Ha túl drága a Champagne, itt a Crémant!


2023. december 14., 22:11


A Crémant a Champagne régión kívülről származó de azzal nagyon hasonló módon, palackos erjesztéssel készülő pezsgők csoportja. A Borkollégium mesterkurzuson közelebbről is megismerkedhetsz az egyes stílusokkal.
Ha túl drága a Champagne, itt a Crémant!
A méthode traditionelle eljárás a franciaországi Champagne borvidékről származik, a 18. század folyamán alakult ki, és szigorú eredetvédelmi szabályok vonatkoznak rá. Champagne-nak csak a Champagne AOC* borvidéken engedélyezett szőlőfajtákból (pinot noir, pinor meunier és chardonnay), ott termesztett és feldolgozott szőlőből készült pezsgőt lehet nevezni.
 
Ha Franciaországon belül, de a Champagne AOC területein kívül klasszikus eljárással készült egy pezsgő, azt crémant név alatt hozhatják csak forgalomba. A champagne-tól a crémant a felhasználható szőlőfajtákban és az előírt érlelési időben tér el, ami ez utóbbi esetében 9 hónap. Ugyanúgy kötelező azonban a kézi szüret és az egész fürtös préselés. Nyolc különböző crémant létezik Franciaországban, amelyek az egyes borvidékeken tipikus szőlőfajtákból készülnek, de a champagne-i három szőlőfajta is gyakori.
 
Ha túl drága a Champagne, itt a Crémant!
 

Milyen szőlőfajtákat használnak a különböző Crémant-stílusokhoz?

 
1. Crémant d’Alsace

Fehérborhoz: pinot blanc, auxerrois, pinot gris, riesling, chardonnay, pinot noir
Rozéhoz: pinot noir
 
A Crémant de Alsace lehet fajtabor, de legtöbb esetben egy házasítás, amelynek a pinot blanc az alapja.
 
2. Crémant de Bourgogne

Fehérborhoz: chardonnay, pinot noir, alkalmanként gamay, pinot blanc, sacy, pinot gris, aligoté, Melon de Bourgogne
Rozéhoz: pinot noir és néha gamay
 
A hagyományos módszerrel, leggyakrabban chardonnay és pinot noir felhasználásával készült Crémant de Bourgogne hasonlóságot mutat a drágább és híresebb Champagne-nyal. Rövidebb érlelési követelmények mellett ezek a borok kevésbé összetettek lehetnek.
 
3. Crémant de Limoux

Fehérborhoz és rozéhoz: chardonnay, chenin blanc, mauzac, pinot noir
 
A Crémant de Limoux leggyakrabban chardonnay-ból és chenin blanc-ból készül. A Blanquette Méthode Ancestrale és a Blanquette de Limoux két hagyományos pezsgők, amelyek túlnyomórészt mauzac-ból készülnek.
 
4. Crémant de Loire

Elsődleges szőlőfajták: chenin blanc, cabernet Ffranc, pinot noir
Másodlagos szőlőfajták: chardonnay, cabernet sauvignon, arbois, pineau d’Aunis, grolleau, grolleau gris
 
5. Crémant de Bordeaux
 
Elsődleges szőlőfajták: merlot házasítva a következő fajtákkal: cabernet franc, cabernet sauvignon, carmenère, malbec, petit verdot; sauvignon blanc, sémillon, muscadelle
 
6. Crémant du Jura
 
Szőlőfajták: chardonnay, pinot noir, poulsard, savagnin, pinot gris, poulsard, trousseau
 
7. Crémant de Savoie
 
Szőlőfajták: jacquère, altesse, chardonnay, chasselas, aligoté
 
8. Crémant de Die
 
Elsődleges szőlőfajta: clairette, ehhez házasítva olykor muscat blanc à petits grains, aligoté
 
9. Crémant de Luxembourg

Franciaországon kívül a "Crémant" név használata Luxemburgban is megengedett. Moselle Luxembourgeoise elnevezés alatt a Moselle kerületben termesztett szőlőből készül. Általánosan használt fajták közé tartozik a rizling, a pinot blanc, a rivaner (Müller Thurgau), az elbling, az auxerrois, a pinot noir (rozé) és a chardonnay.
 
A Borkollégium mesterkurzusán 15 tipikus Crémant tételt ismerhetsz meg, és felfedezheted az egyes stílusok különbözőségeit Bálint László DipWSET-nek, a Winelovers Wine Awards elnökének segítségével. Jelentkezz itt!
 
A cikk forrása: winefolly.com; winelovers.blog.hu