Váli Péter a rizling több arcát is bemutatja az Olaszrizling Októberen – főszerepben az olaszrizling és a rajnai rizling

Geri Ádám
2020. október 09., 14:54


Olaszrizling vagy rajnai rizling? Váli Péter badacsonyi borász számára eldönthetetlen kérdés. Mindkét szőlőfajta gyönyörű bort ad, nevük hasonlósága ellenére azonban két teljesen különböző szőlőfajtáról van szó.
Váli Péter a rizling több arcát is bemutatja az Olaszrizling Októberen – főszerepben az olaszrizling és a rajnai rizling
 
Milyen tételekkel érkezel és miért ezeket választottad?

Bemutatom a 2019-es reduktív alaprizlingemet, ami Váliter névre hallgat. Ez egy szójáték, ami a literes kiszerelésre utal. Ez gazdaságosabb, mint egy hagyományos 0,75-ös palack, miközben nagyon elegáns külsőt kölcsönöz a bornak. Elsősorban bisztrókba szánom, de borkereskedésekben is elérhető, ha valaki otthon fogyasztaná. Emellett elviszem a 2018-as Olaszrizling válogatásomat is, ami egy igazi klasszikus, érett képviselője a fajtából készült boroknak. Magában hordozza mindazokat a tulajdonságokat, amelyek egy olaszrizlinget naggyá tesznek, miközben kiválóan megjeleníti a badacsonyi ásványosságot is. Ott lesz ennek a válogatásnak az újabb, 2019-es változata is, ami egyelőre még csak a pincénél kapható. Ez a három tétel, úgy vélem, elég jól megmutatja, mit gondolok az olaszrizlingről. Azonban, ha rizlingről van szó, akkor mindig szeretem bemutatni a rajnai rizlinget is – éppen azért, hogy a névrokonság ellenére a két fajta teljesen különböző karakterét hangsúlyozzam. A két fajta egyébként nagyon jól ki is egészítheti egymást: ez mutatkozik meg a Tabula Rasa nevű boromban is, mely 80% rajnai rizling, 20% olaszrizling házasításából készült. A látogatók ezt is megkóstolhatják majd.
 
Váli Péter a rizling több arcát is bemutatja az Olaszrizling Októberen – főszerepben az olaszrizling és a rajnai rizling

Mit tud az egyik, illetve a másik fajta szerinted?

Az olaszrizling egy a rosszabb években is biztonságos mennyiséget és minőséget adó szőlő, melyből könnyed, közepes testű vagy akár komoly, fahordós érlelésű tételeket is készíthetünk. A rajnai rizling egy teljesen eltérő karakter, magasabb savtartalom és intenzívebb ásványosság jellemzi. Különbözőségük miatt azt gondolom, az olaszrizling megérdemelne egy teljesen új, a rizling kategóriájától megkülönböztető nevet, ezzel is hangsúlyozva azt, hogy önálló tételként is van helye a borok között.
 

15 éve foglalkozol az őshonos badacsonyi kéknyelűvel, idén egy új tételt mutatsz be. Mitől különleges ez a bor?

Nagyon szeretem a kéknyelűt is, 15 éve minden évben készítek belőle bort, ami nem csak itthon, de külföldön is nagyon népszerű. Idén azonban egy új arcát mutatom meg ennek a szőlőfajtának: a Váli Pincészet első dűlőszelektált kéknyelűje egy egészen különleges területről, a Tóti-hegy legtetejéről, a 384 pontos, vagyis úgymond grand cru besorolású Ágyús-dűlőből szüretelt szőlőből készült és szűretlenül került a palackokba. Egy különleges, ásványos tétel, mely nagyon szépen megmutatja a dűlő sajátosságait. A bor különlegességére utal a címke is, melyet névrokonom, Váli Dezső Kék Műterem című festménye díszít. Ez a borom az Olaszrizling Októberen debütál majd egy ráadás tételként!