Végigjártuk az Eszterbauer-létrát

Kodela Mia
2015. november 11., 21:37


Az Eszterbauer család 1746 óta borászkodik Szekszárd környékén, és noha világfajtákkal is dolgoznak, a legbüszkébbek mégis a kadarkára, a kékfrankosra és az ezekre épülő szekszárdi bikavérre.
Végigjártuk az Eszterbauer-létrát
Fotó: Varga Andrea
Eszterbauer Ildikó, - aki már a 11. generációt képviseli a családban - kalauzolt minket végig a feldolgozón, valamint a bor - és vendégházon, amit 2014-ben kötöttek össze a Heimann Ferenc tervei alapján épült új, boltíves látványpincével. Ildikóval a most forgalomban lévő tételekből kóstoltunk és átfogó képet kaptunk a pincészet három lépcsős szortimentjéből, amelyben egyaránt megtaláljuk a friss fehér és gyöngyöző borokat valamint a rosét és fuxlit, a standard vörösborcsalád könnyedebb, igazán jó ár-érték arányú tételeit és a legmagasabb prémium kategóriás vörösborokat is.
 
Végigjártuk az Eszterbauer-létrát
Eszterbauer Ildikó

A mostani évjáratból, 2015-ből egy igazi különlegességet, egy 100% Néró rosét készítettek. A reduktív eljárással készülő bor nem adja magát olyan könnyen, de ha kicsit várunk vele, akkor egy epres-ribizlis-mályvacukros, friss tételt kapunk ebből a ritkán kóstolt szőlőfajtából.
A család nagyon büszke a kadarkára, ami a szekszárdi borvidék egyik jellegzetes és kiemelkedő fajtája. A reduktív készítésben hisznek, hogy a borok megőrizzék könnyed és gyümölcsös jellegüket. A 2014-es Sógor Kadarka a fiatalabb ültetvényekről származó szőlőből készült, szép fűszeresség, élénk savak, pirosbogyós gyümölcsök és kevés tannin jellemzi. Nagyon jól iható, üde és könnyed bor, a kadarka karakteres fűszerességével.
 

"Kisfiam, így szólt hozzám a dédapám" #eszterbauer #szekszardtour #szekszárd #nagyapám #kadarka

Boraszportal.hu (@boraszportal_bormagazin) által közzétett fénykép,

 
Akik a kékfrankosért rajonganak, azoknak a standard borcsaládból az új szekszárdi palackba töltött 2013-as Tanyamacska Kékfrankost ajánlják. A meggyes-gyógynövényes aromákat a hordó finom füstössége egészíti ki. Az egy éves nagyhordós érlelés megőrizte a bor fanyar gyümölcsösségét és jól ihatóságát.
 
Még mindig az alap borcsaládnál vagyunk, a Pinceátlag 2013, cabernet sauvignon,  merlot, cabernet franc, kékfrankos és kadarka házasítása. Lágy, édesfűszeres bor, a gyümölcsösség mellett a kissé füstös hordós jegyek szépen egészítik ki. Behízelgő, könnyen iható, remek ár-érték arányú bor.
 
Végigjártuk az Eszterbauer-létrát
Fotó: Varga Andrea
 
A pincészet nagyon büszke a több díjat is nyert 2012-es Tüke Bikavérre, amelyre még Amerikában is felfigyeltek, ez lett idén a Pécsi Tudományegyetem bora, illetve Párizsban a Vinalies Internationales borversenyen aranyérmet kapott. A házasítás alapját majdnem 40%-ban a Kékfrankos adja, emellett kadarka, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot és pinot noir van benne. Fűszeres és sűrű szövésű a bor, anélkül, hogy nehézkessé válna. Meggy, feketecseresznye, édesfűszerek, gyógynövényes aromák keverednek, a bor remekül rétegzett, érett és kerek.
 
A prémium vörösborokból kettőt kóstoltunk, az egyik egy cuvée, a cabernet franc és merlot házasításából készült Mesterünk, a 2012-es évjáratból. Igazi nagy bor, amely magán hordozza az évjárat jellegzetességeit. Meleg és fűszeres illatú, behízelgő aromájú bor, érett gyümölcsökkel, amelyben fahéj és még némi füge is megjelenik. A lágy textúra mellé egy nagy bor társul, érett tanninokkal és hosszú lecsengéssel.
 
Végigjártuk az Eszterbauer-létrát
Fotó: Varga Andrea
 
A 2012-es Tivald cabernet sauvignon egy visszafogottabb, szikárabb tétel, amelyben a meggyes, vaníliás, gyógynövényes és likőrös aromák szépen kiegészítik egymást a hordós jegyekkel. Komoly, hosszú lecsengésű, komplex bor, ami mellett érdemes elidőzni. 
 
Eszterbaueréknél az előre egyeztetett borkóstolókon pincelátogatással, finom ételekkel és borokkal várják a vendégeket, a kényelmes vendégház pedig lehetővé teszi, hogy senkinek nem kelljen a vezetés miatt lemondani a borkóstolás élményéről. A pincészet honlapján található webáruházból addig is lehet választani és rendelni, - a fenti tételek mellett még nagyobb választékból is - amíg személyesen nem látogattok el az Eszterbauer családhoz.
Winelovers borok az olvasás mellé