Újvilági sztorikat és borokat ismerhettünk meg az Araz Étterem borvacsoráján


2024. január 30., 14:56


Nagy sikere volt az Araz Étterem által szervezett borvacsorának, amelynek apropóját Kupa Enikő és Kovács Tibor „Borgőzös Évszázadok” című könyvének megjelenése adta.
Újvilági sztorikat és borokat ismerhettünk meg az Araz Étterem borvacsoráján
Újra és újra bebizonyosodik, hogy a gasztronómia, a bor és az irodalom párosítása telitalálat. Az Araz Étterem által szervezett vacsorán legalábbis biztosan minden vendég elégedetetten távozott, aki nyitott az új borokra, új ízekre, és az érdekes történetekre. 
 
A Borgőzös Évszázadok című könyvből minden fogás előtt egy-egy érdekes újvilági borsztorit mesélt a vendégeknek az egyik szerző, Kovács Tibor, majd ezt követően Maday Gábor színművész előadásában is hallhattunk részleteket a könyvből. Eközben kapták meg a vendégek a Barka Áron séf által a kóstolt borok mellé komponált fogásokat.
 
A hat fogás mellé kínált hat bor segítségével a vendégek az újvilági alapstílusokat ismerhették meg, egy-egy tipikus tételt kóstolhattak az adott borvidékről.
 
Ausztráliából a Yellow Tail Chardonnay-t ízlelgethették. A Yellow Tail Ausztrália egyik legismertebb bor márkája, amely kitűnő ár-érték arányú borok készítéséről híres. Boraik a borvidék legjellegzetesebb szőlőfajtáit és stílusait mutatják be. A chardonnay tételük intenzív vaníliás, trópusi gyümölcsös illata összetéveszthetetlen, krémessége, selymessége, kerek savai nagy élményt jelentettek az előételként kínált lágy zöldalmás, karalábés kecskesajthoz.
 
Újvilági sztorikat és borokat ismerhettünk meg az Araz Étterem borvacsoráján
 
A Yealands Sauvignon Blanc Új-Zéland ikonikus bora, amelynek trópusi gyümölcsös gazdagsága, tökéletes savai, intenzitása, tengeri sóssága mindenkit rabul ejt. Az alapító Peter Yealand célja az volt, hogy a világ legkörnyezetbarátabb borait készítse, ezért borászat a folyamatosan megújuló energiaforrásokat használja, és jelenleg a világ legfenntarthatóbb borászata címével rendelkezik. A sauvignon blanc meglepően jól passzolt a mellé tálalt sonkás, madárbegyes paradicsom-textúrákkal. 
 
Stellenrust Pinotage 2022 volt a következő tétel Dél-Afrikából. Málnás, feketecseresznyés illatok és aromák, finom tölgyes árnyalatokkal, dzsúzos koncentráltsággal és finoman elhúzódó lecsengéssel. A véreshurka batyu lilakáposzta krémmel és rukkolaolajjal kitűnő választás volt hozzá.
 
Újvilági sztorikat és borokat ismerhettünk meg az Araz Étterem borvacsoráján
 
A rántott borjúláb érlelt marhaszeggyel és édesgyökérrel az argentín Trapiche Broquel Malbec-kell alkotott tökéletes párost. A  Trapiche az első argentin borászat, amely nemzetközi színtérre lépett 1889-ben. Mára az ország legnagyobb borexportőrévé nőtte ki magát, és több mint 300 termelővel működik együtt Mendoza különböző területeiről. A 2021-es Broquel Malbec feketeszeder, áfonya, érett feketecseresznye és szilva aromáival, jól integrálódott, finom tanninjaival, szép  savaival mindenki szívét rabul ejti.
 
Chiléből az Errazuriz Estate Reserva Carmenere 2019 érkezett a parmezános burgonyával és sült paprikakrémmel tálalt kacsához. A bor illatában erőteljes pirospaprika-jegyek jelennek meg, némi édes felhanggal, valamint fügével, áfonyával és szegfűszeggel. Kóstolva marad a füge és a paprika, emellett fűszerek, és sok-sok feketegyümölcs.
 
Újvilági sztorikat és borokat ismerhettünk meg az Araz Étterem borvacsoráján
 
Desszertnek egy étcsokoládés felfújt érkezett szarvasgombás fehér csokoládé mousse és tonkababos málna kíséretében. Hozzá pedig egy Francis Coppola Diamond Zinfandel Kaliforniából. Illatában egyaránt felfedezhetőek piros és fekete bogyós gyümölcsök, pirított mandula és kávé. Ízében is szép gyümölcsösség, egy kis fűszerességgel párosulva. A kaliforniai borokra jellemző komplexitás, ízgazdagság és hosszú lecsengés jellemzi.
 
Újvilági sztorikat és borokat ismerhettünk meg az Araz Étterem borvacsoráján
 
Az Araz Étterem borvacsoráján a fenti borokra tökéletesen hangolt ételeket kóstolhattunk.
 
Újvilági sztorikat és borokat ismerhettünk meg az Araz Étterem borvacsoráján
 
Az étterem következő eseménye a Valentin napi borvacsora lesz február 14-én, a hazai borok legjavával.
 
Valentin napi menüsor
 
Fűszeres sült osztriga - Kreinbacher Prestige Brut, Somló NV
Kecskesajt, pácolt cékla, zöldalma, zeller - Kovács Nimród Chardonnay Battonage, Eger 2018
Sókéregben sült zeller és karfiol, vargánya ravioli - Szepsy Birtok Furmint, Tokaj 2022
Kacsamell, karamellizált bébirépa, grillezett mogyorós rómaisaláta, kardamomos sütőtökkrém - Vesztergombi Pinot Noir, Szekszárd 2021
Tonkababos bársonytorta - Disznókő 1433 Édes Szamorodni, Tokaj 2021
 
 
A Valentin napot követő borvacsora márciusban várható, amelynek időpontját hamarosan bejelentik az Araz weboldalán.
 
Winelovers borok az olvasás mellé