Telik a pince, ha fénylik Vince!

Badics Kata
2018. január 24., 18:00


Igyunk sok bort Vincére... vallják a mádi borászok is, hiszen a Mádi Kör szervezésében az elmúlt hétvégén (január 20-21.) kétnapos Borünnep várta az érdeklődő borkedvelőket Tokaj-Hegyaljára.
Telik a pince, ha fénylik Vince!
Fotó: Porkoláb Gábor László
Pénteken este, hagyományteremtő céllal, a Mádi Kör 10 jelenlévő pincészetének 20 borát kóstolhattuk a közelmúltban felújított Borsay Kastélyban. Kifejezetten jólesett, hogy mind időtartamban, mind létszámban optimálisra tervezték a programot. A borokat nyugodtan kortyolgatva, a borászokkal beszélgetve ízlelhettük, nem kellett sehová sem rohanni, sőt alkalom nyílt az ismerkedésre és a hétvégi hangolódásra.

A pincészetek neve mellé azt a bort tüntettem fel, amely számomra az est folyamán a borászatonként bemutatott két tétel közül jobban tetszett.
 
  • Árvay Pince - Úrágya Furmint 2015
  • Barta Pince - Öreg Király Furmint 2016 
  • Budaházy Pincészet - Tokaji Aszú 6 p 2013
  • DemeterVin - Szamorodni 2013
  • Holdvölgy - Vision 2015
  • Lenkey Pincészet - Holdvölgy Furmint 2006
  • MádHill - Tokaji Aszú 6p 2013
  • Royal Tokaji Borászat - Late Harvest Szent Tamás Furmint 2016
  • Szent Tamás Pincészet - Szent Tamás Hárslevelű 2013
  • Tokaj Classic - Mád Furmint 2015
 

Ezek közül is egy különleges tételt emelnék ki, amely nincs kereskedelmi forgalomban, de a pincészetnél kóstolható. Ez a Szent Tamás Pincészet 2013-as Hárslevelűje a Szent Tamás-dűlőből. A fajtára jellemző virágos, intenzív illat után ízben az édes gyümölcsösség mellett sós-köves ásványosság dominál. A bor 10 hónapos hordós érlelést követően 3-4 gr maradékcukorral került palackozásra. A telt korty szép savakkal, kissé karamellás utóízzel búcsúzik. Nagyszerű, hogy az elsődleges fontosságú dűlőszelektált furmintok mellett ilyen egyedi kis tételek is készülnek.
 
Szent Vince, mint a szőlőművesek védőszentje a XI. század óta termésjósló szereppel bír, a Vince-napi időjárás és a lemetszett szőlővesszők állapota a szőlősgazdák számára előre jelezhetik a következő szüret mennyiségét.
 
Telik a pince, ha fénylik Vince!
Fotó: Porkoláb Gábor László
 
Szombat délelőtt Mád tetején, a Szent Tamás-dűlőben id. Szepsy István vezetésével került sor a szőlővessző vágásra. A szőlőbe érkező vendégek "vincevesszőket" kaptak. Ezeket meleg helyre, vízzel telt üvegben kell hajtatni.
Ha sok rügy indul meg, akkor bőséges termés várható!
Az ünnepség elején a református és a katolikus egyház helyi papjai megáldották a szőlőterületeket és a szőlőművelőket is. 
 
Seregek Istene, fordulj hozzánk! Tekints le az égből, lásd meg, és gondozd ezt a szőlőt!
Oltalmazd, amit jobboddal ültettél, és a fiút, akit magadnak neveltél!

Zsoltárok 80.15-16.
 
A vendégek néhány szőlőtőkét még borral is megöntöztek a gazdag szüret reményében. Persze a bőséges borkóstoló ezután sem maradt el. Innen indult az estig tartó pincelátogatás a mádi borászok vezetésével. Hiszen sok bort kell innunk Vince-napkor, ha azt szeretnénk, hogy bő szőlőtermés legyen!