valamely részkategóriában kiemelkedően szerepeltek. Az ünnepeltnek és a meghívottaknak pedig Budapest új városképi jelképe, a Bálna biztosította az ideális helyszínt.
A legfelső szinten kialakított dunai panorámával rendelkező rendezvényközpontban 40 pincészet borait lehetett megkóstolni. A sétáló kóstoló előtt a szakma számára talán legizgalmasabb esemény a mesterkurzus volt, ahol a Top 100 legmagasabb pontszámot kapott tételiből mutattak be 10‐et.
Az este folyamán pedig több kategóriában díjakat osztottak ki a tíz év legjobbjainak. Valamint közösen koccintottunk a BORIGO‐ra egy hatalmas születésnapi torta mellett.
A rendezvény érdekessége, hogy több borászat hozott olyan különleges borokat, amelyeket csak ritkán kóstolhatunk, vagy az adott pincészet tételei közül kiemelkedik, ezekből szemezgettünk:
Malatinszky Siklósi Chardonnay 2009
A pincészet legjelentősebb fehérbora, mégis különlegesnek számít, amit a technológiának köszönhetünk. Több évnyi kísérletezés után találtak rá erre az útra, mely szerint háromféle érlelés (acél tartályos, tölgyfahordós és battonage) után házasítják a borokat. Megjelenésében közép mély sárga, lomha mozgása nagy testre utal. Illata kicsit lassan nyílik meg, majd fokozatosan tárulkozik fel. Érett gyümölcsösség és a hordóból adódó édes fűszerek jellemzik. Kóstolva is ez az érettség vonul végig, telt ízekkel, összhangban az illatban tapasztaltakkal. Mélysége van a kortynak. Kellemes savérzet, a kicsit magasabb alkohol (13.5%) egyensúlyban van a testtel. Közepesen hosszú lecsengés, keserű mandulás zárással. Izgalmas bor, a házasításból származó sokrétűségére érdemes időt szakítani.
 
Bock Sauvignon Blanc 2013
Villány nem megszokott arca, a második év, amikor elkészítették ezt a bort, így abszolút kuriózum a pincészettől. Félévnyi reduktív érlelés után korlátozott számú palackszámmal megjelent tétel. Poharunkban tiszta, intenzív sárga színvilág jellemzi, zöldes reflexekkel. Illata alapvetően gyümölcsös; a körte és a birs dominál leginkább. Ízében a friss, üde összhatást a hozzáadott szén‐dioxid erősíti, míg a sauvignon blancos ropogósságot a kicsit magasabb sav biztosítja. Enyhén tapadós tannin figyelhető meg a korty végén, ásványos lecsengéssel. Elegáns, üde, könnyed nyári bor.
Lenkey Pincészet Tokaji Hárslevelű 2004
Az este egyik legnagyobb meglepetése a tíz éves száraz tokaji hárslevű. Három mádi és egy bodrogkeresztúri dűlő szőlőjének november végi szüretelésű, tölgyfahordós erjesztésű és érlelésű bora. A 10 hónap hordóban töltött idő utáni palackos érlelés jegyei fedezhetőek fel mind illatban, mind ízben. Közepesen mély, sárga tónussal, nagy testtel jelenik meg poharunkba, melybe beleszagolva egyből a komplexitás érinti meg orrunkat. Minerális illatok, az édes jegyek széles skálájával kiegészülve; méz, hárs, körte, érett barack. Kóstolva először szintén a tokaji egyediségre jellemző ásványosság köszön vissza. Majd az érett, trópusi gyümölcsös karakter mellett a hordós érlelésből származó vaníliásság vonul végig a kortyon. A kicsit éles savakat a minimális maradék cukor sem tompítja kellően. Hosszú, tartalmas bor, mely korára tekintve sokak meglepetésére abszolút egyensúlyban van még.
Születésnapi bormeglepetések
Lővér Pince Soproni Zöld Veltelini
A soproni borvidék meghatározó szőlőfajtája, nem megszokott előadásmódban. Késői szüretelésű töppedt szőlő, Balf környékéről. Megjelenésében aranysárga, sűrű borral állunk szemben. Kezdetben a kicsit füves illatjegyek után, diós, majd egyértelműen mézes, mazsolás, kajszi barackos jegyek áradnak az édes jelző minden fajtájával. Kóstolva a 70 gr/l cukor mellett kellemes sav jellemzi, hozza az illat által ígérteket. Gyümölcsorgia mind ízben, mind illatban.
Eszterbauer Mesterünk 2011
Egy nagyágyú Szekszárdról, két jellemző világfajta házasításaként, Cabernet Franc és Merlot. A kötelező tételek egyike az est vége felé haladva. Sötét, mély színnel és sűrű, nagy testtel mozog a poharunkban. Beleszagolva szintén a mélység jellemző, először a hordóból adódó édes fűszerek jelennek meg, vaníliával az élen. Ezután az érett gyümölcsök jönnek, minden ami fekete; feketecseresznye, szeder, fekete ribizli… Kóstolva is az eddigi tartalmasságot tapasztaljuk, vastag, nagy test, szép hordóhasználattal kiegészülve. Gazdag ízvilág, a fűszeres, fekete gyümölcsös jegyek az illatot követik. A jelentős alkohol tartalom (15%) és a kicsit még tapadós tanninok kifinomult összhatásának hiánya a bor fiatalságára utalnak. Nagy potenciállal rendelkező, évek múlva az eleganciájában is csúcsra jutó komoly, különleges vörösbor.
Winelovers borok az olvasás mellé