10 dolog, amit jó, ha tudsz a biodinamikus gazdálkodásról

Borászportál
2015. október 18., 20:52


Egyre többször megüti a fülünket a biodinamikus szó, amelyről egyből az egészséges ételekre, italokra asszociálunk. De mit takar valójában a kifejezés? Mit jelent ez a borok esetében? 10 pontban megpróbáltuk összeszedni az alapokat.
10 dolog, amit jó, ha tudsz a biodinamikus gazdálkodásról
Forrás: Winery-sage.com
1. A biodinamikus művelésmód Rudolf Steiner elméletein alapszik, aki nemcsak az esőt és a napot vélte kulcsfontosságú tényezőnek a kozmoszban, hanem a holdat és a csillagokat is. 
 
2. „Egy gazdaság akkor teljesedhet ki a szó szoros értelmében, ha magában megálló individualitásként, önmagába zárt egyéniségként fogható fel. Bár teljesen ezt nem valósíthatja meg, de a zárt individualitás állapotához minden gazdaságnak közelednie kell.” Dr. Rudolf Steiner
 
3. A biodinamikus szőlőültetvényeket a Demeter, és más kisebb szervezet igazolja. Jelzésüket megtalálod a bor címkéjén is. Ezen kívül más termékeken is fellelhető a Demeter név, például babaolajokon, gabonakorpákon.
 
10 dolog, amit jó, ha tudsz a biodinamikus gazdálkodásról
A Demeter védjegy (Forrás: Organicbabyfood24.de)
 
4. Demeter, mint a görög mitológiában a földművelés és a termékenység istennője. 
 
5. A szakértők azt tanácsolják, hogy olyan termelők alkalmazzák a módszert, akik nyitottak a természeti világra, de egyben filozófiai és spirituális nézeteket is vallanak.
 
6. A biodinamika túlmutat az organikus gazdálkodásmódon. Hozzátartozik, hogy nem használnak vegyszereket, gyomírtószereket, de ezen kívül figyelembe veszik a kozmikus ritmusokat.
7. A Demeter módszer szerint: „A kozmikus ritmus az élet alaptulajdonságának tekinthető. Megjelenési formái lehetnek a Föld napi ritmusától függő, a Hold körforgásától függő, hónapos és heti ritmusok, valamint a Nap mozgásától függő, azaz éves ritmusok. A növények birodalma még rendkívül erős függőséget mutat a külső kozmikus és geofizikai időmeghatározóktól.”
 
8. A koncepciót nagyon könnyű megérteni, ha holisztikus úton közelítjük meg a gazdálkodást. Minden élőlény szimbiózisban él egymással a mikroorganizmusoktól az emlősökig. A mesterséges vegyi anyagok használatáról pedig véglegesen le kell mondani. 
 
9. A biodinamikus művelésmódnál különböző preparátumokat alkalmaznak a szőlőben. Olyanok ezek, mint a homeopatikus gyógyszerek.
 
10 dolog, amit jó, ha tudsz a biodinamikus gazdálkodásról
A biodinamus gazdálkodás alapja a különböző preparátumok (Forrás: Facebook.com/Weingut.WASSMANN)
 
10. A biodinamikus borok erősebb karakterűek, kevéssé mutatják illatban a primer aromákat és nagyon komplexek. A vörösboroknak általában alacsonyabb az alkohol- és tannintartalmuk. 
 
Források:
Kóstolók, ahol közelebbről is megismerkedhetsz a biodinamikus borokkal:
Terroir Club – Terra Hungarica: Organikus és biodinamikus borok Európából és Magyarországról, november 5.
Mitiszol Fesztivál, november 14.

 

Winelovers borok az olvasás mellé