WL100 mesterkurzus #2, beszámoló: Tokaj Vol. 1. – Az aszúk világa

Kiss Anna
2019. február 11., 12:00


Winelovers100, Tokaj mesterkurzus: már maga a cím is kóstolásra csábít.  A Tokaj nevet meghallva először általában az édes borok jutnak eszünkbe, e tekintetben a Borkollégium kóstolósorozatának második állomása nem okozott csalódást. Ezúttal a borvidék méltán híres különlegességével, az aszúval ismerkedhettünk meg 12 remek tételen keresztül, amelyek mindegyikét beválasztották a Winelovers 100 – A 100 legjobb magyar bor közé. Az este során Dr. Konkoly Mihály nemzetközi borakadémikus kalauzolt minket az aszúk világában.
WL100 mesterkurzus #2, beszámoló: Tokaj Vol. 1. – Az aszúk világa
Január végén járunk, átlagos szerda este van, már régen elfelejtettük a karácsonyi sütemények illatát, az ünnepi hangulatot bekebelezte a téli szürkeség és az influenza. A tokaji aszút szinte kizárólag ünnepélyes alkalmakkor, karácsonykor, születésnapon fogyasztjuk, pedig nincs is jobb, mint egy borongós hétköznap este elővenni egy ilyen nemes italt – ezzel a gondolattal nyitotta az estét Dr. Konkoly Mihály a Winelovers 100 mesterkurzus-sorozat következő előadásán, megjegyezve, hogy az aszú nemcsak a hangulatunkra, hanem az egészségre is jótékony hatással bír, többek között a benne található penicillinnek köszönhetően. Ilyen felvezető után alig vártuk, hogy végre belekortyolhassunk a gyógyító nedűbe.
 

A 4 órás mesterkurzust a borvidékkel való ismerkedéssel kezdtük, megtanulhattuk, mitől olyan különlegesek Tokaj környezeti adottságai, és hogyan is készül a csoda a „rémült arcú szőlőszemekből”, végül nekiláttunk a kóstolásnak. Az édes borok kóstolása nem egyszerű feladat, de előadónk minden tételen végigvezetett minket, így még a kóstolásban kevésbé jártasak is megkapták a kulcsot az aszúk mélyebb megismeréséhez. 2014 egy rendkívül csapadékos, kihívásokkal teli év volt, ám az első három tétel bebizonyította, ebből az évjáratból is kóstolhatunk szép aszúkat.
 

Elsőként a Pannon Tokaj Pincészet 2014-es 5 puttonyos aszúját kóstoltuk meg, amelynek alapanyagául a leggyakoribb furmint és hárslevelű páros mellett az újabb nemesítésű zéta fajta szolgált. Illatában trópusi gyümölcsöket fedezhetünk fel, mézes-propoliszos aromákkal kiegészítve. A korty élénk savakkal bír, lendületes, ugyanakkor kiegyensúlyozott. Jó ivású bor, amiből szívesen kérnénk egy második pohárral. (94. helyezett)

A második aszúnk más stílust képviselt, mint az első tétel. A Tokajicum Borház 2014-es 5 puttonyos aszúja illatában zárkózottabb, lassan nyílik, az előző borban érezhető friss gyümölcsök helyett itt oxidáltabb jelleggel találkozunk, reszelt alma, almakompót, túlérett körte, füge, erős mézes illat jellemzi. A korty az előzőnél szélesebb, a savérzet alacsonyabb, az almapépes aromák ízben is visszaköszönnek. Mindkét bor esetében az újboros áztatást választotta a borász, amit 2 éves hordós érlelés követett. (45. helyezett)
 
WL100 mesterkurzus #2, beszámoló: Tokaj Vol. 1. – Az aszúk világa

A hercegkúti Espák Pincészet 2014-es 5 puttonyos aszúja a pincészet második évjáratából való. A hárslevelűről szedett aszúszemeket erjedő mustban áztatták. Intenzív botritiszes illatjegyeket érezhetünk, nedves avar, gyömbér, karamella és aszalt gyümölcsök aromája keveredik benne. Ízében az eddigieknél tömörebb, koncentráltabb, savai visszafogottak, gyömbéres, herbás ízjegyek jellemzik.  (16. helyezett)
 
Az 5 puttyonyos aszúknál maradva ezt követően három idősebb borral folytattuk a kóstolást, amelyeknek közös vonása a 100%-ban furmint alapanyag és a legalább 150g/l cukortartalom volt.
 
A legközelebbi februári Winelovers100 mesterkurzus már betelt, a március 1-ire viszont korlátozottan még vannak helyek. A kóstolón kiderül, kik is azok a trónkövetelők.

A Basiliscus Szőlőbirtok 2012-es 5 puttonyos aszújából csupán 650 palack készült. A bergamottos, herbás illatjegyek mellett aszalt és friss gyümölcsök is jelen vannak, szép botritiszes jegyekkel kiegészítve. Az elegáns, összetett illat után az íz sem okoz csalódást: friss, élénk, jó egyensúlyú, jó ivású aszút kóstoltunk, amely emellett puha, krémes textúrájú , nagyon hosszú lecsengéssel. Kerek, gazdag ízvilág, bármikor kérnénk még egy pohárral. (13. helyezett)

A 2015-ben Magyarország legszebb szőlőbirtokának választott Béres Szőlőbirtok 2011-es 5 puttonyos aszúja illatban visszafogottabb, aszalt gyümölcsök és édes fűszerek jellemzik, a háttérben egy kevés botritiszes jelleggel. Szép, intenzív savai vannak, amelyektől kicsit külön állónak érezzük a cukrot. Kevésbé behízelgő, maszkulinabb jellegű bor, de emellett gazdag sárgabarackos, aszalt gyümölcsös ízekkel kedveskedik nekünk. (29. helyezett)
 
