Tokaj Generation Y a Nagy Tokaji Borárverésen

Borászportál
2017. április 25., 13:53


A Tokaj Generation Y egyik célja, az új tokaj-hegyaljai borászgeneráció tagjaként, hogy a borvidéki élet szerves része legyen és a borvidéki összefogásokba bekapcsolódjon, ezzel erősítve is azokat. Ezt az elhatározást követve döntött úgy a Tokaj Y, hogy együtt vesz részt a 2017-es Nagy Tokaji Borárverésen, amely immár ötödik alkalommal került megrendezésre.
 
Tokaj Generation Y a Nagy Tokaji Borárverésen
A Tokaji Tavasz, melynek fő eseménye a Nagy Tokaji Borárverés, Tokaj-Hegyalja egyik fontos, évente megrendezett, rendkívül színvonalas programja, amely a borvidék és a tokaji bor minőségét és presztízsét nagymértékben növelte az elmúlt években. Az itt elárverezett hordós vagy palackos borok az egyes pincék legszebb tételei közül kerülnek ki, valamint különleges, az alkalomra összerakott borkollekciókra is lehet licitálni.
 
A Tokaj Y öt tagja, Zsirai Kata a mádi Zsirai Pincészettől, Homoky Dorka a tállyai Homoky Pincészettől, Dávid Rémusz az erdőbényei Budaházy-Fekete Kúria Borászattól, Kvaszinger László az olaszliszkai Kvaszinger Borászattól és Varkoly Ádám a szerencsi Árpád-hegy Pincétől, úgy gondolta, hogy az összefogásukat erősítve együtt indítanak árverési tételt.
 
A közös borcsomag az öt pince 1-1 karton 2013-as évjáratú 6 puttonyos Aszúját tartalmazza, összesen 30 palackot, amely azért is különleges, mert a fiatal borászok első saját aszúit is jelentik ezek a tételek.

Az április 21-23. között megrendezett Tokaji Tavasz első napján az I. Tokaj Fair borvidéki szakkiállítás és vásáron is lehetett találkozni a Tokaj Y öt borászával és boraikkal. A második napon került sor a Nagy Tokaji Borárverésre, ahol 11. tételként került kikiáltásra a Tokaj Y Aszúválogatás. A licit 440.000 forintról indult, a válogatásra több licit is érkezett és végül 25%-kal magasabb áron, 550.000 forintért kelt el.
 
A Tokaj Y ezúton is köszöni a szervezőknek a sok munkát és segítséget, és a bizalmat, nagy öröm és megtiszteltetés ez a fiatal borászok számára. Az árverés sikere egy újabb megerősítés a csapat számára, hogy összefogásuk nagy jövő előtt áll.
 
Tokaj Generation Y a Nagy Tokaji Borárverésen

A Tokaj Generation Y 2013 Aszú palackválogatásának tartalma:
 
Dávid Rémusz / Budaházy - Fekete Kúria
Szőlőfajta: furmint és hárslevelű aszúszem, hárslevelű alapbor
Maradékcukor: 160 g/l
 
Kvaszinger László / Kvaszinger Borászat
Szőlőfajta: furmint
Maradékcukor: 191 g/l
 
Homoky Dorka / Homoky Pincészet
Szőlőfajta: furmint
Maradékcukor: 182 g/l
 
Varkoly Ádám / Árpád-hegy Pince
Szőlőfajta: alapbor 100% hárslevelű, aszúszem 100% furmint
Maradékcukor: 200 g/l
 
Zsirai Kata / Zsirai Pincészet
Szőlőfajta: furmint és hárslevelű aszúszemek, furmint-hárslevelű alapbor
Maradékcukor: 181 g/l 
Winelovers borok az olvasás mellé