Borkóstolóra mész? 8 tippet mondunk, hogyan készülj fel rá!


2021. szeptember 10., 12:35


Érdemes néhány tanácsot megfogadnod, hogy eredményes legyen a borkóstolás. Ha a jegyed már bezsebelted a kiszemelt borkóstolóra, gondold át, milyen stratégia mentén szeretnél kóstolni. A nagy rendezvényeken - mint amilyen a Winelovers 100 Nagykóstoló - rengeteg tétellel találkozhatsz, fontos, hogy tudd, mire akarsz koncentrálni.
Borkóstolóra mész? 8 tippet mondunk, hogyan készülj fel rá!
Tippjeink segítenek, hogy eredményes legyen a kóstolás!
 
 1. A nagyobb rendezvényekre érdemes korán érkezni, akár kapunyitáskor, mert olyankor még biztosan teljes a választék. A tömeg csak későn várható, ezért könnyebben odaférsz a standokhoz, és nagyobb esélyed van beszélgetni a borásszal.
 2. Kényelmes ruhában, parfüm nélkül érkezz, és ha lehet, ebédelj a kóstoló előtt, hogy ne legyen üres a gyomrod. Közben is falatozz, de ne túl fűszeres ételeket. Igyál kétszer annyi vizet, mint egyébként szoktál, hogy ne érjen véget túl korán a program.
 3. Böngészd át a kiállítók listáját, legyen elképzelésed arról, hogy melyik pincészeteket szeretnéd meglátogatni. Légy nyitott a számodra ismeretlen, kisebb pincészetek felé is!
 4. Kóstolj úgy, ahogy tanultad! Bátran pörgesd meg a bort a pohárban, nézegesd, szagold és kóstold meg szakszerűen. Ha még nem tudod, hogyan kell kóstolni, a Borkollégium kurzusain vérbeli profik tanítanak meg rá.
 5. Ha sokat kóstolsz, inkább köpd ki a bort - diszkréten, közel hajolva a köpő csészéhez. Itt részletesen olvashatsz erről.
 6. Kóstolás közben ne csak analizálj, vagyis ne csak az adott borra koncentrálj, hanem szintetizálj is: nevezz ki viszonyítási pontokat, hasonlítsd össze a kóstolt tételeket. Az előző testesebb volt vagy savasabb? A válaszok segítenek memorizálni az egyes borokat.
 7. Zárd a kóstolást azzal a tétellel, amelyik a leginkább elnyerte a tetszésedet. Ezt hosszan élvezheted, és akár már le is nyelheted.
 8. A borkóstolás társasági esemény, ahol élményszerűen tanulhatsz. Bátran elegyedj szóba a vendégekkel, borászokkal.
Viszonyítási pontjaid a következők legyenek:
 • a száraz tételektől az édes borok felé haladj
 • a könnyedebbtől a testesebb borok irányába
 • a fiatalabb boroktól az idősebb tételek felé
 • a belépő szintű boroktól a csúcskategóriás palackokig
 
Ha röviden áttekintenéd, hogyan is érdemes kóstolni, ebben a cikkben összefoglaltuk. 
 
Ha a mélyebb betekintést szeretnél a kóstolás rejtelmeibe, jelentkezz a Borkollégium kurzusaira, válaszd ki a szintednek megfelelő képzést itt. 
 
Ha pedig a gyakorlatban sajátítanád el a tudást, vedd meg az utolsó jegyek egyikét a Winelovers 100 Nagykóstolóra, ahol legalább 160 bor közül válogathatsz. Miért érdemes ott lenned? Cikkünkből kiderül.
 
 

 
Winelovers borok az olvasás mellé