WL100 mesterkurzus #2, beszámoló: Tokaj Vol. 1. – Az aszúk világa

Az utolsó 5 puttonyos tétel a Tokaj-Hétszőlő birtokról került ki, a 2008-as évjáratból, ez volt a kóstolási sor legrégebbi évjárata. Visszafogott, krémes, oxidált jegyeket mutató illatában reszelt alma, dió, édes fűszerek és botritisz aromáival találkozhatunk. Textúrája krémes, elegáns szerkezetű, szép sav-cukor egyensúllyal büszkélkedhet. (40. helyezett)

A kóstoló második felében 6 puttonyos és puttonyszám nélküli aszúk kerültek a poharunkba. Dr. Konkoly Mihálytól megtudhattuk, hogy 2013-ban változott az aszú termékleírása, tokaji aszúnak azóta csak a korábban 5 vagy 6 puttonyos beltartalmi értékének megfelelő borokat lehet nevezni. 2013-ban megszüntették az aszúesszencia kategóriát is, valamint a kötelező fahordós érlelés minimális időtartamát 24 hónapról 18 hónapra csökkentették.
 

Kóstolási sorunk hetedik tétele a Zsadányi Pince 2013-as 6 puttonyos, furmintból és hárslevelűből készült aszúja volt. Illata érett, lédús trópusi gyümölcsökkel hívogat, melyet édes fűszerek, vanília, szegfűszeg egészítenek ki. Az eddig kóstoltaknál magasabb, 179 g/l-es cukortartalomtól nagyon édes a korty, amiben a hordós fűszeresség szépen kiegészíti a déligyümölcsöket. Kedves, behízelgő bor. (24. helyezett)
 
A Hímesudvar Pincészet 2013-as aszúja különleges módón készült: a korlátozott növényvédőszer-használattal termesztett kövérszőlőről és zétáról származó aszúszemeket lábbal taposták ki, majd furmintmustban áztatták. Kissé emelkedett illószint és intenzív hordós fűszeresség jellemzi. A 186 g/l cukortartalom mellett alacsonyabb a savérzet, hangsúlyos édességéhez jól illeszkedik a fűszeressége. A korty hosszú, botritiszes aromákban gazdag, krémes textúrájú.  (30. helyezett)
 
WL100 mesterkurzus #2, beszámoló: Tokaj Vol. 1. – Az aszúk világa

Méz és virágpor, füge, birsalma: csupa érett nyárutói illatjeggyel és intenzív botritiszes aromával büszkélkedhet a Tokajicum Borház 2013-as évjáratú aszúja. 6 puttonyos aszú, 191 g/l cukortartalommal. A füge és a birsalma ízben is visszaköszön, jó szerkezetű, jó ivású, telt bor. (77. hely)

 A kóstoló végéhez közeledve a hangulat mellett a cukortartalom is emelkedett: az utolsó három tétel maradékcukor-tartalma meghaladta 200 g/litert. A Dereszla Pincészet aszúja 201 g/l, a Zombory Pince és a Balassa Bor aszúja pedig rendkívül magas, 240 g/l cukortartalommal büszkélkedhetett. Mindhárom bor méltán kiérdemelte a helyét a legjobb 11 magyar bor között.

A Dereszla Pincészet 2009-es 6 puttonyos aszúja 30%-ban hárslevelű, 70%-ban furmint alapanyagból készült. Illata lassan bontakozik ki, benne édes fűszereket, érett sárgadinnyét, botritiszes, avarra emlékeztető jegyeket figyelhetünk meg. A korty tömör és koncentrált, krémes, komplex ízvilágú: gesztenye, marcipán, birs, gyömbér és datolya. Valóságos ízbomba! (7. helyezett)

A Zombory Pince 2014-es évjáratú 6 puttonyos aszúja fiatal kora ellenére igazán nagyszerű és összetett, magas beltartalommal bíró bor. Illatában botritiszes jegyek, hordós fűszeresség és méz dominálnak egy kevés lilommal fűszerezve. Kitűnő egyensúlyú, krémes, fajsúlyos bor, nagyon hosszú lecsengéssel. Nem nehézkes, de Dr. Konkoly Mihály szavaival élve „nem kell már utána a dobostorta”. (3. helyezett)
 
WL100 mesterkurzus #2, beszámoló: Tokaj Vol. 1. – Az aszúk világa
 
Fájó szívvel, de befogadóképességünk végéhez közeledve érkeztünk el az utolsó tételünkhöz, a Balassa Bor 2013-as Villő aszújához. 100% furmint alapanyagból készült, a pohárból csak úgy dől az érett, lédús trópusi gyümölcsök illata, mézes, kamillás aromákkal kiegészítve. Krémes, telt, buja korty, jó egyensúlyú, élvezetes bor, jobb lezárást kívánni sem lehetett volna a kóstolóhoz. (11. helyezett)

Láthattuk, hogy nagy különbség van aszú és aszú között, mindegyik külön egyéniség, de egyben közösek: egyedülálló értéket képviselnek, amivel sokszor bizony még a hazai fogyasztók sincsenek tisztában. Fogyasszunk hát aszút különleges alkalmakkor, desszertborként vagy akár sajtokkal párosítva, kísérletezzünk, ízlelgessük és az este tanulságaként az javaslom, néha hagyjuk, hogy bearanyozza a hétköznapjainkat is, nem fogjuk megbánni!
 
Winelovers borok az olvasás mellé